Презентація "Мистецтво 10 клас. Кінематограф США. Основні жанри"

Про матеріал
Відображення американських цінностей у кінопродукції США. Жанри американського кіно та їх особливості. Причини успіху голлівудського кінематографа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво 10 клас. Кінематограф США. Основні жанри

Номер слайду 2

Кінематограф СШАЩоб краще зрозуміти специфіку американського кінематографа, ми перш за все визначимо основні національні цінності і їх співвідношення зі стереотипами способу життя і поведінки, якими керується саме американське суспільство. Кінематограф — це мова, що говорить про майбутнє, хоча історії, які ми розповідаємо, ґрунтуються на минулому. Педро Альмодовар, іспанський кінорежисер, кінопродюсер і сценарист

Номер слайду 3

Кінематограф СШАСтереотипи в американському кінематографі виступають як знаряддя пропаганди національних цінностей і впливають на свідомість людини. Головна ідея пропаганди цих цінностей — жити потрібно так, як живуть позитивні герої. Саме стереотипи відіграють важливу роль у формуванні поглядів, вірувань і стосунків до інших людей. Знання кіностереотипів необхідне для розуміння особливостей національної культури США. 

Номер слайду 4

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАКінематограф як особливий вид мистецтва безпосередньо пов'язаний з історичним розвитком відповідної нації і відображає етапи її формування. Цим пояснюється існування різних форм і жанрів кінопродукції, які переважають в той чи інший історичний період. Наприклад, під час воєн знімають здебільшого історично-патріотичні фільми. Сценаристи, режисери і актори створюють типові образи, які необхідні суспільству саме в цей період як приклади для наслідування.

Номер слайду 5

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАУ різних жанрах національної кінопродукції США теж були сформовані власні кінематографічні типові образи, які пов'язані з історичним розвитком американської нації. Провідними жанрами, які становлять специфіку американського кіно є вестерн, кримінальні фільми, мюзикли, фантастика, фільми-катастрофи. У них уже давно існують стійкі стереотипи образів героїв. Найважливішим позитивним героєм, якого породив американський кінематограф і який вплинув на формування психіки якщо не всіх, то багатьох наступних героїв, є образ ковбоя. Кадр із фільму «Чарро» (1969 р.)

Номер слайду 6

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАКадр із фільму «Блідий вершник (1985 р.)Кадр із фільму «Пресловутое ранчо» (1952 р.)Жанр вестерна є продуктом культури свого часу, коли поширеними були расистські упередження щодо корінного населення Америки та інших груп. Він відображає ці упередження.

Номер слайду 7

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАКадр із фільму «Дикий, дикий Захід» (1999 р.)В вестерні має місце гіперболізація американської мрії, коли невідомий герой, перемігши бандитів, може стати аж депутатом в Конгресі чи сенатором. Кращі актори-ковбої Джон Уейн, Клінт Іствуд, Лі ван Кліф стали прикладом для наслідування. У фільмах цього жанру грали також такі відомі актори, як Елвіс Преслі, Леонардо Ді Капріо, Вілл Сміт, Кевін Клайн та інші.

Номер слайду 8

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАОбраз ковбоя-переможця змінили нові борці за справедливість: приватні детективи, поліцейський і супермен. Поліцейський — реальна людина, один із громадян Америки, але його кінематографічне втілення багато в чому схоже з ковбоєм. Це людина, яка захищає букву закону зі зброєю в руках. У фільмах цього жанру грали такі легенди американського кіно, як Мел Гібсон, Денні Гловер, Сільвестр Сталлоне, Курт Рассел, Мартін Лоуренс, Вілл Сміт, Том Хенкс та інші. Кадр із фільму «Смертельна зброя» (1987 р.)

Номер слайду 9

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАГерой фільму «Супермен» Кларк Кент (актор Джеррі Сігел) здавалося б, простий репортер, але в дійсності, як з'ясовується, посланець з далекої планети Криптон, наділений неймовірними можливостями і готовий прийти на допомогу всім жителям Америки. Цей образ мав особливий соціальний вплив з точки зору реабілітації держави після поразки у В'єтнамі. Кадр із фільму «Супермен» (1978 р.)

Номер слайду 10

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАНе менш фантастичні інші герої коміксів, які теж стали кіногероями — Бетмен (серія фільмів), Диво-жінка, Джессіка Джонс. Таким чином, були створені образи американців-супергероїв, які наділені правом вирішувати долю інших людей. Саме люди такого характеру, на думку американців, повинні стати новими захисниками на Землі.

Номер слайду 11

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАМайже за 70 років різні актори створювали образ героя, якого знає весь світ: Льюіс Уілсон (1943 р.), Адам Уест (1966 р.), Майкл Кітон (1989 р., 1992 р.), Вел Кілмер (1995 р.), Джордж Клуні (1997 р.), Крістіан Бейл (2005 р., 2008 р.), Кристофер Нолан (2012 р.).

Номер слайду 12

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАЗігравши свою позитивну роль у звеличуванні ідеї справедливості сили, ці казкові герої поступилися місцем «новим стереотипам» — всемогутнім героям у реальному образі. Створені чудовими акторами Стівеном Сігалом, Арнольдом Шварценеггером, Мелом Гібсоном та іншими фактично ті ж супергерої рятують людей навколо себе. Вони різноманітні і за характерами, і за зовнішностю, але в їх долях і, відповідно, образах розвивається ідея торжества закону.

Номер слайду 13

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАСтереотипним у американському кіно є і зображення президента або великого державного діяча — це людина-герой, хороший сім'янин, здатний зі зброєю в руках захищати своїх громадян. Стосунки в його родині ідеальні, члени сім'ї повністю усвідомлюють громадський обов'язок і необхідність самопожертви. В результаті глядачі отримують взірець зразкового служіння державі.

Номер слайду 14

Відображення американських цінностей у кінопродукції СШАЩе однією з провідних національних цінностей, притаманних сучасному американському суспільству, є ставлення громадян до держави, щира довіра своєму уряду і Конституції.

Номер слайду 15

Мінідиспут. Чи вважаєте ви, що кінематограф США є ідеологічним знаряддям, символом сучасної Америки і засобом формування іміджу цієї країни на світовій арені?Чи впливає він, на вашу думку, на формування світогляду і світосприйняття глядачів інших держав, зокрема України?

Номер слайду 16

 У чому ж причина успіху і довголіття американського кінематографа?Визначимо декілька причин успіху голлівудського кінематографа:1. Технічна оснащеність і видовищність фільмів. Шалений успіх картинам приносять незліченні видовищні спецефекти, які досягають найвищого виконання, наприклад, касові фільми «Матриця», «Аватар», «Володар кілець» тощо. Вони найбільше запам'ятовуються і отримують «Оскар» у відповідній категорії: «Кращі візуальні ефекти».

Номер слайду 17

2. Створення типових образів (про них було сказано вище).3. Плеяда видатних режисерів і кінозірок кінематографа США. Таким чином, кіно є однією з форм вираження національної культури. Кінофільми мають не менше значення, ніж народні пісні, епічні розповіді, національні традиції. Кожен із творців фільму (сценарист, режисер та інші) передає в своєму фільмі національну культуру. Кіно може виступати як засобом пропаганди, так і засобом комунікації. Саме завдяки кіномистецтву і музиці американські цінності завоювали симпатії людей у всьому світі і впливають на їх світогляд. У чому ж причина успіху і довголіття американського кінематографа?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Буйволенко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Булаївська Ісса
    Дякую за вашу працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
7772
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку