Презентація "Міфологічний жанр"

Про матеріал
Презентація "Міфологічний жанр" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі. В презентації дано поняття міфологічного жанру. Наведені зразки робіт виконаних в міфологічному жанрі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 27. Міфологічний жанр

Номер слайду 2

Міфи, легенди та перекази є важливим джерелом художньої творчості народів на ранніх етапах їхньої історії. Це сказання про давні вірування людей щодо походження Землі, явищ природи, богів, героїв, Всесвіту. У художніх творах міфологічного жанру зображуються не реальні, а уявні події та герої, які наділяються надзвичайними здібностями. Міфологічний жанр — зображення подій і героїв міфів і легенд різних народів світу в образотворчому мистецтві. Микола Реріх. Святогор

Номер слайду 3

Міфологічний жанр почав виокремлюватися з-поміж інших жанрів образотворчого мистецтва тоді, коли міфи перетворилися з вірувань на літературні твори, образи яких змальовували художники. Античні міфи відображають життя і пригоди богів, подвиги героїв.

Номер слайду 4

Міфологічний жанр набув яскравого розквіту в добу Відродження, коли античні легенди спонукали митців на створення картин і скульптур з відповідними сюжетами. Твори міфологічного жанру втілювали високі ідеали мистецтва античності. Згодом до античних міфів у мистецтві долучилися теми з міфів різних народів: скандинавських, слов'янських, індійських тощо.

Номер слайду 5

Уолтер Крейн. Діана та Ендіміон. Діана Версальська. Римська копія з грецького оригіналу Леохара. Порівняйте зображення міфологічного образу в скульптурі та живописі.

Номер слайду 6

Сюжети античних міфів набули поширення в живописі, скульптурі, книжковій графіціОрфей, фрагмент стародавньої мозаїки з Тарса. Скульптура Нептуна (м. Копенгаген, Данія)

Номер слайду 7

Едвард Берн-Джонс. Дзеркало Венери

Номер слайду 8

У різні часи міфологічні образи приваблювали митців багатьох країн, які втілювали їх по-своєму. Роздивіться твори міфологічного жанру у графіці й живописі. Якими засобами художньої виразності митці розкрили епізод з міфу?Михайло Піков. Прощання Гектора з Андромахою. Ангеліна Кауфман. Прощання Гектора з Андромахою

Номер слайду 9

Порівняйте міфологічний образ Європи у трактуванні різних художників (композицію, колорит, декоративність тощо). Вірджинія Стеретт. Європа на бику. Валентин Серов. Викрадення Європи

Номер слайду 10

Порівняйте образ легендарного троянського героя Енея в настінному розписі та книжковій графіці. Зверніть увагу на одяг, головні убори, зброю. Які національні мотиви можна помітити в ілюстрації українського художника-графіка?Поранений Еней. Настінний розпис в Помпеях. Джованні Баттісто Тьєполо. Явлення Венери Енею біля берегів Карфагена (за Вергілієм)

Номер слайду 11

Георгій Нарбуг. Ілюстрація до поеми І. Котляревського «Енеїда»

Номер слайду 12

З грецької міфології знаємо про "яблуко розбрату" – золоте яблуко з написом "Найкрасивішій", яке богиня розбрату і ворожнечі Еріда підкинула на банкет, куди її не запросили. Через це яблуко посварилися богині Гера, Афіна і Афродіта, а згодом розпочалась Троянська війна.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Подвиги Геракла

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Практичне завдання. Намалюйте ілюстрацію на міфологічний античний сюжет, який зацікавив вас найбільше (художні матеріали за вибором). Поради. Зверніть увагу на створення виразного, характерного образу головного персонажа. Намалюйте одяг, речі, притаманні давній добі.

Номер слайду 17

Приклади античного вбрання, зброї, орнаментів

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Запитання і завдання1. Які античні міфи поширені в образотворчому мистецтві?2. Назвіть види образотворчого мистецтва, у яких набув популярності міфологічний жанр. Самостійна робота для допитливих1. Поцікавтеся, які твори скульптури, присвячені міфологічним персонажам античності, існують на території України.2. Перегляньте мультфільми за мотивами міфів Стародавньої Греції.

Номер слайду 25

Бажаю вам творчого настрою і натхнення.

pptx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
3059
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку