Презентація "Медіана, бісектриса і висота трикутника. Властивість бісектриси рівнобедреного трикутника".

Про матеріал

Матеріал містить завдання для вивчення нової теми "Медіана, бісектриса і висота трикутника. Властивість бісектриси рівнобедреного трикутника" за підручником для 7 класу (НУШ) "Геометрія" закладів загальної середньої освіти/ О. С. Істер. Матеріал доцільно використовувати як на уроці, так і в позаурочній діяльності. Для того щоб презентацію було видно в повному обсязі потрібно її скачати на робочий стіл, тоді у вас буде можливість побачити всі її пріоритети.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медіана, бісектриса і висота трикутника. Властивість бісектриси рівнобедреного трикутника. Підготувала вчитель математики спеціалізованої школи № 211 Оболонського району м. Києва Баланюк Юлія Дмитрівна. Геометрія 7 клас

Номер слайду 2

1. Ознайомитися з поняттями медіана, бісектриса і висота трикутника.2. Навчатися користуватися теоретичним матеріалом з даної теми на практиці. 3. Розвивати різні види пам'яті, компетентності, логіку мислення та увагу.4. Виховувати культуру математичного мовлення, повагу до однокласників та любов до рідного краю. Мета уроку

Номер слайду 3

Перевір себе. Трикутник називають рівнобедреним, якщо в нього дві сторони рівні. Рівні сторони рівнобедреного трикутника називають бічними сторонами,а його третю сторону – основою. Трикутник, усі сторони якого мають різні довжини, називають різностороннім. Трикутник, усі сторони якого рівні, називають рівностороннім. Теорема 1 (властивість кутів рівнобедреного трикутника). У рівнобедреному трикутнику кути при основі рівні. Наслідок. У рівносторонньому трикутнику всі кути рівні.

Номер слайду 4

Запам'ятай. Медіаною трикутника називають відрізок, що сполучає вершину трикутника із серединою протилежної сторони. У будь – якому трикутнику медіани перетинаються в одній точці (її називаютьцентроїдом трикутника) і діляться цією точкою у відношенні 2 : 1, починаючивід вершини. СВАВМ – медіана;АМ = МС;∆ АВС;  МАВСММ1 М2  ВМ, АМ𝟏, СМ𝟐 – медіани; ОО – центроїд трикутника;ВО : ОМ = 2 : 1;АО : ОМ𝟏= 2 : 1;СО : ОМ𝟐 = 2 : 1. 

Номер слайду 5

Запам'ятай. Бісектрисою трикутника називають відрізок бісектриси кута трикутника,що сполучає вершину трикутника з точкою протилежної сторони. У будь – якому трикутнику бісектриси перетинаються в одній точці (їїназивають інцентром). СВАВL – бісектриса;∆ АВС;  LАВСLL1 L2  ВL, АL𝟏, СL𝟐 – бісектриси; II – інцентр трикутника. АBL = СВL;

Номер слайду 6

Запам'ятай. Висотою трикутника називають перпендикуляр, проведений з вершинитрикутника до прямої, що містить його протилежну сторону. У в будь – якому трикутнику три висоти або їх продовження перетинаються в одній точці (її називають ортоцентром трикутника). СВАВH – висота ;∆ АВС;  HАВСН𝟏 Н2 Н3  ВН𝟏, АН𝟐, СН𝟑 – висоти; НН – ортоцентр трикутника. АHB = СHB = 𝟗𝟎𝟎; 

Номер слайду 7

Теорема (властивість бісектриси рівнобедреного трикутника). У рівнобедреному трикутнику бісектриса, проведена до основи, є медіаною і висотою. Наслідок 1. Медіана рівнобедреного трикутника, проведена до основи, є висотою і бісектрисою. Наслідок 2. Висота рівнобедреного трикутника, проведена до основи, є медіаною і бісектрисою. Запам'ятай. АВСL∆ АВС;  BL – бісектриса⇒ медіана і висота.

Номер слайду 8

Зарядка для очей1. Вправа для очей – Пальмінг. Пальмінг2. Вправа – кругові рухи3. Вправа – рухи по діагоналі4. Вправа – погляд на брови вгору, погляд на кінчик носа вниз5. Вправа – моргання очима

Номер слайду 9

Працюємо разом1. Задача. Як називають відрізок ВF у трикутнику АВС (мал. 1 – 3)?Розв'язання. CBАFМал. 1 АBCFМал. 2 АBCFМал. 3 Мал. 1: BF – медіана, тому що AF = FC;мал. 2: BF – бісектриса, тому що ∠ ABF = ∠ FBC;мал. 3: BF – висота, ∠ AFB = ∠ CFB = 90°.

Номер слайду 10

Виконай самостійно і перевір себе. Задача № 372 Як називають відрізок АК у трикутнику АВС (мал. 15.10 – 15.12)?Розв'язання. Мал. 15.10: АК – висота, ∠ BКА = ∠ CКА = 90°;мал. 15.11: АК – бісектриса, тому що ∠ BАК = ∠ CАК;мал. 15.12: АК – медіана, тому що ВК = КC.

Номер слайду 11

Працюємо разом2. Задача. У трикутнику АВС відрізок ВН – висота. Знайдіть градусні мірикутів ВНА і СНВ. АBCНРозв'язання. Відповідь: 90° і 90°. Оскільки ВН – висота, то ВН ⏊ АС, тому ∠ АНВ = ∠ CНВ = 90°.

Номер слайду 12

Виконай самостійно і перевір себе. Задача № 374 У трикутнику АВС відрізок АК – висота (мал. 15.10). Знайдітьградусні міри кутів ВКА і СКА. Розв'язання. Відповідь: 90° і 90°. Оскільки АК – висота, то АК ⏊ ВС, тому ∠ ВКА = ∠ CКА = 90°.

Номер слайду 13

Працюємо разом3. Задача У трикутнику АВС відрізок ВМ — медіана. АС = 9,2 см. Знайдітьдовжини відрізків АМ і МС. АBCМ9,2 см. Розв'язання Нехай АВС – даний трикутник. ВМ – його медіана. За означенням медіани АМ = МС, тому: АМ = МС = 9,2 : 2 = 4,6 (см). Відповідь: 4,6 см і 4,6 см.

Номер слайду 14

Перевір себе. Медіаною трикутника називають відрізок, що сполучає вершину трикутника із серединою протилежної сторони. У будь-якому трикутнику медіани перетинаються в одній точці (її називають центроїдом трикутника) і діляться цією точкою у відношенні 2 : 1, починаючи від вершини. Бісектрисою трикутника називають відрізок бісектриси кута трикутника, що сполучає вершину трикутника з точкою протилежної сторони. У будь – якому трикутнику бісектриси перетинаються в одній точці (її називають інцентром). Висотою трикутника називають перпендикуляр, проведений з вершини трикутника до прямої, що містить його протилежну сторону. У в будь – якому трикутнику три висоти або їх продовження перетинаються в одній точці (її називають ортоцентром трикутника).

Номер слайду 15

Рефлексія. Що я повторив?Що нового я дізнався?Який у мене настрій?Що мені сподобалося на уроці?

Номер слайду 16

З презентації або з підручника з § 15 вивчититеоретичний матеріал;№ 373; № 375 Домашня робота

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Баланюк Юлія
Пов’язані теми
Геометрія, Презентації
Додано
18 серпня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку