Презентація "Мистецтво 10 клас. Символи США в камені"

Про матеріал
Скульптура американського культурного регіону. Архітектурні символи Сполучених Штатів Америки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво 10 клас. Символи США в камені

Номер слайду 2

Скульптура СШАМонументальна скульптура насамперед виконує меморіальну функцію. Вона наповнює міста і природні ландшафти живою історією, до якої можна доторкнутися. Саме цей вид скульптури — монументальну скульптуру — вибрали американці, щоб увічнити свої національні цінності: патріотизм, пристрасть до змін, спрямованість у майбутнє, особисту свободу, чесність, прямоту, прямолінійність.

Номер слайду 3

Монументальні споруди, що стали символами СШАГора Рашмор (названа на честь знаменитого експедитора і бізнесмена Чарльза Рашмора) є однією з найвідоміших і популярних пам'яток Сполучених Штатів Америки. Для самих же американців кам'яний барельєф став певним символом, що нагадує про те, як була створена їх держава і що президенти, які висічені на гранітній скелі в гірському масиві Блек-Хілс (Джордж Вашингтон, Томас Джефферсон, Авраам Лінкольн, Теодор Рузвельт), залишили незгладимий слід у світовій історії та в серці кожного американця. Скульптори меморіалу: Джон Гутзон Борглум, Лінкольн Борглум. Початок будівництва — 4 жовтняя 1927 р. А 31 жовтня 1941 р. Національний меморіал урочисто оголосили завершеним.

Номер слайду 4

Монументальні споруди, що стали символами СШАНе тільки корінний американець, але і будь-який житель нашої планети на запитання, що є символом США, не замислюючись, відповість: статуя Свободи. Повна назва монумента звучить як «Свобода, що осяює світ». Висота статуї — 46 м (93 м з постаментом), гордо височіє на однойменному острові. Вона є подарунком, піднесеним США від імені французького народу, який колись підтримав американців у боротьбі за незалежність.

Номер слайду 5

Монументальні споруди, що стали символами США. Завдання. За допомогою Інтернет-ресурсу знайдіть матеріал про створення статуї Свободи і про її автора, французького скульптура Фредеріка Бартольді.

Номер слайду 6

Монументальні споруди, що стали символами СШАУ центрі Вашингтона, в комплексі «Національна алея» зведено меморіал, присвячений національному герою США, 16-му президенту США Аврааму Лінкольну. Меморіал являє собою символ твердої віри А. Лінкольна в те, що всі люди повинні бути завжди і всюди вільними. Це пам'ятник свободі, демократії та правам людини.

Номер слайду 7

Скульптура. Мінідиспут. Чи потрібні скульптурні символи України? Свою думку обґрунтуйте. Які скульптурні символи нашої країни ви знаєте?Поміркуємо разом. Які символи є у вашому місті, селі? Якими ви уявляєте скульптурні символи вашого краю? Спробуйте їх зобразити на папері.

Номер слайду 8

Монументальні споруди, що стали символами СШАЗагальна національна цінність — прагнення свободи — існує й сьогодні в думках і душах американського народу, його творчих особистостях. Скульптор Зенос Фрудакіс створив незвичну скульптуру — людину, яка відділяється крок за кроком від сірої маси осіб. Скульптор писав: «Я хотів створити скульптуру будь-якої людини, незалежно від її стану, щоб можна було б подивитися на невідкладний момент і визнати, що йдеться про ідею боротьби за свободу, що можна звільниться від будь-якій ситуації, будь-то внутрішня боротьба чи змагальна обставина, і бути вільними від неї. Ця скульптура — це боротьба за досягнення свободи через творчий процес». Зесон Фрудакіс «Я вирвався» Нью-Йорк

Номер слайду 9

Монументальні споруди, що стали символами СШАСучасне мистецтво скульптури вражає своєю оригінальністю та винахідливістю. Скульптори в своїй творчості використовують усі доступні технології, за допомогою яких створюють приголомшливі шедеври, доносять глядачеві свої погляди на ідеали суспільства, на внутрішні проблеми кожної людини. Наприклад, твір шведського скульптора Карла Рейтерсверда, що встановлено в 1988 р. біля будівлі ООН в Нью-Йорку, символізує протидію насильству. Карл Рейтерсверд «Ні насиллю» Нью-Йорк

Номер слайду 10

Архітектурні символи СШАКапітолій (United States Capitol) — місцеперебування Конгресу США на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. З'єднується з монументом Вашингтона і меморіалом А. Лінкольна 1800-метровою Національною алеєю. Перший камінь у фундамент Капітолію був закладений Дж. Вашингтоном 18 вересня 1793 р. Будівництво пишної будівлі в стилі ампір велося кількома поколіннями архітекторів. Уже в листопаді 1800 р. в недобудованому Капітолії вперше зібрався Конгрес, проте в 1814 р. його спалили британці і відбудовні роботи зайняли п'ять років.

Номер слайду 11

Архітектурні символи СШАЗа наполяганням А. Лінкольна, який бажав підкреслити єдність нації, Капітолій добудовувався під час Громадянської війни Півночі і Півдня. 2 грудня 1863 р. до архітектурного вигляду будівлі був доданий останній штрих — на купол була піднята 6-ти метрова алегорична статуя Свободи. На сьогодні в Капітолії близько 540 приміщень, а навколо нього розбитий парк площею 53 га.

Номер слайду 12

Архітектурні символи СШАБілий дім — офіційна резиденція президента США, розташована у Вашингтоні. Білий дім являє собою особняк в палладіанському стилі (архітектор Джеймс Хобан). Будівництво почалося в 1792 р., а закінчилося 1 листопада 1800 р.

Номер слайду 13

Архітектурні символи СШАПерше розмовне вживання словосполучення «Білий дім» припадає на 1811 р. Офіційно назву «Білий дім» отримав лише в 1901 р. за розпорядженням президента Теодора Рузвельта (термін президентства: 1901—1909 рр.). З 1909 р. робоче місце президента знаходиться в Овальному кабінеті в лівому крилі будівлі.

Номер слайду 14

Архітектура СШАРізноманітність суспільних потреб людей породжує різноманітність типів архітектури, яка буває житловою, громадською, промисловою тощо. В архітектурі взаємозалежні функціональні (призначення, користь), технічні (міцність, довговічність) і естетичні (краса) властивості об'єктів. Вищою формою архітектури є містобудування, яке враховує характер місцевості, економіки, умови транспорту, розміщення населення тощо. Потужним джерелом натхнення для розвитку архітектури США служили одночасно витончені європейські зразки і прагнення втілити унікальний досвід своєї країни. Часто кращі з американських архітекторів домагалися злиття цих двох складових.

Номер слайду 15

Архітектура СШАХХ ст. стало століттям процвітання американської архітектури. Саме в цей час і сформувався неповторний вигляд американського міста — надгуста міська забудова з хмарочосами ділового центру, що поєднується з низькою щільністю передмість. Перші хмарочоси — це висотні будівлі на сталевих каркасах, спорудження яких викликала надзвичайна дорожнеча землі. В 1884 р. у Чикаго був побудований перший хмарочос. Ці споруди змінили вигляд найбільших міст США.

Номер слайду 16

 Архітектура СШАБудівля «Емпайр-стейт-білдінг» створювалася з 1929 по 1931 рр. До 1970 р. (відкриття Північної вежі Всесвітнього торгового центру) вона була найвищим будинком світу (102 поверхи). У 2001 р., коли впали вежі Всесвітнього торгового центру, хмарочос знову став найвищою будівлею Нью-Йорка. На сьогодні є четвертим найвищим хмарочосом у Сполучених Штатах. Архітектура будинку належить до стилю ар-деко. У 2007 р. під номером один будівлю занесли до списку кращих американських архітектурних досягнень, за версією Американського інституту архітекторів.

Номер слайду 17

До 1974 р. Нью-Йорк зберігав першість міста, що володіє найвищим хмарочосом. Це був золотий вік хмарочосів стилю ар-деко, героїчних за задумом і романтичних у втіленні. Яскравим прикладом є «Крайслер-білдінг», який став одним із останніх хмарочосів Нью-Йорка в цьому стилі та однією з відомих будівель у світі. Архітектура США

Номер слайду 18

Архітектура СШАЗа наполяганням Крайслера (замовника), архітектор Ван Ален прикрасив його декоративними елементами, пов'язаними з автомобільною тематикою. Саме завершення з нержавіючої сталі покликане нагадувати решітку радіатора; а на кожному з чотирьох кутів головної будівлі стоять, виготовлені з нержавіючої сталі, горгулі у вигляді орлів — символу концерну «Крайслер».

Номер слайду 19

Архітектура СШАНайбільше хмарочосів знаходиться в Нью-Йорку: тут налічується понад 216 будинків, висота яких не менше 180 метрів, включаючи й ті, що знаходяться в стадії будівництва. Наприклад, 30-поверховий «Парк-Роу-Білдінг» (1899 р.), «Мет Лайф Тауер», який має 50 поверхів (1909 р.), «Вулворт-білдінг» — 60 поверхів (1913 р.), «Крайслер-білдінг» — 77 поверхів (1930 р.). «Емпайр-стейт-білдінг» має 102 поверхи (1931 р.) тощо.

Номер слайду 20

Архітектура СШАДруге місце посідає Чикаго зі 114 хмарочосами висотою не менше 150 м, включаючи й ті, що знаходяться в стадії будівництва. На третьому місці — Лос-Анджелес — у місті 25 хмарочосів висотою не менше 150 м.

Номер слайду 21

Архітектура СШАРозвиток архітектури кінця ХХ — початку ХХІ ст. визначається надзвичайно високими досягненнями і винаходами в царині будівельної техніки, які надають архітекторам можливості найрізноманітніших і сміливих конструктивних і тектонічних рішень. Сучасне американське зодчество ставить завдання побудови архітектурних ансамблів, які намагаються пов'язати з природним середовищем. Таким чином, становлення мистецтва США відбувалося на основі синтезу не тільки різних національних, але й расових культур. Етнічна строкатість вихідців із різних країн світу і є особливістю, яка зіграла головну роль у розвитку національної самосвідомості, громадської думки, формуванні нових культурних принципів і особливо художніх традицій різних видів мистецтва.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
2815
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку