Презентація "Місто Рим і життя його мешканців"

Про матеріал
Презентація містить зображення та опис видитних місць та пам'яток Стародавнього Риму. Може бути використана як для уроку , так і для тематичного позакласного заходу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місто Рим і життя його мешканців Підготувала Крещенко світлана Валеріївнаучитель історії Скотарівської гімназії Шполянської міської ради ОТГ Черкаської області

Номер слайду 2

21 квітня 753 року до н.е.- заснування Риму. Після загибелі Трої Еней - син богині Венери,подолав довгий шлях і прибув до Італії. Там він,одружившись із донькою місцевого царя Латина Лавінією ,заснував царство,столицею якого стало місто Альба-Лонга. Чотирнадцятий наступник Енея,цар Нумітор, був скинутий з престолу братом та ув’язнений. Дочка Нумітора мала двох синів-близнюків- Ромула та Рема. Боячись помсти , новий цар наказав кинути їх у Тибр. Кошик з немовлятами хвилями винесло на мілке місце біля пагорба Палантин, де вони були вигодувані вовчицею, допоки їх не знайшов пастух Фаустул, в домі якого вони і виросли. Підрісши, Ромул і Рем дізнались про своє походження і на чолі невеликого війська, організованого з місцевих пастухів, захопили Алба-Лонгу, вбили Амулія і відновили на престолі свого діда. А на згадку про місце, де їх вигодувала вовчиця, Рем і Ромул вирішили заснувати місто. Під час будівництва виникла сварка, в якій Ромул убив Рема. Біля того місця,де малими їх знайшов пастух, Ромул заснував місто Рим і став у ньому правити. «Рим» латинською- «Рома».

Номер слайду 3

Рим розташований на семи пагорбах: Авентин. Капітолій. Целій. Палатин. Вімінал. Квіринал. Есквілін

Номер слайду 4

Місто швидко зростало . Сучасників воно вражало своїми розмірами та великою кількістю споруд-храмів,палаців,житлових будинків . Щільна забудова кількаповерховими будинками була необхідністю- чисельність населення часів імперії сягала мільйона осіб . Рим був оточений кріпосною стіною з вежами та воротами . Від міських воріт в усі сторони світу розходилися дороги,які з’єднували столицю з провінціями.

Номер слайду 5

Акведуки. З гір , де тануть сніги , римські архітектори провели до міста водогони , по яких надходила питна вода . Ці водогони називалися акведуками . Всього було 11 акведуків,які забезпечували все місто питною водою . Три римських водогони працюють і сьогодні . Вони споруджені з великих блоків тесаного каменю у виглялі аркад. Найдовшим був акведук Марція , названий на честь будівничого . Його довжина - 90 км.

Номер слайду 6

Фонтани Акведуки забезпечували водою 600 фонтанів міста , воду з яких брали для пиття

Номер слайду 7

ФОРУМЦентром громадського та духовного життя Риму був Форум-ринкова площа , збудована між пагорбами Капітолій та Палантин . Тут розглядали судові справи та укладали торгові угоди. Посередині площі стояв храм дволикого Януса , який , за повір’ям , відчиняв і зачиняв ворота світу . Якщо римляни вели війну,двері храму були завжди відчинені, а коли в державі було мирно-двері зачиняли . За всю історію Риму вони зачинялися лише двічі,оскільки війни були безперервними.

Номер слайду 8

КоміціїЗа храмом Януса Форум уже називався коміції - це місце народних зібрань. Посередині коміцій були споруджені спеціальні трибуни для виступів ораторів-ростри. За часів Юлія Цезаря та Октавіана Августа площа коміцій зменшилася , тут побудували курію-приміщення для засідань сенату.

Номер слайду 9

Храми та собори. Капітолій прикрашали численні храми та собори , споруджені на честь богів та видатних діячів Риму : Сатурна . Вести , Венери,Рема , Ромула , Юлія Цезаря ,Октавіана Августа . Антоніна , Кастора та Полукса , Мексеція , Емілія. До наших днів зберігся Пантеон- «Храм усіх богів» , увінчаний банею діаметром 43 метри.

Номер слайду 10

Табуларій. Замикала форум будівля табуларію -державного архіву та міська в’язниця-карцер . Спочатку в Римі не існувало державного архіву, tabulae виставлялися на форумі або на Капітолії . У міру збільшення кількості табул , були організовані різні табуларії . У 83 до н. е., під час міжусобних воєн Сулли . Капітолій було пошкоджено пожежею, знищили ту частину храму Сатурна, в якому знаходився табуларій. У 78 до н. е. поруч із храмом Сатурна Квентул Лутацій Катул побудував загальний державний архів , залишки якого збереглися до наших днів.

Номер слайду 11

Палантин. Аристократичним районом був Палантин- один із семи пагорбів. Там було просторо й надзвичайно чисто. Розкішні будинки стояли один від одного на значній відстані,між ними зеленіли сади,біліли скульптури,всюди фонтани,гроти,вуличні колодязі-німфеї,басейни. Будинки багатіїв називалися віллами. Вілла Адріана

Номер слайду 12

Тріумфальні арки. Також в Стародавньому Римі було споруджено багато тріумфальних арок, які прикрашались барельєфами, колонами, статуями. Зверху встановлювали бронзову скульптуру імператора на колісниці, запряженій четвірко коней. В період найбільшого розквіту в Римі було збудовано 36 тріумфальних арок.

Номер слайду 13

Терми. Велику роль в житті римлян відігравали терми – розкішні лазні, які були одним з уособлених місць відпочинку римлян. В Римі було понад 1000 приватних лазень та 11 громадських , найвідоміші з них Каракалли та Діоклетіана . У них був басейн для плавання, лазні з холодною та гарячою водою, зали відпочинку. Крім цього, до послуг відвідувачів були бібліотека, гімнастичні кімнати, зали для гри в м'яч, бігові доріжки, торгові лавки, кімнати для бесід. Скрізь був мармур , дорогі породи деревини, скульптури, картини, мозаїка. За невелику палату в термах можна було провести цілий день. Користувалися лазнями всі вільні римляни, багаті і бідні.

Номер слайду 14

Колізей. Дуже поширеною спорудою в Римській Імперії був цирк, назва якого походить від латинського слова „ круглий ”. Між двома найбільшими римськими горбами – Палантином і Авентином розташовувався Великий цирк ( Колізей) , збудований у 80 р. Він наближався розмірами до сучасних стадіонів та вміщав 50 тис. глядачів. Місця для них розташовувалися навколо арени чотирма ярусами і займалися на висоту 48 метрів. Арена мала 1000 кроків у довжину та 280 в ширину. Її оточувала стіна, прикрашена статуями та обелісками.

Номер слайду 15

Житло багатих римлян. Житлові споруди римлян розділяються на міські і сільські будинки-вілли. Поява заміського будинку пов'язано потребою у відпочинку городян від шуму і гармидеру мільйонного міста. Міський житловий будинок багатого городянина — домус — створювався за єдиною схемою: вхідний вестибюль — атрій, має квадратний отвір в перекритті; таблініум — головне приміщення будинку, яке служило, спочатку в якості сімейної спальні і трапезної, а пізніше для ділових контактів глави сім'ї; потім двір — перистиль. Домус Флавія

Номер слайду 16

Житло простих римлян. У період Римської імперії в містах будували дешеве житло — інсули (багатоповерхові цегляні житлові будинки з квартирами, що здаються). Житлові приміщення розташовували на верхніх поверхах трьох-, чотирьох-, п'ятиповерхових блоків, що мали свої сходи. Фасади набули вигляду багатоповерхових житлових будинків з вікнами, що виходили на вулицю. На перших поверхах інсул розташовували торгові приміщення — таберни, господар яких проживав тут же, на антресольному поверсі. Інсула — суто римське явище.

Номер слайду 17

Розваги римлян. Найпопулярнішими були гладіаторські бої , які брали початок ще від етруських поховальних звичаїв. До середини ׀׀׀ст. до н. е. вони перетворюються на публічні видовища , що проводилися в амфітеатрі. Бої могли тривати дуже довго. На штучних озерах інсценувалися знамениті морські битви. З початку ׀׀ст. до н. е. у звичку входить цькування диких звірів , яке теж проводили в амфітеатрі. Іноді це було просто полювання на безпечних тварин, а іноді звірів нацьковували один на одного або на людей.

Номер слайду 18

Тріумф. Всенародним видовищем був і тріумф – урочистий в`їзд полководця – переможця до Риму і ритуальна процесія до храму Юпітера Капітолійського. Тріумфатор у розшитому золотом одязі, прикрашений атрибутами Юпітера, їхав по місту у колісниці, запряженій четвіркою коней. Перед ним везли здобич, зображення захоплених міст, таблички з назвами підкорених країн і народів, вели їх володарів , яких потім саджали до в'язниці і вбивали. За колісницею йшло військо з переможними вигуками , які підхоплювала юрба. Солдати співали пісень з грубими насмішками над тріумфатором ( щоб не зурочити його щастя) . В храмі робили жертвоприношення в подяку богам. Закінчувалося свято загальним бенкетом для всіх громадян.

Номер слайду 19

Тести:1. В Римі в II ст.. налічувалося:а) 500 тис. жителів б) 1 млн . жителів в) 800 тис. жителів 2. Форум – це а)головний майдан; б) храм всіх богів в) державний архів 3. Римський водогін - це а)Колізей б) вілла в) акведук4) Тріумфальні арки будували на честь: а) дволикого бога Януса б) перемоги полководця в) гладіаторських боїв5. Найбільший амфітеатр в Римі , де відбувалися гладіаторські бої, це – а) акведук; б) Колізей; в) Терми ;6. Храм , присвячений всім богам Риму, називався: а) Парфенон б) Пантеон в) Пантікапей7. Скільки разів зачинялися двері храму Януса:а)двічі б)тричі в)жодного.8. На скількох пагорбах побудований Рим:а)на п`яти б)на шести в)на семи.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
3009
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку