Презентація "Міграційні процеси в Україні від початку війни з росією"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати, на уроках географії загальноосвітніх шкіл в 11 класі під час вивченя розділу "Суспільна географія України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міграційні процеси в Україні від початку війни в Україні.

Номер слайду 2

Що ж таке міграційний процес?Міграційні процеси являють собою переміщення груп людей між країнами для зміни місця проживання на тривалий термін.

Номер слайду 3

Міграційний проце Українців підчас агресії РФПротягом першого місяця повномасштабної війни з України виїхали 3,6 млн людей. Ще близько 6,5 млн, за оцінками Міжнародної організації з міграції, покинули місце свого постійного проживання і переїхали в межах країни. У перші дні до прикордонних пунктів пропуску до країн Євросоюзу, з якими межує Україна, насамперед до Польщі, утворилися кілометрові черги. Кожного дня кордон перетинали до 150 тис. людей. Не менші затори утворилися і на виїздах із великих міст, що зазнали бомбардувань уже в перші дні. За даними Державної прикордонної служби, станом на 20 березня на кордонах із країнами ЄС суттєво зменшилася кількість черг на виїзд із України. Проте не лише дістатися до кордону, а й виїхати зі свого міста у бік безпечніших областей для мешкан_ок багатьох міст України залишається складним завданням. Через недотримання гуманітарних коридорів і постійні обстріли російськими військами цивільних авто спроба виїхати з Маріуполя, Чернігова, Сум та інших міст може коштувати життя. 

Номер слайду 4

Відсоток міграції під час війни в УкраїніУнаслідок російської агресії майже 20% населення України виїхало за кордон Майже 5 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями в межах нашої країни. Близько восьми мільйонів виїхали за кордон – ця цифра становить приблизно 20% фактичного населення всієї України.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

За оцінками на основі загальнонаціонального опитування МОМ, яке було проведене 9–16 березня 2022 року, з різних регіонів у межах України виїхала така кількість людей: 2 344 936 — схід, 1 936 839 — Київ та область, 1 302 022 — північ, 485 829 — південь, 220 243 — центр, 187 854 — захід. Можна припустити, що переміщення всередині країни відбувалося хвилями залежно від наявності бойових дій у регіоні чи населеному пункті. За оцінками на основі вже згаданого опитування МОМ, 48% переміщених в Україні залишили місце проживання після початку війни, 45% залишили місце проживання, коли війна досягла їхнього району, а 5% покинули місце проживання в очікуванні конфлікту. За оцінками МОМ, найбільша частка людей переїхала до західного макрорегіону — більше 2,5 млн осіб. Дані, які публікують державні адміністрації в західних областях, втім, не збігаються з цими оцінками. Таку різницю можна пояснити тим, що тільки частина людей обирає повідомити про своє прибуття місцевим органам влади: найімовірніше, реєстрація відбувається у випадках, коли прибулі звертаються по допомогу з поселенням або по гуманітарну допомогу. Попри недосконалість способу збору інформації, дані обласних адміністрацій демонструють значні диспропорції у кількості новоприбулих ВПО за областями. Станом на 17 березня 2022 року ОДА повідомляли про таку кількість ВПО: Львівська — 200 000, Івано-Франківська — 80 000, Закарпатська — 80 000, Хмельницька — 70 000, Чернівецька — 50 000, Тернопільська — 45 000, Волинська — 23 000, Рівненська — 20 315. Частина ВПО продовжує переміщатися як у межах України, так і за кордон. Майже половині (44%) жител_ьок України довелося тимчасово розлучитися зі своєю сім’єю під час війни. Тож переміщення ВПО може бути пов’язане або зі спробами возз’єднання сім’ї, або, навпаки, із намаганням убезпечити найбільш вразливих членів родин (наприклад, вагітних жінок, жінок з малими дітьми) шляхом вивезення їх за кордон. 

Номер слайду 7

Шляхи евакуації громадян. Наявні способи евакуації — це евакуаційні потяги, які організовує Укрзалізниця, персональний автомобільний транспорт та евакуаційні автобуси з зони активних бойових дій. 

Номер слайду 8

Уже через кілька годин після початку повномасштабного вторгнення Росії Укрзалізниця повідомила про перші евакуаційні потяги, проїзд у яких був і залишається безкоштовним. Посадка відбувається у порядку живої черги з пріоритетом дітям, жінкам і літнім людям. Щонайменше у перші тижні у потяги сідали більше людей, ніж було місць, багато пасажир_ок їхали стоячи або сидячи у коридорах. Зафіксовано щонайменше кілька випадків обстрілів евакуаційних поїздів і залізничної інфраструктури. 

Номер слайду 9

Кількість людей, які евакуювалися за кордон. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого станом на 22 березня з України виїхали 3 626 546 людей. Дані щодо кількості біжен_ок є приблизними й можуть змінюватися, зокрема ретроактивно. Найбільше людей виїхали з України у проміжку з 27 лютого до 9 березня. У цей період кордон України на виїзд перетнули 1 649 088 людей; щоденно з країни виїжджали понад 150 000 людей. 6 березня кордон перетнули 210 526 осіб, що є найбільшим показником за один день. З 17 березня кількість тих, хто виїжджає, поступово зменшується, що свідчить про спадання першої хвилі біжен_ок. В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців оцінюють, що всього Україну можуть покинути орієнтовно ще 4 млн осіб.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сприйняття евакуйованих з України у приймаючих країнах. Згідно з даними Європейського соціального дослідження, проведеного у 2018 році, мешкан_ки країн Європи більш прихильні до мігрант_ок подібної расової чи етнічної приналежності. Це може пояснювати відкритість до біжен_ок з України і готовність з ними солідаризуватися. Представни_ці органів влади країн ЄС і медіа неодноразово висловлювали солідарність і підтримку україн_кам і всім, хто тікають від війни. Вони зазначали, що Європа вітає і є безпечним притулком для людей, які покидають Україну. Крім того, Рада ЄС одностайно підтримала й негайно активувала Директиву про тимчасовий захист 2001/55/EC, що не було зроблено під час масових переміщень внаслідок воєнних дій у країнах Африки, Близького та Середнього Сходу.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
16 березня 2023
Переглядів
2095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку