Презентація "Мазепа"

Про матеріал
Кожна країна має своїх борців-патріотів. І немає значення, яка їм судилася доля: визнання чи вигнання, слава чи ганьба, життя чи смерть, любов народу чи його ненависть – кожен із них був частиною своєї нації, особистістю, без якої історія українського народу мала б зовсім інший вигляд. Доля Івана Мазепи цікавила багатьох відомих українських й закордонних митців. Що ми знаємо про Мазепу?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Кожна країна має своїх борців-патріотів. І немає значення, яка їм судилася доля: визнання чи вигнання, слава чи ганьба, життя чи смерть, любов народу чи його ненависть – кожен із них був частиною своєї нації, особистістю, без якої історія українського народу мала б зовсім інший вигляд.

Номер слайду 3

Що ми знаємо про Мазепу ?

Номер слайду 4

У молодості служив при дворі короля Яна ІІ Казимира. Після обрання гетьманом намагався відновити авторитет інституту гетьманства в Україні. Зробив великий внесок у економічно-культурний розвиток Лівобережжя. Під патронатом московського царя Петра І проводив курс на відновлення козацької держави Війська Запорозького в кордонах часів Хмельниччини. Тривалий час підтримував Московське царство у Північній війні зі Швецією, але 1708 року перейшов на бік шведів. Після поразки під Полтавою врятувався у Молдавії. Помер у місті Бендери.

Номер слайду 5

Доля Івана Мазепи цікавила багатьох відомих українських й закордонних письменників, художників, композиторів з різних країн: Франції, Англії, США, Канади, Польщі, Німеччини, Росії тощо.

Номер слайду 6

Збереглася значна кількість картин із зображенням гетьмана Мазепи, які зберігаються в музеях різних країн, у тому числі й в Українi. Особливістю цих картин є те, що особа Івана Мазепи на картинах не збігається. Мазепа в живописі

Номер слайду 7

“Мазепа серед вовків” Орас Верне

Номер слайду 8

“Мазепа на коні”Ежен Делакруа

Номер слайду 9

“Паж Мазепа” Теодор Жеріко

Номер слайду 10

Ікона із зображенням Петра І, Катерини Олексіївни та Івана Мазепи. Образ гетьмана Мазепи в церквах і на іконах

Номер слайду 11

Портрет Мазепи в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

Номер слайду 12

Тема Мазепи в політичній карикатурі

Номер слайду 13

«Мазепа» — симфонічна поема Ференца Ліста (за Гюго, 1851) і його ж фортепіанний етюд з циклу «Етюди вищої майстерності» («Трансцендентні»);«Мазепа» — опера Петра Чайковського (за поемою Пушкіна, 1883)Найвідоміші музичні твори про Мазепу

Номер слайду 14

Постановка вистав з образом Мазепи на театральних сценах світу почалася ще на початку XIX ст. В Америці, в країнах Європи (особливо в Німеччині, Франції та Англії) і лише в другій половині XIX століття досягла Росії. Під час цих постановок, з легкої руки Г. Пейна, Л. Кюмевьера і Г. М. Мільнера, гетьман Мазепа трансформувався в татарського князя, а потім став асоціюватися з оголеним вершником, який мчить на коні диким степом. Образ гетьмана в театральних постановках

Номер слайду 15

Фільми про Мазепу. “Мазепа” реж. Ханжонков (Москва)

Номер слайду 16

Образ гетьмана Мазепи отримав велике поширення в зарубіжній літературі й у творах українських письменників

Номер слайду 17

В. Сосюра прагнув художньо осмислити неординарну особистість українського гетьмана, який у своїх сучасників здобув славу політика, дипломата, полководця. Мазепа був високоосвіченою людиною, знав кілька мов, зібрав велику бібліотеку, займався меценатством.

Номер слайду 18

Започаткував стиль - мазепинське (українське) бароко

Номер слайду 19

Євангеліє Івана Мазепи

Номер слайду 20

Мазепа – видатна особистість свого часу, відомий меценат, культурний та військовий діяч, який у багатьох питаннях випередив свій час.

Номер слайду 21

Я серцем хочу показать. Страшну трагедію Мазепи,І в ній в той час страшний незгоди. Трагедію мого народу Володимир Сосюра

Номер слайду 22

«Молитва за гетьмана Мазепу» — український художній фільм режисера Юрія Іллєнка знятий 2001 року на київській кіностудії ім. О. Довженка; перший повнометражний і великобюджетний фільм (12 млн грн.) за роки незалежності України.

Номер слайду 23

Пам’ятник Івану Мазепі в с. Мазепинці

Номер слайду 24

Проєкт пам’ятника в Києві

pptx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку