Презентація "Мистецтво видовищ" (3 частина) 5 клас

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроків та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво видовищ (3) Електронна музика5 М34

Номер слайду 2

Розвиток техніки постійно змінює палітру музичного мистецтва. Найчастіше в наш час із телеекранів та програм радіо, підкастів звучить музика у виконанні електронних інструментів. Одна група таких інструментів має в основі класичні форми й конструкції, осучаснені новітніми технологіями. Це электрогитара, електроскрипка, електроарфа, електропіаніно (цифрове). Завдання: знайди ці інструменти на слайді. Які ще інструменти зображені?З появою електронно-акустичної апаратури виникають нові можливості для композиторів і виконавців. Зароджується новий напрям мистецтва — електронна музика. У ній особливу роль відіграють темброві і фактурні барви, колористичні ефекти, які виникають завдяки експериментуванню з різними звучаннями. У наш час електронні інструменти активно використовуються в сольному та ансамблевому виконанні.

Номер слайду 3

Найпоширенішим електронним музичним інструментом є синтезатор. Синтезатор у вигляді корпусу з клавіатурою називають клавішним Його різновид — домашній синтезатор, який доступний навіть дитині. Залежно від кількості регістрів він здатний імітувати тембри різних інструментів, варіювати різні оркестрові звучання. Також, натискуючи кнопки, можна автоматично виконувати різноманітний інструментальний супровід до мелодії, співати караоке з виводом на екран тексту пісні. Джон Уільямс. Саундрек з к/ф «Пірати Карибського моря» (Launchpad Cover).

Номер слайду 4

Легендою музичної електроніки і лідером електронної музики вважається німецький композитор Карлхайнц Штокгаузен (1928-2007), автор понад три сотні творів у цій галузі. Він керував студією електронної музики на радіо, виступав як диригент, піаніст і звукорежисер з виконанням власних творів. У звуковій лабораторії він схрещував тембри «живої» музики (приміром там-тама) з електронікою, що часто не знаходило розуміння у сучасників. Його навіть нагородили титулом Papa Techno. Погляди композитора відрізнялися від пересічних: він вважав, що музика у своїх вібраціях не передає емоції і почуття людини, а віддзеркалює гармонійну будову світу: рух планет, зірок. Грандіозним проектом Штокгаузена, що тривав упродовж життя, стала опера-містерія «Світло: Сім Днів», яка стала найдовшою в історії (29 годин). Карлхайнц Штокгаузен. Гвинтокрил. Розкажи про свої враження від електронної музики. Схарактеризуй її особливості.

Номер слайду 5

Електронна музика мала значний вплив на академічну та на популярну культуру. У наш час набуває поширення нове явище сучасної медіакультури — подкастинг, який має різновиди: аудіокаст, відеокаст, скрінкаст. Це технічні засоби створення і поширення в Інтернеті медіафайлів, які можна слухати онлайн або завантажувати на свої пристрої (комп’ютери, медіапрогравачі) у зручний час. Ведучі супроводжують контент, зокрема музику, що транслюється цікавими розповідями, перетворюючи їх на захопливу виставу, схожу на токшоу. Мистецька скарбничка. Електронна музика — музика, створена з використанням електронних музичних інструментів і технологій, зокрема за допомогою спеціальних комп’ютерних програм. Драм-машина (англ. drum — барабан) або ритм-машина — електронний інструмент для створення і редагування фрагментів із звучанням ударних. Синтезатор — електронний пристрій, який синтезує звук за допомогою електричних генераторів коливань. Має кілька різновидів: цифровий, віртуальний, аналоговий. Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Яке враження справила на тебе прослухана електронна музика? Які емоції вона викликала?2. Розкажи про характерні особливості електронних музичних інструментів.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку