Презентація "Мезоліт"

Про матеріал
Презентація з теми "Мезоліт" для 6-го класу. Містить матеріал для вивчення теми, пояснення терміну "мезоліт" , показані хронологічні межі. Описується природні умови після закінчення льодовикового періоду, зміни в житті в період мезоліту, виготовлення нових знарядь праці як мікроліти, винаходи які пов'язані із появою рибальства, в тому числі човна, новий спосіб життя, поява нових тварин із закінчення льодовикового періоду, приручення тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕЗОЛІТ

Номер слайду 2

Мезоліт або середньокам’яна доба – це вік заключного розвитку мисливського господарства. Хронологічні межі мезоліту охоплюють XII-VII тисячоліття до н.е. – на цей час припадають суттєві зміни клімату, що потягли за собою відповідні зміни у діяльності людини

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Початок мезоліту припадає на закінчення льодовикового періоду. Причини танення льодовиків досі залишаються загадкою – за найбільш популярною теорією воно сталося внаслідок зіткнення з землею великих космічних тіл. Після початку танення величезних льодових масивів, природні умови на планеті також зазнали значних змін.

Номер слайду 5

Зі змінами природи зазнає зрушення і флора та фауна: доживають свого віку мамонти, лісові території заселяють:лосі;бурі ведмеді;благородні олені;кабани;бобри. У степовій зоні розселяються численні копитні (бики, тури, коні, віслюки) та дрібні тварини (білки, зайці, птахи). На чисельних озерах та річках, що повстали після танення льодовиків мешкають водоплаваючі птахи та різні види риб.

Номер слайду 6

Більш сприятливий клімат, багатство природи спонукають людей епохи мезоліту до розселення. Люди стали дедалі більше опановувати й по-господарськи розробляти вододіли, долини малих водотечій. Вони, як і раніше, займалися полюванням, рибальством, збиранням плодів та ягід.

Номер слайду 7

Мисливство було провідною галуззю господарства. У зв'язку з тим, що в цей період зникли мамонти та деякі інші звірі, змінився характер полювання: від колективного полювання на стадну дичину переходили до індивідуального чи групового промислу невеликих звірів. Величезним досягненням став винахід лука і стріл – зброї далекої дії, за допомогою якої люди забезпечували себе постійними запасами їжі. Також з’являютьсчя мисливські пастки, загорожі, сітки, тенета.

Номер слайду 8

Було розповсюдженим рибальство, що супроводжувалось використанням гарпунів, острогів, верш, мереж; та довбаних човнів.

Номер слайду 9

Для мезоліту характерна мікролітична техніка обробки каменю, яка дозволяла виготовляти мініатюрні знаряддя праці правильної геометричної форми. Серед знарядь праці доби мезоліту:рубаючі знаряддя типу сокир і тесел;палиці;різці;проколки;наконечники і леза ножів;списи;гарпуни.

Номер слайду 10

В період мезоліту було приручено перших тварин : собаку та свиню

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Завгородня Валерія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
5738
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку