Презентація "Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання на уроках біології,екології, хімії та природознавства"

Про матеріал
Презентація містить методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання на уроках біології,екології, хімії та природознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання на уроках біології, екології, хімії та природознавства

Номер слайду 2

Сьогодення потребує, що навчальний заклад стає для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Номер слайду 3

Національно-патріотичне виховання на уроках біології, екології, хімії та природознавства тісно пов'язано з пізнавальною діяльністю учнів, зміст і методи якої безпосередньо впливають на реалізацію виховних завдань.

Номер слайду 4

Природа є потужним фактором виховання поваги й любові до своєї Батьківщини, могутнім засобом виховання в дітей ціннісних ставлень, моральних якостей, насамперед національної свідомості.

Номер слайду 5

Одним із напрямків вивчення природи рідного краю є вивчення видового складу рослин, тварин, грибів і лишайників, їх значення. Розглядаючи теми «Різноманітність рослин», «Гриби» (6 клас), «Різноманітність тварин» (7 клас) необхідно у цікавій і наочній формі познайомити учнів з найпомітнішими видами, поширеними в різних куточках нашої країни, особливу увагу звертаючи на місцеві види флори і фауни.

Номер слайду 6

Використання краєзнавчого матеріалу у викладанні природничих наук підводить учнів до глибшого розуміння навколишнього середовища і сприяє пробудженню поваги і любові до того місця, де вони народились і виросли.

Номер слайду 7

З метою формування в учнів почуття любові до природи, рідного краю необхідно включати у навчально-виховний процес пізнавальні тематичні екскурсії в поле, в ліс, на берег озера чи річки, які збагачують духовне життя учнів, стимулюють бажання більше побачити, більше зробити для збереження природного середовища.

Номер слайду 8

На уроках біології, природознавства доцільно використовувати такі елементи національної культури як народні перекази, легенди, оповіді, загадки, пісні, думи, прислів’я та прикмети про наших супутників – рослин і тварин, які дійшли до нас із сивої давнини.

Номер слайду 9

На уроках природознавства (5 клас Тема «Земля як планета») можна використовувати такі завдання до народних прислів’їв: пояснити сутність явища, про яке згадується у прислів’ях: «Взимку сонце світить, та не гріє» «На новий рік прибавилось дня на заячий скік» (тема «Рухи Землі. Землі. Пори року»); назвати властивості води, які згадуються у прислів’ях: «Вода крапля по краплі і камінь довбає» «Вода найде собі дорогу» (тема «Властивості води. Вода розчинник); пояснити зміст прислів’їв: «Без води і не туди, і не сюди», «Що може вродить камінна гора, коли в їй води нема!» тема «Значення води у природі)».

Номер слайду 10

Корисним буде організація народознавчих хвилинок, до яких учні готують народні приказки, прислів’я, прикмети, пов’язані з природними явищами, тваринами і рослинами. Такі народознавчі хвилинки можна організувати у вигляді конкурсів або змагань.

Номер слайду 11

При вивченні в 6 класі теми «Рослини», «Різноманітність рослин» приділити увагу рослинам-символам України – калині, вербі, дубу, тополі, маку, барвінку, чорнобривцям. Ефективним у цьому випадку буде використання проектної діяльності учнів.

Номер слайду 12

Патріотичне виховання передбачає формування в учнів знань, та уявлень про досягнення нашої країни в галузі науки, адже багато видатних вчених прославили Україну. Розповідаючи про досягнення медицини під час вивчення біології людини, ознайомлюємо учнів із життям і діяльністю М. Амосова, О. Богомольця. М. Амосов О. Богомолець

Номер слайду 13

При вивченні органічної хімії ознайомлюємо учнів з видатним досягненням українських хіміків. Поняття про хімічний зв'язок добре знайоме всім з курсу хімії. Воно настільки фундаментально опрацьовано, що будь-яка інформація, яка змінює наші уявлення про хімічне зв'язування, є сенсацією.

Номер слайду 14

Алгоритм діяльності вчителя . 1. Проаналізуйте навчальну програму з предмета і знайдіть там теми, питання, поняття, які мають національно – патріотичний характер.

Номер слайду 15

Алгоритм діяльності вчителя 2. Сформулюйте ключові проблемні питання національно – патріотичного змісту, навколо яких можна організувати обговорення на уроці.

Номер слайду 16

Алгоритм діяльності вчителя 3. Сформулюйте завдання уроку (результати, які ви очікуєте одержати наприкінці) національно – патріотичної освіти та вирішіть, якими методами краще скористатись у цьому випадку.

Номер слайду 17

Алгоритм діяльності вчителя 4. Підготуйте фрагмент уроку та апробуйте його на практиці.

Номер слайду 18

Алгоритм діяльності вчителя 5. Отримайте задоволення від своєї роботи!

ppt
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку