Презентація Михайло Коцюбинський. «Дорогою ціною». Кохання Остапа й Соломії як центральний мотив у творі. Його непереможна сила, що рухає вчинками, поведінкою, вибором героїв.

Про матеріал
Охарактеризувати образи головних героїв твору (Остапа, Соломії), дослідити, як випробування гартують характер людини, як відбувається боротьба проти будь-якого насильства над людиною; - розвивати вміння робити власні висновки, аналізувати вчинки героїв, логічне мислення, увагу, пам’ять, формувати кругозір, світогляд школярів; - виховувати волелюбність, мужність, винахідливість, зневажливе ставлення до жорстокості і зла.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кохання Остапа й Соломії як центральний мотив у повісті . Непереможна сила кохання, що рухає вчинками, поведінкою і вибором героїв .

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ охарактеризувати образи головних героїв твору (Остапа, Соломії), дослідити, як випробування гартують характер людини, як відбувається боротьба проти будь-якого насильства над людиною; - розвивати вміння робити власні висновки, аналізувати вчинки героїв, логічне мислення, увагу, пам’ять, формувати кругозір, світогляд школярів; - виховувати волелюбність, мужність, винахідливість, зневажливе ставлення до жорстокості і зла.

Номер слайду 3

Поетична «п’ятихвилинка» Пора настала справжньої любові,Й прийшов той час, який буває раз. Коли для двох все ніжне в кожнім слові,І вірне, й тепле навіть від образ.Їх почуття завжди такі гарячі,А їх серця від радості тремтячі…Так у житті буває кожен раз,Коли приходить ніжності той час,Що в небі хмурнім навіть сонце світить. Для них обох. Й ніхто так не помітить,Як вони вдвох. Щасливі у житті ту мить,Коли вони прощатися не хочуть. Що їм окремо вже й не існувати. Що в них в душі – то їм це тільки знати – Про їх кохання, що прийшло ще на зорі,У цій ранковій молодій порі.

Номер слайду 4

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Номер слайду 5

ПЕРЕВІРИМО

Номер слайду 6

Головні герої повісті М. Коцюбинського «Дорогою ціною»: волелюбні, чисті серцем і помислами. На цьому складному шляху до волі гартуються характери героїв, залежно від обставин вони роблять життєво важливий вибір. Придивімось, якими змалював своїх героїв автор, якими вони постали перед нами. Прочитайте акровірш і дайте відповідь, що за слово-відгадка має незбагненну силу, яка керує нашими героями. Коли приходить вірності той час,Обоє все прощатися не хочуть. Хай у житті буває кожен раз,А їх уста нехай завжди шепочуть: Навіки разом, крізь усе життя. Нести крізь біль і радість ніжне почуття,Яке ми називаємо…

Номер слайду 7

Вправа «Незакінчене речення» 1) Тема повісті «Дорогою ціною”.2) У творі порушено проблеми.3) Остап утік із села, тому що.4) Соломія пішла з Остапом через те, що …5) Перша спроба потрапити за кордон була... 6) Під час другої спроби перетнути ріку Остап був... 7) Коли Соломія пішла шукати дорогу й людей, до Остапа... 8) У цей час у плавнях трапилася... 9) Соломія знайшла циган і... 10) Цигани виявилися... 11) Остап потрапив у в’язницю, тому що...12). Головна думка твору — ...

Номер слайду 8

ПЕРЕВІРЯЄМО 1) Тема повісті «Дорогою ціною — ... (боротьба проти кріпацтва, нездоланне прагнення здобути волю, і вічна тема кохання).2) У творі порушено проблеми... (людської свободи, волі, вірності, справжньої дружби).3) Остап утік із села, тому що... (пан мав віддати його в некрути).4) Соломія пішла з Остапом через те,.. (що кохала його).5) Перша спроба потрапити за кордон була... (зірвана).6) Під час другої спроби перетнути ріку Остап був... (поранений).7) Коли Соломія пішла шукати дорогу й людей, до Остапа... (прийшов вовк).8) У цей час у плавнях трапилася... (пожежа).9) Соломія знайшла циган і... (врятувала Остапа).10) Цигани виявилися... (злодіями).11) Остап потрапив у в’язницю, тому що... (через поранення дізнались, що він втікач).12). Головна думка твору — ... (уславлення самовідданої боротьби українського селянства за волю).

Номер слайду 9

Якими ж були Остап і Соломія, ці молоді люди, які так віддано і щиро кохали?Остап: а) мужній і бунтар;б) ненавидів панів;в) щирий і добрий;г) рішучій і винахідливий;д) здатний до ризику;е) терпеливий і волелюбний;є) ніжний і чуйний у ставленні до Соломії;ж) вірний у коханні;з) працьовитий, любов до землі;и) оптимістичний, життєлюбний. Соломія: а) мужня і відважна;б) вірна і самовіддана;в) волелюбна і ненавидить гнобителів;г) любов до життя;д) здатна на самопожертву;е) щира і душевна;є) оптимістична та енергійна.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сюжетний маршрут персонажів «Шлях до волі»Прагнення до волі втеча з рідного краю переправа через річку поранення Остапа пожежа у плавнях арешт Остапа прагнення Соломії врятувати коханого загибель Соломії дорога воля

Номер слайду 13

Кохання – це  вірність  і  відданість, взаємодопомога  і  взаєморозуміння, саме  вони  допомагають  долати  будь - які  перешкоди. Багато  з  цих  рис  притаманні  і  нашим героям. І  зараз  я  пропоную  вам обрати   із  запропонованих  рис  ті, які  притаманні  кожному  з  героїв, а  також  ті, що  є  для них  спільними, та побудувати Діаграму Вена.  Остап Соломія - Сміливість - Рішучість - Патріотизм - Пошана традицій - Повага до діда - Товариськість - Жертовність- Відчайдушність - Відданість - Упевненість - Прагнення до волі- Взаємодопомога - Сила  волі - Оптимізм - Вірне і щире кохання   

Номер слайду 14

ДІАГРАМА ВЕНА- Сміливість - Рішучість - Патріотизм - Пошана традицій - Повага до діда Товариськість Жертовність. Відчайдушність Відданість Упевненість Остап. Соломія- Прагнення до волі- Взаємодопомога - Сила  волі - Оптимізм - Вірне і щире кохання   

Номер слайду 15

Закріплення знань, умінь та навичок. А чи знайшли наші герої своє щастя? Чи збулися їхні мрії? (Ні, адже не були разом, а така жадана воля дісталася Остапові занадто «дорогою ціною»)Фінал повісті трагічний. Гине Соломія, Остап залишається самотнім. Але чи обривається зі смертю Соломії їхнє кохання? (Кохання залишається жити в Остапові)- Чи до кінця свого життя Остап зберіг вірність? Зачитайте останні монологи Остапа. Чим він живе? - Що чує в душі все своє життя Остап?(Поклик Соломіїної душі)- Назвіть три ключових слова, які можуть презентувати повість «Дорогою ціною». Відповідь: воля, кохання, боротьба. Отже, ми можемо зробити висновок, що кохання непереможне, воно виявляється сильнішим за смерть.

Номер слайду 16

Рефлексія. Експрес-мікрофон. Продовжте думку: «На уроці я переконався (переконалася), що кохання…»або «Мене вразило, що…»

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Написати власне висловлювання« Кохати – значить жити»(10-12б.)Виписати цитати із пейзажом (7-9б.)Дібрати прислів’я та приказки про волю. (4-6б.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сенік Інна Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Волошко Галина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
6028
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку