Презентація "Міста й села в минулому й зараз"

Про матеріал
матеріали до теми Села та міста України. дана презентація слугує більш грунтовному вивченю теми з курсу Вступ до історії України в 5 класі. Розгдаються всі стоянки стародавньої історії. такожзазначені всі письмові і теоретичні роботи які потрібно виконати
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міста й села в минулому й заразІсторія 5 клас15.04.2020

Номер слайду 2

Людська історія України починається з селища Королеве Виноградівського району на Закарпатті. Сліди діяльності пітекантропів виявлено неподалік с. Рокосове в Закарпатті, с. Лука- Врублівецька на Дністрі та Амвросіїіка в Донбасі, у передгір’ї Криму тощо. Їх багато досліджено в печерах Криму, вфідомими стоянками також є поселення на Закарпатті, в Подністров’ї, на Житомирщині та ін.

Номер слайду 3

На території України існування неандертальців засвідчене відкриттям не лише жител чи стоянок, а й решток самої людини! У печері Киїк-Коба (Крим) було розкопано неандертальське поховання, в якому археологи знайшли кістяк жінки віком 35 років.

Номер слайду 4

Надзвичайну історичну вагу мають знахідки, можливо, найдавніших в Європі примітивних серпів і мотик з пізньопалеолітичних стійбищ Наддністрянщини, що може змінити дотеперішні уявлення про час і місце зародження первісного землеробства. На території нашої держави досліджено кількасот стоянок пізнього палеоліту. Найвідоміші: Мізин на Чернігівщині, Межиріч на Черкащині, Доброничівка та Кирилівська стоянка на Київщині. Мізинська стоянка. Вчені підрахували, що в кожному пізньопалеолітичному селищі жило від 25 до 70 осіб.

Номер слайду 5

Трипільська культура (кінець V - середина ІІV тис. до н.е.) була відкрита ще у 1893 році археологом В. Хвойкою поблизу с. Трипілля, Київщина. Батьківщина трипільців – береги Південного Бугу й Дністра, а звідти вони розселилися на схід до Середнього Подніпров’я, на захід до Румунського Прикарпаття. Житла трипільців були дерев’яними, з глиняною піччю, могли бути двоповерховими, про що свідчать численні поселення. Найвідоміші – Майданецьке, Тальянки та ін. площею 250-400 га, в яких проживало до 10-20 тисяч осіб!

Номер слайду 6

Опрацювати презентацію. Виписати з презентації назви стародавніх Стоянок на території України. Домашня робота

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
2025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку