Презентація " Міхаедь Енде "Джим Ґудзик і машиніст Лукас"

Про матеріал
Презентація містить біографію німецького письменника Міхаеля Енде, хмарку слів і роботу із зображеннями на закріплення нових знань; опис героїв твору "Джим Ґудзик і машиніст Лукас, роботу з ілюстраціями на закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Міхаель Енде«Джим Ґудзик і машиніст Лукас

Номер слайду 3

Мета уроку. Ознайомитися з біографією німецького письменника Міхаеля Енде; дізнатися історію написання повісті-казки «Джим Ґудзик і машиніст Лукас».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}Країна. Робота. Твори

Номер слайду 6

Народження. Міхаель Енде народився раннім ранком 12 листопада 1929 року в Німеччині, містечку Гарміш-Партенкірхен. Його батько був художником і скульптором, працюючим в жанрі сюрреалізму, мама - фізіотерапевтом.

Номер слайду 7

Дитинство. Сім'я жила дуже бідно аж до переїзду в 1933 році в містечко Оберменціг під Мюнхеном, де батько отримав визнання як художник. З приходом до влади в Німеччині соціал-демократів картини батька потрапляють під заборону, сім'я живе у злиднях, батьки часто сваряться.

Номер слайду 8

Друга світові війна. Друга світова війна почалася, коли хлопцеві було 10 років. За кілька тижнів до закінчення війни. Міхаеля мали забрати до лав «юних захисників Німеччини». Хлопець не хотів воювати на боці фашистів, тому переховувався.

Номер слайду 9

Навчання. Енді погано вчиться в школі і насилу закінчує її. У 1947 році починає жити окремо від батьків, публікує перший вірш. У цей час він часто буває в бібліотеці, знайомиться з творчістю відомих письменників, при будь-якій можливості буває в театрі і навіть намагається ставити п'єси разом зі свої другом.

Номер слайду 10

У театріУ 1949 році вступає в Мюнхенську школу акторської майстерності, вже маючи досвід написання і постановки п'єс. Під час навчання бере участь у театральних постановках камерного театру Мюнхена. Отримавши диплом актора, грає другорядні ролі в театрі.

Номер слайду 11

Негаразди в родиніПотім повертається до Мюнхена, щоб почати письменницьку кар'єру, втім, досить невдало. У цей же час відбувається розлучення батьків і розрив Міхаеля з батьком.

Номер слайду 12

Пошук себе. У 1951 р. йому вручають диплом актора сцени. Але невдовзі юнак залишає театральну діяльність. З 1954 року майбутній письменник працює кінокритиком і журналістом на баварському радіо. У 1956 році один з його знайомих просить написати пару сторіночок для дітей.

Номер слайду 13

Успіх. Замість кількох сторінок виходить великий роман в 1960 році. Це - дві частини роману про Джима Ґудзика. Цей роман перекладається 19 мовами, а за нього письменник отримує кілька спеціальних літературних премій за книги для дітей, за ним створюються радіопостановки.

Номер слайду 14

Творчість. У 1972 році виходить новий роман для дітей - про дівчинку Момо, що повертає вкрадений час. І знову великий успіх, і знову літературні премії та переклад багатьма мовами.

Номер слайду 15

Творчість. Найвдаліший і найвідоміший дитячий роман про казкову країну Фантазія "Нескінченна історія" вийшов в 1979 році і відразу ж не тільки отримав чудові рецензії критиків і захоплені відгуки юних і дорослих читачів, а й викликав масу дискусій. Роман отримує безліч нагород, його екранізували. Після цього М. Енде пише нові твори для дітей і безліч казок.

Номер слайду 16

Особисте життя. Письменник був двічі одружений, дітей не було. Перша дружина, актриса, дуже вплинула на творчість і життя чоловіка, часто обговорюючи з ним його рукописи. Померла в 1985 році. Другою супутницею життя стає через кілька років перекладачка його творів японською мовою.

Номер слайду 17

Шлях у вічність. Помер 28 серпня 1995 у віці 65 років, похований на цвинтарі Вальдфрідгоф. Як і заповідав сам автор, на його похороні звучала музика Моцарта, Глюка, а хор Державного театру виконав заключний акт з опери «Goggolori», до якої М. Енде написав і лібретто, і музику.

Номер слайду 18

{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}Країна. Німеччина. Робота. Актор, журналіст, критик, письменник. Твори«Джим Ґудзик і машиніст Лукас», «Момо», «Нескінченна історія»

Номер слайду 19

Як факти біографії згадуєте?

Номер слайду 20

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 21

Перегляд буктрейлеру

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Герої твору. Головний герой – Джим Ґудзик. Другорядні герої: машиніст Лукас, пані Ваас (пані Штоцкер), Пін Понг, король Усландії, цар Мигдалії, пан Тур – Тур, напівдракон Непомук. Епізодичні герої: пан Ермель, жителі Мигдалії, фрау Зубпер.

Номер слайду 28

Опис героїв. Лукас-машиніст був невисоким та дещо огрядним, і його анітрохи не хвилювало, вважається локомотив потрібною річчю чи ні. Він носив робочого комбінезона та кашкета із козирком. Очі в Лукаса були сині, як небо над Усландією в сонячний день, а обличчя та руки майже чорними від мастила та кіптяви. І хоч він щодня мився особливим милом для локомотивних машиністів, кіптява так і не сходила. Вона дуже глибоко в’їлася до його шкіри, тому що на роботі Лукас багато років бруднився щодня. Коли Лукас сміявся — а робив він це часто, було видно, як блищать його чудові білі зуби, якими він міг розколоти будь-який горіх.  Крім того, Лукас носив у лівому вусі маленьку золоту сережку у формі кільця.

Номер слайду 29

Опис героїв. Джим – чорношкірий хлопчик, якого знайшли в коробці, яка була помилково доставлена на маленький острів Недогадія. Лукас-машиніст із залізничної станції на цьому острові прийняв Джима як свого власного сина і вирішив виховати його, а за ним доглядала пані Штоцкер.

Номер слайду 30

Опис героїв. Емма – паротяжиха – локомотив, на якому щодня подорожує машиніст Лукас. Вона є частиною залізничної системи на острові і використовується для перевезення пасажирів та вантажів вздовж відмічених маршрутів.

Номер слайду 31

Опис героїв. Король Альфонс За Чверть Дванадцятий – король Недогадії, названий на честь часу, коли він народився та в який вітав своїх підданих на свята. Він був непоганим правителем. В усякому разі, ніхто про нього не міг сказати нічого худого, як, втім, і хорошого. Жив у замку між двома верхівками. Король майже завжди сидів удома і вів телефонні розмови по великому золотому телефону. Короля можна було побачити тільки в святкові дні, бо весь інший час він повинен був управляти.

Номер слайду 32

Опис героїв. Пан Ермель  (Піджакер) (Herr Ärmel) – мешканець Недогадії та підданий короля Альфреда, змальований у книзі, як типовий англієць, що носить капелюха та усюди бере з собою парасольку. Жив у найзвичайнісінькому будинку і не мав жодної певної професії, тільки ходив гуляти.

Номер слайду 33

Опис героїв. Пані Ваас (або пані Штоцкер) (Frau Waas) – власниця продуктової крамниці у Недогадії та Джимова прийомна мати. Пані Ваас була майстринею з приготування морозива. Жінка виховувала Джима, бо їй завжди хотілося, щоб у неї був малюк. Те, що немовлятко виявилося чорношкірим, вона вважала особливо милим, бо воно прегарно виглядало у рожевому, а це був її улюблений колір.

Номер слайду 34

Опис героїв. Велетень Тур-Тур здається велетнем, а насправді ввічлива та скромна людина, яка стала вигнанцем через свою незвичну здатність видаватися велетнем, коли на нього дивляться здалеку. Він був явно дуже старим, бо його довжелезна біла борода діставала йому до колін і, от диво, була заплетена у товсту кіску. Гігантське тіло прикривала стара довга сорочка, яка напевне перебільшувала за розмірами найбільше вітрило.

Номер слайду 35

Опис героїв. Пінг Понг крихітне хлоп’я зростом із долоню. Голівонька в нього була завбільшки із кульку для гри в настільний теніс. Пінг Понг був малюком дуже розумним, як і всі діти-мигдальці.

Номер слайду 36

Опис героїв. Непомук є напівдракон від народження, тому що його мати була бегемотихою.  У нього була велика голова із круглими очиськами, що віддалено нагадувала голову бегемота, тільки вона була ще в жовту і синю крапушку. Далі йшла досить довга шия, яка переходила в щупле тільце, що закінчувалося худим хвостом Голова була посаджена на слабеньке тільце із довгим тоненьким хвостиком, як у крокодильчика-підлітка.

Номер слайду 37

Опис героїв. Пані Гострозуб (Frau Mahlzahn), пані Маунтсан – чистокровна дракониха та головна антагоністка першої історії. Дракониха була вражаючих розмірів з відразливим зовнішнім виглядом. На довгій худій шиї відчайдушно випинав кадик, а з хижої пащі стирчав єдиний зуб, який надавав драконівській морді абсолютно мерзотне вираження. Під час її спалахів гніву, коли її шкіра червоніла або зеленіла, по всьому тілу виростали шишки та бородавки. Дракониха могла виригувати чад і вогонь. Ї

Номер слайду 38

Упізнай героя. Непомук

Номер слайду 39

Упізнай героя. Велетень Тур-Тур

Номер слайду 40

Упізнай героя. Машиніст Лукас

Номер слайду 41

Упізнай героя. Паротяжиха Емма

Номер слайду 42

Упізнай героя. Джим Ґудзик

Номер слайду 43

Упізнай героя. Король Альфонс За Чверть Дванадцятий

Номер слайду 44

Упізнай героя. Пан Піджакер

Номер слайду 45

Упізнай героя. Пані Штоцкер

Номер слайду 46

Упізнай героя. Принцеса Лі Сі

Номер слайду 47

Упізнай героя. Пінг Понг

Номер слайду 48

Упізнай героя. Пані Гострозуб

Номер слайду 49

Підсумок уроку. Ознайомитися з біографією німецького письменника Міхаеля Енде; дізнатися історію написання повісті-казки «Джим Ґудзик і машиніст Лукас».

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Домашня робота. С. 172-179, прочитати.

Номер слайду 52

Джерелаhttps://www.yakaboo.ua/ua/author/view/Mihajel_Jendehttps://dovidka.biz.ua/dzhym-gudzyk-i-mashynist-lukas-harakterystyka-heroiv-2/https://dovidka.biz.ua/mihael-ende-biografiya-skorocheno/https://academia-nikolenko-6klas.com.ua/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ільченко ЛІна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хомякова Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
919
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку