Презентація "Ментальна карта як інструмент для відображення процесу мислення"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати при підготовці до уроків з використання інтерактивних технологій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ментальна карта як інструмент для відображення процесу мислення Методичні рекомендації щодо використання ментальної карти на уроках НУШ Автор: вчитель початкових класів. Подвиженко Л. М.

Номер слайду 2

Ментальні карти — це зручний інструмент для відображення процесу мислення і структуризації інформації у візуальній формі.

Номер слайду 3

Ментальна карта – це. Карта розуміІнтелект-карта. Карта пам’яті

Номер слайду 4

Застосування карт. Мозковий штурм. Прийняття рішення

Номер слайду 5

Ментальна карта дає змогу:- Замість лінійного запису використовувати радіальну. Це означає, що головна тема, на якій буде сфокусовано нашу увагу, поміщається в центрі листка  - Записувати не все підряд, а тільки основне. Вибирати найбільш характерні, яскраві, ключові слова, такі, що гарно запам’ятовуються.- Ключові слова поміщаються на різноколірних гілках, що розходяться від центральної теми. Зв’язки повинні бути швидше асоціативними, чим ієрархічними.

Номер слайду 6

Використання карт знань в навчальному процесі дає такі можливості:поліпшити пам’ять, нагадати факти, слова й образи;генерувати ідеї;надихнути на пошук рішення;продемонструвати концепції і діаграми;аналізувати результати або події;структурувати роботу (реферат, доповідь);підбивати підсумки зробленого;організовувати взаємодію при груповій роботі або у рольових іграх;ефективно структурувати і опрацьовувати дані.

Номер слайду 7

Основні принципи створення карт знань:- об'єкт уваги сфокусовано в центральному образі;- основні теми і ідеї, пов'язані з об'єктом уваги, розходяться від центрального образу у вигляді ідей;- гілки пояснено й позначено ключовими образами і словами;- ідеї наступного порядку також зображено у вигляді гілок, що відходять від центральних гілок і так далі;- гілки формують зв'язану вузлову структуру (систему).

Номер слайду 8

Приклади доречного використання карт знань:- наукова класифікація (живих організмів, мінералів, органічних сполук, історичних фактів, філологічних понять і структури мови, словниковий запас);- виклад конкретно наукової теорії (наприклад, аксіоматичний виклад геометрії) та її застосувань (опис географічних регіонів);- системний виклад перебігу дослідження (у тому числі наукового експерименту), планування роботи, обліку отриманих результатів і підбиття підсумків;

pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
2910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку