Презентація "Мистецтво видовищ" (1 частина) 5 клас

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво видовищ (1)Циркове мистецтво5 М32

Номер слайду 2

З раннього дитинства нас захоплює яскраве, наповнене добротою, радістю мистецтво цирку. Це - завжди видовище, де переплелися різні види мистецтва й фізична досконалість. Основою циркового номеру є трюки - складні для виконання та захопливі ефектні дії артистів. Циркові номери складають цілісну феєричну шоу-виставу, що поєднує циркове мистецтво, акробатику, хореографію, драматургію.

Номер слайду 3

Циркове мистецтво народилося в давні часи. У стародавніх римлян словом «цирк» («коло», «круглий будинок») називалась відкрита споруда у вигляді витягнутого овалу, що нагадує сучасний іподром. Найбільшим з таких будівель був Великий цирк в Римі. Римський цирк був місцем проведення народних «видовищ», перш за все кінських скачок і перегонів колісниць. Змагання в цирку відбувалися у святкові дні. У Франції у XVIII столітті з’явився цирк, який нагадує сучасний. Його засновниками вважають англійських наїзників, які збудували в Парижі круглу залу, в якій виступали з акробатичними етюдами та вправами на конях, її назвали цирком.

Номер слайду 4

Цирк (лат. circus — колег, зазвичай глядачі розташовуються по колу) — вид видовищного мистецтва, за законами якого будується розважальна вистава. Сучасна циркова вистава відбувається на манежі — круглому майданчику, розмір якого однаковий у всьому світі — 13 метрів. Циркова вистава включає клоунаду, акробатику, еквілібристику, гімнастику, жонглювання, ілюзіонізм, пантоміму, дресирування тварин тощо. Увага усіх глядачів завжди прикута до артистів і артисток, які виконують складні трюки. Трюк (у перекладі з французької мови — спритна витівка, спритний прийом, хитрощі), специфічний цирковий засіб. Акробати й гімнасти виконують сальто, стійки, стрибки, пасажі, ілюзіоністи — зникнення і таємничу появу предметів, людей і тварин, а клоуни — демонструють комічні трюки. У створенні художнього образу в цирковому мистецтві важливу роль грає музика, танець і пантоміма. Кожен музичний твір, який супроводжує естрадно-цирковий номер, повинен бути яскравим, емоційним і запам’ятовуватись глядачу. Дуже важливо, щоб музика відповідала характеру виконуваних трюків. Тому особлива увага звертається на темп твору. Є номери з трюками, які виконуються у швидкому темпі, а є в уповільненому. Важливе значення має і ритм, який має бути яскравим, чітким і простим.

Номер слайду 5

Історія циркового мистецтва України починається з ІХ століття. Мандрівні артисти розважали глядачів аж до 1797 року. У цьому році з Дубна до Києва перевели Контрактовий ярмарок, що призвело до появи “балаганів” і “цирків-стовпчиків”. Будували їх з дешевих дошок і старих ящиків. Перший стаціонарний цирк-театр в Києві називався “Алькасар” та був відкритий у 1875 році австрійцем Ігнатієм Собботом на ділянці, купленій французом Огюстом Бергоньє. Знаходився він на перехресті сучасних вулиць Б. Хмельницького і Пушкінської. Будівля цирку була двоповерховою, збудованою з каменю. Тут давали свої пишні вистави понад 60 артистів, балет з Неаполя, клоуни з Лондона, оркестр 35 музикантів, а також кінні номери за участю 40 коней.

Номер слайду 6

Циркові артисти. Циркову виставу завжди супроводжує музика. Разом з клоуном вона «сміється», з повітряними гімнастами злітає у височінь, підказує сюрпризи факіра. Переглянь. Цирк дю Солей, Національний цирк України (фрагменти). Послухай. Юліус Фучик. Марш «Вхід гладіаторів». Завдання і запитання. Які настрої відтворила музика? Завдяки яким засобам музичної виразності (динаміка, тембр тощо)? За бажання уяви себе диригентом і під музику маршу диригуй у розмірі 4/4. Які циркові професії тобі відомі?Визнач характер музики

Номер слайду 7

Міркуємо, шукаємо відповіді, висловлюємо власну думку. Перегляньте картини відомих художників, присвячених цирку. Поміркуйте, якою б музикою ви озвучили ці картини. Створіть пластичні етюди, присвячені цирковому мистецтву. Жорж Сьора. Цирк. Поль Сезанн. П’єро і Арлекін. Олександр Довгаль. Цирк

Номер слайду 8

Заспівай ЛІТО ЗОЛОТЕМузика О. Янушкевич, вірші М. Ясаковой Прилетіло літо, як на крилах,Принесло нам літо дні щасливі. Літо кучеряве, лагідне, як мама,Ось воно яке – літо золоте... Приспів: Я з тобою, літо, пожартую!Я з тобою, літо, потанцюю!Я з тобою, літо, поспіваю!Я тебе ще з осені чекаю!Розсипає літо срібні роси,Заплітає літо квіти в коси. Пахощі суниці, грози і зірниці,Ось воно яке – літо золоте... Приспів. Задрімало літо на покосах,Засмалило сонцем ноги босі. Скупане в любистку росяне намисто. Ось воно яке – літо золоте... Приспів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зазьоріна Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
1387
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку