Презентація "Микита Кожум`яка". Драматичний твір на тему народної казки"

Про матеріал
Презентація до уроку допоможе ознайомити учнів із поняттям драматичний твір та гіпербола.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Іванович Олесь (Кандиба)

Номер слайду 2

«Микита Кожум`яка». Драматичний твір на тему народної казки(казка-драма)

Номер слайду 3

Олександр Олесь (Кандиба) народився 5 грудня 1878 року в м. Білопілля Сумської області в селянській сім’ї. Перша поетична збірка Олександра Олеся мала назву “З журбою радість обнялась”

Номер слайду 4

«МИКИТА КОЖУМ’ЯКА»Казка в чотирьох картинах. ДІЙОВІ ОСОБИ: Микита Кожум’яка;Батько, він же Дід;Князь;Княгиня;Князівна;Джура;Дівчина;Посланець;Гонець;Воєводи;Сини; Парубок;Старий дід;Діти;Дівчинка;Юрба.

Номер слайду 5

Будова драматичного твору своєрідна: увесь текст поділенона дії, а ті, у свою чергу, — на картини

Номер слайду 6

У першій картині драми­казки «Микита Кожум’яка» події відбуваються у палаті Князя, у другій — у світлиці, у третій — у дворі Кожум’яки, а в четвертій — на майдані за містом.

Номер слайду 7

КАРТИНА ДРУГАВелика світлиця в палатах Князя. За столами сидять воєводи. МИКИТА КОЖУМ’ЯКАКазка в чотирьох картинах. КАРТИНА ПЕРШАПалати Князя. КАРТИНА ТРЕТЯПодвір’я Кожум’яки. Сини при роботі. КАРТИНА ЧЕТВЕРТАМайдан за містом. Удалині, на горі, химерний замок Змія з різнокольоровими, освітленими огнями вікнами. Ліворуч попід горою — частина міста. Ледве починає розвиднятися. Юрба щохвилини збільшується.

Номер слайду 8

Ремарки — це коротка інформація про декорації, пору року,зовнішність дійових осіб, їхні інтонації, жести й рухи. Ремаркизаписують або в дужках, або дрібнішим шрифтом.

Номер слайду 9

Драму будують на розмовах дійових осіб, кожне висловлювання записують із нового рядка, а перед ним указують ім’я персонажа. Розмову двох дійовихосіб називають діалогом. Якщо ж герой або героїня висловлюютьдумки для себе чи для глядачів/глядачок, то його/її висловлювання називають монологом.

Номер слайду 10

У літературних творах, щоб возвеличити чи прославити героя/героїню, використовують гіперболу. Гіпербола — це художнійприйом, який полягає в перебільшенні рис людини, предмета чиявища з метою надання зображуваному виняткової виразності.

Номер слайду 11

Словничок. Драма— літературний рід, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дію самих персонажів. Драматичний твір – це художній твір, написаний для сценічної постановки в театрі. Ремарка – короткі пояснення автора у творі про час, місце і зовнішність дійових осіб. Декорація – художнє оформлення сцени. Гіпербола – перебільшення властивостей чи ознак когось або чогось.

Номер слайду 12

Драматичний твір. Репліки Ремарки Дії (картини, яви)Призначено для вистави на сценіСлова дійових осіб. Додаткові зауваження, пояснення, виділені іншим шрифтомІнше місце, інші дійові особи

Номер слайду 13

У постановах важливу роль відіграють: оформлення сцени – декорації; звуковий, музичний супровід; майстерна гра акторів.

Номер слайду 14

Пам`ятка «Як читати за ролями»оберіть потрібний тон;умійте переконувати, співчувати, захоплюватись, обурюватись;відтворюйте в діалогах та поведінці вдачу своїх персонажів;не забувайте про роль жестів, міміки.

Номер слайду 15

Словникова робота Орда – вороже військо. Джура – зброєносець, слуга. Покої – розкішні кімнати. Келих – склянка, бокал.Єдваб – коштовна шовкова тканина. Днесь – сьогодні, зараз. Окатий – з великими очима. Скипіти – різко відреагувати, розгніватись. Бити чолом – просити, кланятись. Криця – сталь. Химерний – дивний. Хорти – порода мисливських собак. Кожум`яка – майстер, який обробляв шкіру.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завданнянавчитися переказувати казку;усно охарактеризувати Микиту Кожум’яку, князя, воєвод;за бажанням намалювати ілюстрації до уривку з драми, який найбільше сподобався.

Номер слайду 19

Дякую за роботу!До зустрічі!

pptx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
4079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку