Тірамісу –досить відомий італійський десерт. Його назва перекладається як «тягни мене вгору», що відображає піднесений настрій під час і після його вживання. Вперше тірамісу приготували для тосканського герцога. Тоді ця повітряна солодкість називалася «суп герцога». Герцог залишився задоволеним і завіз рецепт у Флоренцію, звідкіля він поширився по всій Італії. Сучасну назву десерту дали венеціанські куртизанки, що відзначили його властивість піднімати настрій. Справжній тірамісу можна спробувати тільки на Апеннінському півострові, тому що тільки там роблять ніжний вершковий сир маскарпоне – основний інгредієнт тірамісу. Інші елементи справжнього тірамісу – печиво савойарді й вино «Марсала». Подають охолодженим.
Технологія приготування. Міксером збити маскарпоне до кремоподібного стану, вершки - в стійку піну. Жовток розтерти з цукровою пудрою і збити міксером. З'єднати збиті сир, вершки, жовток і все разом ще раз збити. На тарілку викласти шар печива просякнутого лікером «Амаретто» і кавою. Поверх печива викласти з кондитерського мішечка крем. Повторити кілька разів таким чином, щоб вийшло 2-3 шари. Верхнім шаром тірамісу повинен бути крем. Готовий десерт оздоблюють фігурними прикрасами з білого та чорного шоколаду. На поверхні тарілки навколо нього наносять візерунок з солодкого соусу та посипають подрібненими горіхами фундук.
Вимоги до якості. Зовнішній вигляд - привабливий, має вигляд багатошарового десерту з кремом між шарами та на поверхні печива. Зверху оздоблений фігурними прикрасами з білого та чорного шоколаду. Викладений десерт на тарілці навколо нього нанесений візерунок з солодкого соусу, який посипаний подрібненими горіхами фундук. Смак і запах - смак солодкий, ніжний з присмаком сиру маскарпоне, кави, вершків, фундука; аромат властивий продуктам, які входять до складу десерту. Колір - характерний продуктам, з яких приготовлений та якими прикрашений даний десерт. Консистенція - крему ніжна однорідна; печива - злегка пориста, в міру просякнута кавою та лікером. Правила оформлення та подання. Тірамісу подають як десерт після подачі основних страв або як основної страви на сніданок або полуденок. Тірамісу подають на тарілці. Температура подачі - в холодному - температура не вище 0-14 С.
Ввімкнути духовку на 180 °С, щоб розігрілася. Борошно і крохмаль змішати. Білки збити на невеликих обертах, додавши сіль. Коли білки почнуть пінитися, додати приблизно половину цукрової пудри. Поступово збільшувати оберти і продовжувати збивати до стійких піків. В іншій посудині жовтки збити з рештою пудри. Коли жовтки посвітліють, акуратно додати їх до білків і мінімальною кількістю рухів знизу вгору перемішати.
Далі поступово ввести борошно з крохмалем і теж акуратно перемішати. Готове тісто повинно бути легке і однорідне. На форму застелену пергаментом за допомогою кондитерського мішка (без насадки) викласти палички, щоб вони були максимально однакові (або на спеціальний коврик). Щедро посипати цукровою пудрою і поставити пекти в розігріту духовку на 10-15 хв при 180 °С. Далі вимкнути духовку і привідкривши дверцята сушити ще 15-20 хв.
У підготовлену форму, застелену харчовою плівкою (готовий торт будемо перевертати), викладали наш тортик. Попередньо заварити міцну каву і можна посолодити за бажанням. На дно форми рівномірно викласти приблизно 1/3 частини крему. Далі викласти в ряд печиво, вмочивши його у каву. Далі знову ряд крему і знову печиво. Так виходить 3 ряди крему і 3 ряди печива.