Презентація "Мінерали та гірські породи"

Про матеріал

Презентація до уроку для 5 класу НУШ "Мінерали та гірські породи. Корисні копалини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

23 листопада. Класна робота. Мінерали та гірські породи. Корисні копалини. Речовини підземного царства: метали і неметали. Анатолій СТАРОДУБЦЕВ,НВК № 30 «ЕКОНАД» м. Києва

Номер слайду 2

Актуалізація знань «Будова Землі»

Номер слайду 3

Етапи формування твердої оболонки ЗемліНАРОЩУВАННЯУламки гірських порід, що рухаються в космосі, почали притягуватися — так утворився великий шматок твердої породи.

Номер слайду 4

Етапи формування твердої оболонки ЗемліПЛАВЛЕННЯУ його середині стискання стало таким сильним, що призвело до підняття температури, і гірська порода почала плавитися.

Номер слайду 5

Етапи формування твердої оболонки ЗемліОСТИГАННЯКоли планета поступово почала остигати (адже космос є холодним середовищем), утворилася земна кора навколо до сьогодні гарячої мантії та ядра.

Номер слайду 6

Етапи формування твердої оболонки ЗемліФОРМУВАННЯ ОКЕАНІВ ТА АТМОСФЕРИЦей процес тривав мільйони років. Первинна атмосфера (за хімічним складом вона була зовсім не такою, як сьогодні) виникла внаслідок діяльності вулканів — їх тоді на планеті було набагато більше. З вулканів також виділялася водяна пара — так зародилися перші краплини води.

Номер слайду 7

Формування ЗемліОболонки Землі формувалися в такій послідовності: літосфера (тверда оболонка); атмосфера та гідросфера (повітряна та водна оболонки). Значно пізніше, через приблизно 1 мільярд років, почала зароджуватися оболонка, частиною якої є ми з вами,- біосфера.

Номер слайду 8

Земна кора складається, в основному, із ГІРСЬКИХ ПОРІД, а гірські породи складаються з МІНЕРАЛІВ. Усі вони дуже важливі для людей, рослин та тварин.

Номер слайду 9

МІНЕРАЛИ створені природою, тобто людина не бере участі в цьому процесі. Налічують більше 5,5 тисяч мінералів, з яких людина навчилася використовувати близько 400. МІНЕРАЛИ формуються або з одного хімічного елемента, або з комбінації кількох елементів.

Номер слайду 10

Приклади мінералів та їх використання людиною Алмази використовують для виготовлення прикрас та в промисловості: вони дуже тверді, тому здатні шліфувати і розрізати метали.

Номер слайду 11

Приклади мінералів та їх використання людиною Тальк часто використовують для виготовлення косметичних засобів, дезодорантів та косметичної пудри. Також його додають до пластику та фарби.

Номер слайду 12

Приклади мінералів та їх використання людиною Срібло — перший метал, який освоїли люди. З нього виготовляли монети та прикраси. Срібло має високу електропровідність, тому його використовують для виготовлення акумуляторів.

Номер слайду 13

Приклади мінералів та їх використання людиною Кальцит — один із найпоширеніших мінералів. Його додають під час виготовлення цементу, вапна.

Номер слайду 14

Приклади мінералів та їх використання людиною Кварц використовують для виготовлення скла та прикрас. З нього складаються деякі комп’ютерні елементи.

Номер слайду 15

Приклади гірських порід та їх використання людиною Граніти — це застигла магма в товщі земної кори. Широко використовують у будівництві, оскільки граніти міцні та при шліфуванні стають красивими і гладкими. Україна багата на поклади гранітів.

Номер слайду 16

Приклади гірських порід та їх використання людиною Обсидіан люди часом називають вулканічним склом, через те що він гладкий, з блиском. Цю гірську породу часто використовували для виготовлення дуже гострих ножів.

Номер слайду 17

Приклади гірських порід та їх використання людиною Габро в народі часто називають «вічним» каменем через те, що перші ознаки його старіння проявляються через 500 років. Особливо багаті запаси цього каменю на Житомирщині

Номер слайду 18

Приклади гірських порід та їх використання людиною Пемза, на відміну від попередніх гірських порід, має пористу, піноподібну форму. Вона сформувалася під час виділення газів з магми в процесі її остигання. Цілком можливо, що шматочки пемзи є у вашій ванній кімнаті — ним легко видаляють відмерлу шкіру.

Номер слайду 19

Корисні копалини — гірські породи та мінерали, які людина використовує чи може використати в майбутньому в господарській діяльності.

Номер слайду 20

Якщо в земній товщі поклади корисних копалин мають значну потужність та їх видобування є економічно вигідним, то площу їх поширення називають РОДОВИЩЕМ.

Номер слайду 21

КОРИСНІ КОПАЛИНИ МЕТАЛІЧНІ, або рудні - з вмістом металів. НЕМЕТАЛІЧНІ, або нерудні, - не містять металів. Руди з вмістом заліза, марганцю, хрому, алюмінію, міді, свинцю, цинку, нікелю, титану, урану, дорогоцінних металів та багато інших. Вапняк, доломіт, вогнетривка глина, апатит, магнезит, кварцит, фосфорит, калійна сіль, самородна сірка та інші. ПАЛИВНІ

Номер слайду 22

При видобуванні корисних копалин кар’єрним та шахтним способами створюється кілька екологічних проблем.

Номер слайду 23

Не вся товща гірських порід містить корисні компоненти. Тобто, для того щоб дістатися до продуктивного шару, потрібно перемістити значний обсяг «порожньої» породи — так утворюються гори пустої породи, які називають териконами. У пониженнях рельєфу накопичується значна кількість підземних вод, які за своїми властивостями є непридатними для використання. Кар’єри займають значні площі поверхні. ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ:

Номер слайду 24

Екологічна проблема — це зміна людиною природного середовища. Внаслідок цього виникають порушення в природних системах та виникають негативні наслідки.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати п. 22 - 23, конспект, пройти тести.

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
3406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку