Презентація. "Методика навчання бігу в школе"

Про матеріал
Техніка бігу на короткі та середні дістанциї. Естафетний біг. ОПИС КРОКИ Кожен крок складається з ФАЗИ ОПОРИ (яку можна розділити на відштовхування і мах) і ФАЗУ ПОЛЬОТУ (яку можна розділити на фазу маха вперед і перехід). - Під час фази опори тулуб спринтера знижує прискорення (передня опора), потім прискорюється (мах). - Під час фази польоту махова нога робить мах попереду тулуба і випрямляється для контакту (передній мах), в той час як толчковая нога згинається і здійснює мах до тулуба (перехід). ФАЗА ОПОРИ відштовхування МЕТА Звести до мінімуму зниження швидкості при контакті і до максимуму мах вперед. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Приземлення на подушечки стопи. (1) - Під час амортизації коліно зігнуто мінімально; махова нога згинається. (2) - При відштовхуванні тазостегновий, колінний і гомілковостопний суглоб поштовхової ноги сильно випрямлені. - Стегно махової ноги швидко піднімається в горизонтальну позицію. (3)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5» Техніка бігу на короткі та середні дістанциї. Естафетний біг Розробив вчитель І – категорії Лук’янець Сергій Анатолійович м.Таврыйськ

Номер слайду 2

2. НАВЧАННЯ ТЕХНІКИ БІГУ Техніці бігу можна навчати шляхом роз'яснення основних елементів, що відносяться до всіх видів спринту: реакції стартового прискорення, досягнення максимальної швидкості і збереження її. Так як неможливо тренувати всі ці елементи одночасно, використовуються різноманітні вправи, спрямовані на вдосконалення цих специфічних аспектів. Важливий момент: - Вдосконалення реакції (використання різних стартових сигналів і стартових положень, наприклад, лежачи, сидячи, стоячи); - Збільшення частоти кроків (високим піднімання коліна і скороченням амплітуди махової ноги); - Збільшення довжини кроку (працюючи над повним випрямленням опорної ноги); - Додаткові вправи та прийоми спрямовані на постійне згинання гомілковостопного суглоба «пальці ніг дивляться вгору», активну постановку стопи на доріжку, пряме положення тулуба, потужну, але розслаблену роботу рук, широке використання різноманітних ігор, що включають біг і подолання бар'єрів. ЩО ПОТРІБНО ПАМ'ЯТАТИ: - Використовувати різноманітні вправи і прийоми; - Максимально зосередити зусилля в спринті на різних дистанціях; - Ніколи не працювати в стані втоми на максимальній швидкості; - Більшою частиною, якщо не завжди, здійснювати контакт стопи з доріжкою в спринті носком стопи. Примітка: Сила і витривалість у молодих спортсменів поки не повністю розвинені. Тому вправи і рівень навантаження повинні ретельно підбиратися з урахуванням можливостей і вимог окремих спортсменів.

Номер слайду 3

Основна вправа 1: дістати п'ятою сідниці Виконувати вправу на дистанції 20-30 метрів з одним повторенням Основна вправа 2: згинання гомілковостопного суглоба Виконувати вправу на дистанції 15 метрів з одним повторенням Основна вправа 3: високе піднімання коліна Виконувати вправу на дистанції 20-30 метрів з одним повторенням Основна вправа 4: високе піднімання коліна з випрямленням Виконувати вправу на дистанції 20-30 метрів з одним повторенням Примітка: рух стопи має бути активним, колінний суглоб опорної ноги випрямлений.

Номер слайду 4

«ГРА В СПРИНТ» У далекого кінця дистанції кожної команди кладуть шину або обруч. Спортсмени біжать до шини, пролазять через неї і дають сигнал бавовною руками тим, хто стартує наступним. Альтернатива: всі бігуни стартують одночасно і пролазять через шину перед тим, як бігти назад до місця старту. «ГРА В ЕСТАФЕТУ» Команди біжать стоячи за одним навколо двох поворотних відміток. Перший бігун кожної команди тримає естафетну паличку. За узгодженим сигналу спортсмен тікає від своєї команди і біжить по дистанції до тих пір, поки не доганяє останнього бігуна своєї команди. Паличка передається новому лідеру, який з нею тікає і т.д.

Номер слайду 5

«ГРА В бар'єрний біг» Кожній команді даються картонні коробки. Робляться розмітки, які вказують, куди потрібно їх нести. Перший бігун несе свою коробку до першої розмітці, повертається і відправляє наступного бігуна, грюкнувши його рукою. Другий бігун несе свою коробку до другої розмітці і т.д. Перше коло закінчується, коли всі коробки розставлені. У наступних кругах коробки використовуються як бар'єрів. Можливі «човникові» естафети та естафети з поворотом. В останньому колі коробки збираються одна за одною і повертаються до місця старту. Примітка: розмітки повинні бути зроблені таким чином, щоб між коробками можна було бігати в певному ритмі (однокрокового, двушажним). Альтернатива: замість розміток можна поставити призми. У першому колі бігуни надягають обручки на призми. У наступних кругах бігуни перестрибують через призми з кільцями.

Номер слайду 6

Бігуни повинні подолати певну кількість кіл на трасі по пересіченій місцевості 200-400 метрів. У кожному колі є місце для метання. Спортсменам дозволяється продовжувати біг, тільки якщо вони потрапляють у ціль. Спортсмени, які не вражають мета після трьох спроб, повинні пробігти штрафне коло. Альтернатива: командний біг. Команда може продовжувати біг тільки тоді, коли всі її члени потрапили в ціль або пробігли штрафне коло. «ГРА НА ВИТРИВАЛІСТЬ»

Номер слайду 7

Спринтерський біг Вся послідовність ОПИС КРОКИ Кожен крок складається з ФАЗИ ОПОРИ (яку можна розділити на відштовхування і мах) і ФАЗУ ПОЛЬОТУ (яку можна розділити на фазу маха вперед і перехід). - Під час фази опори тулуб спринтера знижує прискорення (передня опора), потім прискорюється (мах). - Під час фази польоту махова нога робить мах попереду тулуба і випрямляється для контакту (передній мах), в той час як толчковая нога згинається і здійснює мах до тулуба (перехід).

Номер слайду 8

ФАЗА ОПОРИ відштовхування МЕТА Звести до мінімуму зниження швидкості при контакті і до максимуму мах вперед. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Приземлення на подушечки стопи. (1) - Під час амортизації коліно зігнуто мінімально; махова нога згинається. (2) - При відштовхуванні тазостегновий, колінний і гомілковостопний суглоб поштовхової ноги сильно випрямлені. - Стегно махової ноги швидко піднімається в горизонтальну позицію. (3)

Номер слайду 9

ФАЗА ПОЛЕТА Мах ЦЕЛЬ Довести до максимума мах вперед и подготовиться к эффективной постановке стопы при контакте с поверхностью ТЕХНИЧЕСКИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Колено маховой ноги движется вперед и вверх (чтобы продолжить мах и увеличить длину шага). (1) - Колено толчковой ноги резко сгибается во время фазы перехода (чтобы выполнить короткое движение маятника). (2) - Мах руками активный, но расслабленный. - Затем толчковая нога «летит» назад (чтобы свести к минимуму тормозящее действие при контакте с поверхностью). (3)

Номер слайду 10

ФАЗА ПОЛЬОТУ перехід МЕТА Довести до максимуму мах вперед і підготуватися до ефективної постановці стопи при контакті з поверхнею. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Коліно махової ноги рухається вперед і вгору (щоб продовжити мах і збільшити довжину кроку). (1) - Коліно поштовхової ноги різко згинається під час фази переходу (щоб виконати короткий рух маятника). (2) - Мах руками активний, але розслаблений. - Потім толчковая нога «летить» назад (щоб звести до мінімуму гальмівну дію при контакті з поверхнею). (3)

Номер слайду 11

ФАЗА ПОЛЬОТУ передня опора МЕТА Довести до максимуму мах вперед і підготуватися до ефективної постановці стопи при контакті з поверхнею. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Коліно махової ноги рухається вперед і вгору (щоб продовжити мах і збільшити довжину кроку). (1) - Коліно поштовхової ноги різко згинається під час фази переходу (щоб виконати короткий рух маятника). (2) - Мах руками активний, але розслаблений. - Потім толчковая нога «летить» назад (щоб звести до мінімуму гальмівну дію при контакті з поверхнею). (3)

Номер слайду 12

НИЗЬКИЙ СТАРТ Вся послідовність НИЗЬКИЙ СТАРТ Вся послідовність ОПИС ФАЗИ Низький старт ділиться на чотири фази: "НА СТАРТ", "УВАГА", "РУШ", вибігання і ПРИСКОРЕННЯ. - У положенні «На старт» спринтер регулює колодки і фіксує вихідне положення. - У положенні «Увага» спринтер робить рух, щоб зайняти оптимальну стартову позицію. - Під час фази «Марш» спринтер вибігає з колодок і робить перший крок. - Під час фази «Прискорення» спринтер набирає швидкість і здійснює перехід до бігу.

Номер слайду 13

ПОЛОЖЕННЯ «НА СТАРТ» МЕТА Зайняти відповідне стартове положення. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Обидві стопи в контакті з землею. • Коліно ноги, що знаходиться позаду, стосується землі. • Руки розташовані на землі, трохи ширше плечей, пальці розведені. • Голова на одному рівні зі спиною, очі дивляться прямо вниз. Допомагати учням: • Визначити правильне розташування колодок • Експериментувати, яку ногу виставляти вперед (визначити «сильну» ногу • Бути розслабленим, вся увага звернена на команди стартера Учитель повинен: • Переконатися, що колодки встановлені правильно • Вести спостереження за становищем спортсмена, включаючи позицію голови • Перевірити, щоб руки були розташовані зручно і правильно

Номер слайду 14

ПОЛОЖЕННЯ «УВАГА» МЕТА Піднятися і зайняти оптимальне стартове положення. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • П'яти притиснуті до колодок. • Коліно ноги, що стоїть попереду, розташоване під кутом 90 °. • Коліно ноги, що знаходиться позаду, розташоване під кутом 120-140 °. • Стегна трохи вище плечей, тулуб нахилено вперед. • Плечі трохи попереду рук. Учитель повинен: • Вести спостереження спереду і збоку • Вести спостереження за положенням тулуба і кінцівок • Переконатися в стабільному положенні спортсмена • Переконатися, що увага спортсмена звернено в бік бігу Допомагати учням: • Піднімати рівномірно стегна, плечі розташовані попереду або над руками • Бути готовим до бігу, а не слухати постріл • Міцно встановлювати стопи в колодки

Номер слайду 15

ФАЗА ВІДШТОВХУВАННЯ МЕТА Вискочити з колодок і підготуватися до першого кроку. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Тулуб випрямляється і піднімається, в той час як обидві стопи сильно тиснуть на колодки. • Руки одночасно піднімаються від землі, потім по черзі здійснюють махові рухи. • Поштовх ноги, що стоїть позаду, сильний і швидкий, поштовх ноги, що стоїть попереду, не такий сильний, але більш тривалий. • Нога, що стояла позаду, робить швидкі махові рухи вперед, у той час як тулуб нахиляється вперед. • Коліно і стегно повністю випрямлені по завершенні маха. Допомагати учням: • Розвивати швидку реакцію на постріл відповідними вправами • «Вибухати» по сигналу • Розвивати потужність відштовхування від колодок Учитель повинен: • Вести спостереження за швидкістю реакції на постріл і частотою рухів • Вести спостереження за швидкістю і випрямленням колін, потім стегон • Переконатися, що спортсмен оптимально відштовхується від колодок • Переконатися, що руки рухаються швидко і скоординовано з роботою ніг

Номер слайду 16

ФАЗА ПРИСКОРЕННЯ МЕТА Збільшити швидкість і створити ефективний перехід до бігу. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Нога, що стоїть попереду, швидко встає на подушечки стопи для першого кроку. • Зберігається тяга вперед. • Гомілки паралельні землі під час переходу. • Довжина і частота кроку збільшуються з кожним кроком. Тулуб поступово випрямляється після 20-30 м. Допомагати учням: • Піднімати голову поступово, а не ривком, по пострілу • Швидко відштовхуватися від землі, коли тулуб рушило вперед • Відштовхуватися, переходити до бігу, потім прискорюватися Учитель повинен: • Вести спостереження за положенням кінцівок, тулуба і голови • Вести спостереження за збільшенням довжини і частоти кроків • Переконатися, що перехід спортсмена до бігу відбувається рівномірно

Номер слайду 17

НИЗЬКИЙ СТАРТ - ПОСЛІДОВНІСТЬ НАВЧАННЯ ПОЛОЖЕННЯ «НА СТАРТ» МЕТА: ознайомити з положенням «На старт». - Встановіть і відрегулюйте стартові колодки. - Поясніть і продемонструйте стартове положення - Відпрацюйте це положення з поправками вчителя або партнера. Зауваження: • Будьте впевнені, що попереду стоїть «сильна» нога • Руки на лінії, прямі - на прямий, з поправкою - на віражі • «відгородитися» від інших спортсменів МЕТА: Ознайомити з положенням «Увага». - Поясніть і продемонструйте положення «Увага». - Відпрацюйте перехід від становища «На старт» до положення «Увага» без старту. - Поправки вчителя або партнера. ПОЛОЖЕННЯ «УВАГА» Зауваження: • Не обривайте рух • Відчувайте тиск на колодки • Не стійте в положенні «Увага» занадто довго

Номер слайду 18

ВСЯ ПОСЛІДОВНІСТЬ МЕТА: зв'язати фази як єдину послідовність. - Стартуйте і пробіжіть 10-30 м без команди і з командою. - Використовуйте різні доріжки, старт по прямій і з віражу, з суперниками і без них. - Міняйте тривалість між командою «Увага» і стартовим пострілом. Зауваження: • Налаштовуйтеся на вибігання, а не на постріл • «Вибухати» по сигналу • Розвивати потужність відштовхування від колодок • Швидко виносити вперед розташовану позаду ногу

Номер слайду 19

Біг на середні і довгі дистанції - ВСЯ ПОСЛІДОВНІСТЬ ОПИС ФАЗИ :Структура кроку в бігу на середні і довгі дистанції схожа на крок у спринті з наступними відмінностями:- Постановка стопи при контакті з поверхнею відрізняється темпом бігу.- Махова нога робить мах вперед, коліно під «відкритим» кутом (стопа, розташована нижче, практично паралельна землі).- Витяжка стегна, ноги і стопи під час фази маху може бути повним (біг на середні дистанції) або неповним (біг на довгі дистанції).- Коліно не доходить до горизонталі.- Руки рухаються розслаблено

Номер слайду 20

ПОСТАНОВКА СТОПИ ЦІЛЬ : Досягти ефективної постановки стопи. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ• Зовнішня частина стопи Перший робить контакт при більш довгих, повільних забігах (1-3)• Середня частина стопи (або навіть подушечки пальців) першої здійснює контакт в більш коротких, швидких забігах. (4)• Стопа перекочується до того місця, де відбувається відштовхування. (5) Допомагати учневі : • Бігти природно і легко • Координувати і розслабляти рухи рук і ніг • Підбирати правильне покриття. Учитель повинен: • Вести спостереження за рухами спортсмена спереду, ззаду і збоку• Вести спостереження, щоб нога ставилася на доріжку природно, щоб не було «зажатості» і подседание

Номер слайду 21

ВИСОКИЙ СТАРТ ЦіЛЬ Ефективно починати біг з високого старту. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ• Постановка стопи проводиться по лінії, а інша стопа ставиться позаду (відстань - приблизно по ширині плечей). • Вага припадає на ногу, розташовану попереду. • Руки розташовані таким чином, щоб негайно починати синхронні рухи з ногами. Допомагати учням: • Координувати і розслабляти руху рук і ніг • Утримувати рівновагу після команди «На старт» • Вибігати строго вперед і швидко знаходити правильний ритм бігу Учитель повинен: • Вести спостереження за синхронною роботою рук і ніг • Спостерігати за випрямленням стопи, коліна і стегна • Переконатися, що спортсмен здатний швидко змінювати ритм бігу • Вести спостереження за конкретною частиною фази

Номер слайду 22

Естафетний біг невізуальна - ВНУТРІШНЯ ПЕРЕДАЧА Вся послідовність ОПИС ФАЗИ: Не візуальна передача палички ділиться на три фази:  ПІДГОТОВКУ, ПРИСКОРЕННЯ і ПЕРЕДАЧА. Під час фази підготовки спортсмен, який передає паличку, зберігає максимальну швидкість, а приймаючий паличку бігун займає стартову позицію. - Під час фази прискорення бігуни синхронізують свою швидкість за рахунок збереження максимальної швидкості (передавальний паличку бігун) і доведення до максимуму прискорення (приймаючий паличку бігун) .- Під час фази передачі паличку передають якнайшвидше з використанням відповідної техніки

Номер слайду 23

ПІДГОТОВКА ДО ПЕРЕДАЧИ МЕТА Зберегти максимальну швидкість   (передачи естафети бігун). Занять стартове положення і стартувати в потрібний момент(приймаючий естафету бігун). ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ• Передавальний естафету бігун наближається  з максимальною швидкістю. • Приймаючий естафету бігун займає положення  на подушечках стопи,коліна зігнуті, нахил вперед. • Приймаючий естафету бігун дивиться на розмітку і стартує, коли до неї наближається передавальний естафету бігун. Учитель повинен: • Вести спостереження, щоб передавальний спортсмен біжить з оптимальною швидкістю • Вести спостереження, щоб приймаючий спортсмен посів правильне стартове положення • Переконатися, що приймаючий бігун правильно розмістив позначку Допомагати учням:• Уточнювати оптимальну позицію для розміщення позначки • Бути розслабленим при підготовці до бігу і передачі • Розвивати стабільність, сталість і впевненість у стартовому положенні приймаючого • Використовувати передавального бігуна як при набіганні на позначку як «пістолет»

Номер слайду 24

ФАЗА ПРИСКОРЕННЯ Мета Зберегти максимальну швидкість і дати правильну команду для передачі естафети(передавальному естафету бігунові).Створити контрольоване прискорення (приймаючому естафету бігунові). ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Прискорення приймаючого естафету бігуна повинне бути постійним. • Передавальний естафету бігун подає усну команду приймаючому естафету бігунові на отримання палички в зоні передачі по мірі наближення. • Приймаючий естафету бігун витягує руку назад (у відповідність з використовуваною технікою передачі), а передавальний естафету бігун - вперед.

Номер слайду 25

ФАЗА ПЕРЕДАЧІ ЦІЛЬ Надійно та швидко передати паличку. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Передавальний естафету бігун уважно стежить за рукою приймаючого паличку бігуна. • Передавальний естафету бігун вставляє паличку в руку приймаючого спортсмена. • Приймаючий естафету бігун приймає паличку, як тільки відчує контакт. • Обидва бігуна залишаються на своїй стороні доріжки під час передачі. • Передавальний естафету бігун повинен залишатися на доріжці до тих пір, поки не завершені всі передачі.

Номер слайду 26

ТЕХНИКА ПЕРЕДАЧІ Техника «з низу в гору» ЦІЛЬ Надійно та швидко передати паличку. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ • Рука приймаючого паличку бігуна витягнута назад на рівні стегна. • Передавальний естафету бігун піднімає паличку вгору між широко розсунутими великим і вказівним пальцем приймає її бігуна. • Відстань між  бігунами - 1 м або більше • Щодо безпечна техніка

Номер слайду 27

Естафетний біг - ПОСЛІДОВНІСТЬ НАВЧАННЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ З Невізуальной Передачей палочки МЕТА: Ознайомитись з не візуальної передачею естафетної палички. Працюйте парами, по черзі передавайте і приймайте паличку при швидкості ходьби і легкого бігу. - Зустрітися з технікою передачі зверху і знизу. - Повторіть вправи в групах по чотири людини, передаючи паличку вправо - вліво РОЗМІТКА І стартове положення МЕТА: Ознайомитись з фазою підготовки до не візуальної передачі. Встановіть розмітки і відпрацюйте старти зі стартового положення. - Використовуйте різні стартові положення (без контакту з землею, з опорою на одну або дві руки). - Передавальний естафету бігун наближається з субмаксимальної швидкістю. КРОК 2 КРОК 1

Номер слайду 28

ВСЯ ПОСЛІДОВНІСТЬ КРОК 3 МЕТА: Відпрацювати всю послідовність в різних умовах. Команди по чотири людини біжать по різних доріжках (внутрішнім / зовнішнім), з суперниками і без них, з соперником і без нього. - Використовуйте більш короткі дистанції (4x50 м або 4x75 м) і різні швидкості зауваження: • Увага - на концентрацію • Набирати при передачі максимальну швидкість • Максимально прискорюватися від передавального бігуна

ppt
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
3543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку