Презентація "Микола Трублаїні"

Про матеріал
Трублаїні Микола Петрович - український письменник та журналіст. Його життя - дивовижна історія романтика закоханого в Арктику, невтомного мандрівника..Покликання його життя - писати для дітей! За допомогою презентації учні 3 класу краще запам'ятовують матеріал уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Волохан»Микола Трублаїні

Номер слайду 2

Мандрівка у дитинство. Народився Микола Трублаїні 25 квітня 1907 року в селі Вільшанці на Вінниччині. У 1915 році Микола вступає до Немирівської гімназії, але довго в ній учитися не довелося: хлопчик тікає на фронт першої світової війни! Та, на жаль – чи на щастя? – втеча не вдалася: хлопчик зірвався з підніжки вагона, до якого причепився, пошкодив ногу, а тому й не добрався до фронту.

Номер слайду 3

Мандрівка в юність. У 17 років юнак починає співпрацювати з вінницькою міською газетою. Від роботи його посилають на Всеукраїнські курси журналістики до Харкова. Це був кароокий, стрункий юнак у солдатський шинелі. Серед однокурсників його вирізняла величезна працездатність, гостре відчуття усього нового, принциповість, щирість почуттів, кришталева чесність. Він ніколи не витрачав час на теревені, а багато працював! Навчаючись на журналістських курсах, він водночас встигав працювати кореспондентом у кількох газетах. Йому доводилося багато ходити-їздити, тож повертався додому пізно. Тоді Миколі однокурсники й дали італізоване призвісько-жарт Трублаїні, порівнюючи М. Трублаєвського (справжнє прізвище)з італійськими журналістами, які мали вроджену непосидючисть. Так воно і стало для нього на все подальше життя літературним псевдонімом-прізвищем.

Номер слайду 4

Мандрівка в мандрівки. Після закінчення журналістських курсів М. Трублаїні багато подорожує. Він бачить далекі краї, накопичує враження і матеріал, який так потрібен у професії журналіста.1929 рік, квітень – червень: тропічний рейс легендарного криголама «Літке», на якому в ранзі рядового матроса Микола Трублаїні проплив морями-океанами від Севастополя до Владивостока.1929 рік, липень – жовтень: небезпечна подорож на тому ж самому криголамі, але вже рейсом арктичним – від Владивостока до острова Врангеля, та вже не матросом, а кочегаром!1930 рік. Здійснює мандрівку на криголамі «Сибіряков» до суворої і таємничої Землі Франца-Йосифа.1931 рік. Подорож до Сибіру, на ріку Ангару.1932 рік. Плавання на криголамі «Русанов» Білим морем. А далі мандрівки до Карелії, на Кольський півострів, у Крим, на Кавказ.

Номер слайду 5

Мандрівка до дітей. Багатющі враження від численних мандрівок М. Трублаїні описав у нарисах, оповіданнях. Саме з них він і визначив остаточно головне покликання свого життя – писати для дітей! З'являються пригодницькі повісті «Лахтак» та «Шхуна «Колумб», роман «Глибинний шлях». М. Трублаїні не тільки писав для дітей, він створив перший у світі клуб юних дослідників Арктики і став його капітаном. На початку шкільних канікул, 1 січня 1935 року, вагон з вихованцями клубу, найменований «Криголам на колесах», вирушає до Мурманська на чолі зі своїм капітаном у першу подорож дітей за Полярне коло!Потім був створений клуб юних дослідників підводних глибин, з вихованцями якого М. Трублаїні мандрує узбережжям Чорного моря.

Номер слайду 6

Волохан. Тико і Волохан;Хвиля-напасниця;Волохан сміливий і прудкий;Волохан сповіщає мисливців;Волохан не любить лихих людей;Водій;Пурга;Де Умк?;Умкова рукавиця;Волохан веде.

pptx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
1997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку