Презентація "Міфи рідного краю"

Про матеріал
Презентація "Міфи рідного краю" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі. В презентації міститься матеріал про міфологічних персонажів, наведено зразки робіт з міфологічними персонажами та Берегинями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи рідного краю

Номер слайду 2

Українська міфологія своїм корінням сягає сивої давнини, далеких дохристиянських часів. Прадавні племена, які проживали на території України, творили перекази про обожнений світ природи. Слов'янські міфи пов'язані також із землеробською працею наших предків, які жили в повній гармонії з довкіллям. Вони одухотворяли природу, вірили в її чарівну силу, створювали міфологічні образи в різних видах мистецтва. Олексій Альошин. Перун. Статуетка «Русалка»

Номер слайду 3

У міфах і легендах давні слов'яни оспівували сили і явища природи: сонце, місяць, зірки, грім і блискавку, мороз, вітер, вогонь. Люди створили образи різних духів — лісовиків, водяників, русалок, мавок, польовиків, перелесників, домовиків. Які обрядові дії зображено на картині?Як художники передають єдність людини та природи?Микола Реріх. Весна священна

Номер слайду 4

Вітa Кіт. На Івана Купала

Номер слайду 5

До головних божеств давніх слов'ян належать: Перун (бог блискавки), Берегиня (богиня домашнього затишку), Хоре (бог сонця), Стрибог (бог вітру), Даждьбог (бог урожаю). У фольклорі популярні також міфологічні персонажі: Ярило (символ сонця, родючості, весни), Купало (покровитель літнього сонцевороту, кохання) тощо. Деякі боги вважалися покровителями різних видів творчості: Велес — бог мистецтва, зокрема музики, поезії; Сварог — бог ковальства та ремесел, Мокош — богиня ткацтва, рукоділля. Віктор Коміссаров. Боги Давньої РусіСпробуйте визначити, яких саме богів Давньої Русі зобразив скульптор В. Коміссаров.

Номер слайду 6

Софія Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка (ілюстрація до поеми Лесі Українки «Лісова пісня»)

Номер слайду 7

Мавки — міфічні істоти жіночої статі, що уособлюють душі дітей, котрі народилися мертвими або померли нехрещеними. Також побутувало повір’я, що мавки — це вкрадені нечистими силами діти. Такі образи як мавки, німфи, русалки, нявки – існували як в легендах інших народів, так і в українських. За легендами, вони виглядають як надзвичайно гарні молоді дівчата, котрі залишають після себе сліди босих дитячих ніжок. Полюють мавки на привабливих молодих хлопців, а хто піде за ними – заблукає і ніколи не знайде дороги додому. Також існував міф про те, що вони «залоскочують» свою жертву, як і русалки. Щоб вберегтись від їх чар, треба було взяти з собою як оберіг часник, цибулю або полин. А ще, вивернути на собі сорочку.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Більшість міфів передавалися від покоління до наступних поколінь в усній формі, однак живуть вони й у витворах мистецтва — дерев'яних скульптурах. Зображення богів, що вирізалися з колоди, називались ідолами. Після Хрещення Русі їх знищували, проте сучасні майстри не забули давню традицію і нині створюють скульптури за мотивами давньослов'янських міфів. Зображення Берегині поширене в народній творчості, зокрема у вишивці, витинанці. Тетяна Білокрилець. Лялька-мотанка «Берегиня»Тетяна Дидоренко. Рушник «Берегиня» (фрагмент)Маріанна Любас. Витинанка «Берегиня»

Номер слайду 11

Ляльки мотанки Берегині

Номер слайду 12

Витинанки берегині

Номер слайду 13

Вишивка берегиня

Номер слайду 14

Роздивіться скульптурні зображення слов'янських богів. Зверніть увагу на художні матеріали, з яких створено скульптури. Чи впливає матеріал і його фактура на створення художніх образів?Альбін Поласек. Перун. Микита Зігура. Велес

Номер слайду 15

Практичне завдання. Поради. Створіть скульптурний образ міфологічного персонажа українських легенд, міфів (солоне тісто, глина або пластилін на вибір) або малюнок з міфологічними персонажами. Продумайте образ міфологічного персонажа. Доберіть природні матеріали, які допоможуть найкраще його зобразити. По закінченні колективно обговоріть роботи, їх виразність.

Номер слайду 16

Приклади виконання завдання

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Запитання і завдання1. У чому виявляється своєрідність слов'янських міфологічних образів?2. Наведіть приклади міфологічних персонажів у різних видах мистецтва. Самостійна робота для допитливих1. Дізнайтеся про народні легенди, міфи, поширені у вашому краї.2. Створіть сувенір — ляльку-мотанку.

Номер слайду 20

Бажаю Вам творчого настрою і натхнення.

pptx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
4349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку