Презентація "Механізми коробок швидкостей та коробок подач металоріжучих верстатів."

Про матеріал
1. Механізмами які забезпечують різні числа обертів шпинделя або подач. 2. Реверсивні механізми. Сукупність умовних позначень передач і механізмів верстата, які забез-печують задані закони руху виконавчих органів, називається кінематичною схемою. Вона дає уявлення про відносне розташування елементів привода та дозволяє встановити, в якому напрямку передається рух, як змінюється його швидкість і в який рух він перетворюється в механізмах привода. Частина кі-нематичної схеми, яка передає рух від електродвигуна до виконавчого органу або від одного виконавчого органу до іншого, називається кінематичним лан-цюгом. Розрізняють кінематичні ланцюги головного руху, руху подач, прис-корених і взаємопов'язаних рухів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Механізми коробок швидкостей та коробок подач металоріжучих верстатів.

Номер слайду 2

механізм з ковзаючими зубчатими колесами. Валу ІІ можуть передаватись три швидкостішляхом щеплення зубчатих коліс з передаточним відношенням:                 𝑖1=𝑧1𝑧2             𝑖2=𝑧3𝑧4                   𝑖3=𝑧5𝑧6  При цьому 𝑖1<𝑖2<𝑖3  Недолік: не можна перемикати швидкості на ходу та застосовувати косозубі колеса.

Номер слайду 3

Механізм із зубчастих коліс і муфти. Недолік: не можна перемикати швидкості на ходу, знос зубів, що обертаються в холосту.має вал 1, вал 11, підшипники 6, колеса 1, 2, закріплені на валі I, колеса 3, 5, вільно посаджених на валі II і двосторонню кулачкову муфту М. Кожне із коліс можна почергово закріплювати за допомогою пересувного елемента 4 муфти на валі II і передавати в результаті на цей вал дві частоти. ; .

Номер слайду 4

Механізм Нортонаскладається з зубчастих коліс 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,закріплених на валі I, пересувної шестерні 9, що рухається на шліцах вздовж вала II і накидної шестерні 8, що утримується в постійному положенні з шестернею 9 за допомогою рамки 10 і осі 11 та з підшипників 12. Шестерня 9 разом з рамкою може повертатися довкола осі обертання вала II, що забезпечує в поєднанні з пересувним рухом вздовж цього вала почергове з’єднання шестерні 8, з кожним колесом вала I. В результаті на вал II буде передано стільки частот обертання, скільки зубчастих коліс є на валі I: ; ; ... ;.

Номер слайду 5

Недоліки: Низький ККД, т.к. у роботі постійно бере участь проміжна ланка. Більш складна конструкція. Під дією розпірної сили, що виникає в зубчастому зачепленні, механізм може розімкнутися, тому для фіксації важеля потрібні додаткові пристрої.4. Механізм служить передачі невеликих крутних моментів. 5. Мала жорсткість.

Номер слайду 6

Механізм з висувною шпонкою При русі тяги повздовж вала ІІ шпонка може заскочити в паз любого зубчатого колеса на цьому валу. Коробки швидкостей та коробки подач у верстатах дають можливість встановлювати різноманітні числа обертів шпинделя, та різноманітні подачі. У сучасних верстатах коробки швидкостей та коробки подач більшою частиною бувають комбінованими, тобто складаються з комбінацій окремих механізмів, які були розглянуті вище. Недоліки: Більш складна конструкція. Низький ККД, т.к. у зачепленні знаходяться всі зубчасті колеса Низька жорсткість конструкції через великі зазори між шпонкою і пазом валу і між шпонкою та шпонковим пазом колеса. 4. Такий механізм застосовується для передачі невеликих крутних моментів. 5. Зубчасті колеса веденого валу швидко зношуються. Такі коробки подач застосовуються в свердлильних верстатах. В одному ряду можна розташувати до 10 передач.

Номер слайду 7

Гітара змінних коліс. Гітара - вузол верстата, призначений для зміни швидкості подач. Гітари змінних коліс дозволяють налаштовувати подачу з будь-яким ступенем точності.

Номер слайду 8

Механізм реверсу Механізм реверсу забезпечує на веденому валі два протилежні напрямки обертання при наявності одного напрямку обертання на ведучому валі.

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку