Презентація "Миючі засоби"

Про матеріал

Презентація "Миючі засоби" містять рекомендації щодо правильного використання засобів гігієни. Також матеріал можна використати на позакласні заходи присвячені природничим дисциплінам.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Синтетичні миючі засоби (СМС) - це рідкі, пастоподібні і порошкоподібні речовини, які містять поверхнево-активні речовини, а також інші органічні і неорганічні речовини, що підвищують ефективність поверхнево-активних речовини.  Синтетичні миючі засоби – це натрієві солі кислих складних ефірів вищих спиртів і сірчаної кислоти: R-CH2-OH + H-O-SO2-OH ( R-CH2-O-SO2-OH + H2O R-CH2-O-SO2-OH + NaOH ( R-CH2-O-SO2-ONa + H2O

Номер слайду 5

Основне призначення миючих засобів - видалення забруднень з різних поверхонь. Забруднення міцно утримуються на них за рахунок фізико-хімічних сил, не змочуються водою і тому практично нею не змиваються. Щоб перевести забруднення в розчин, слід зробити їх гідрофільними (змочують). Молекули миючих речовин, адсорбируясь на грязьовий частці, «притягають» її до води, відривають їх від поверхні перешкоджають зворотному прилипанню та злипанню частинок між собою. Таким чином, частки переходять в розчин. Так як розчин поверхнево-активних речовин краще змочує поверхні, він проникає в найдрібніші пори і руйнує великі частки забруднень.Все це обумовлює актуальність розвитку виробництва та застосування синтетичних миючих засобів.

Номер слайду 6

1. Виробництво СМС засноване на дешевій сировинній базі - продуктах переробки нафти і газу.Розрахунки показують, що витрати на вироблення СМС становлять не більше 65-7О% від витрат на вироблення 47%-ного господарського мила. Здійснення широкої програми виробництва синтетичних миючих засобів дає можливість вивільнити велику кількість харчових жирів.  2. Синтетичні миючі засоби не взаємодіють із солями жорсткої води або при взаємодії дають легко віддаляються з тканини з'єднання. Багато хто з СМС однаково добре миють в м'якій, жорсткою, а деякі навіть у морській воді. 

Номер слайду 7

3. Синтетичні миючі речовини залежно від їх складу можуть добре відмивати тканини не тільки в лужному середовищі, але і в нейтральному, і в кислому.  4. СМС виявляють миючу дію не тільки в гарячій воді, а й у воді порівняно низької температури, що дуже важливо при пранні виробів з хімічних волокон і т.д. 

Номер слайду 8

Всі синтетичні миючі засоби є органічними сполуками. Вони мають односторонньо розташовану углеводородний ланцюг і групу, що бере участь в реакціях. Основною складовою Частина СМС є органічні поверхнево-активні речовіні, що володіють сзмочуючою, емульгуючею, пептизуючею і піноутворюючою здатністю.  Сукупність цих властивостей обумовлює їх миючу дію.

Номер слайду 9

Поверхнево-активні речовини, використовувані для виробництва СМС, поділяються на іоногені, диссоциирующие у водних розчинах на іони, і неіоногенні. Найбільш поширені аніоноактівние речовини (алкілсульфати, алкілсульфонати і алкіларілсульфонати), які розпадаються у водних розчинах на аніони (більші негативно заряджені частинки) і катіони (дрібні позитивно заряджені іони, як правило, натрію або калію). Великі за розміром аніони забезпечують поверхнево-активні властивості. Всі аніоноактівние ПАР є кристалічні речовини, розчинні у воді. Зміст їх в СМС складає від 10 до 40%.  Розроблено також нові синтетичні поверхнево-активні речовини амфотерного характеру. Вони перспективні для виробництва миючих засобів, але поки дорогі і ще дуже мало поширені.  Для посилення миючого ефекту поверхнево-активних речовин до складу синтетичних миючих засобів вводять лужні і нейтральні електроліти, алкілоламіди, карбоксиметилцеллюлозу та ін Корисними добавками є відбілюючі речовини (перекисні солі, оптичні відбілювачі).

Номер слайду 10

Крім зазначених речовин СМЗ можуть містити ще ряд корисних добавок. Так, щоб білизна виглядала білосніжним, а пофарбовані речі –яскравими, до складу миючих засобів вводять оптичні отбеливатели – флуоресціюючі речовини (так називані білі барвники), що осідають на тканині при пранні, але не руйнують її. Вони поглинають із сонячного спектра невидимі ультрафіолетові промені і “переводять” їхній у промені видимі, причому такого кольору (синього чи фіолетового), що, складаючись з жовтим кольором, дає білий, іншими словами, оброблена поверхня відбиває видимого світла більше, ніж поглинає, - вона стає джерелом видимого світла, здобуває крім білизни особливу яскравість.

Номер слайду 11

Щоб у випраної білизни був приємний запах, в усі миючі засоби вводять парфумерні віддушки. Деякі речовини сприяють утворенню в миючому розчині рясної піни; їх вводять у миючі засоби, призначені головним чином для ручного прання. Уведення до складу СМЗ таких речовин – у більшості випадкова данина смакам минулого, коли прали милом і при цьому вважалося, що в миючому розчині повинно бути багато піни.

Номер слайду 12

Сучасний асортимент синтетичних миючих засобів досить великий. За консистенцією СМС ділять на порошкоподібні, рідкі та пастоподібні. Основну масу миючих засобів становлять пральні порошки (близько 80%). У меншій кількості випускаються рідкі миючі речовини і пасти (близько 20%). За умовами застосування виділяють СМС для низько-і високотемпературної прання, за способом застосування - високопінний (для ручного прання) і низькопінний (для машинного прання, в тому числі для прання в автоматичних машинах). 

Номер слайду 13

У залежності від призначення побутові синтетичні миючі засоби ділять на такі основні види:  1) кошти для прання вовняних і шовкових тканин;  2) кошти універсального призначення для прання різноманітних тканин, у тому числі з хімічних волокон;  3) кошти для прання бавовняних і лляних тканин;  4) кошти для прання грубих і сильно забруднених тканин, зокрема спецодягу;  5) кошти для туалетних цілей (шампуні для миття волосся, рідкі мила і т.п.);  6) засоби для миття посуду, інвентарю, домашнього начиння та ін  Засоби для прання вовняних і шовкових тканин мають рН 1%-ного розчину 7-8,5. Їх готують в основному з первинних алкілсульфатів, сульфату натрію (електроліт до 50%) і невеликої кількості алкілоламідов (до 2%). Іноді додають трохи гексаметафосфата або бікарбонату натрію для створення слабкою лужного середовища (при пранні при кімнатній температурі або в теплій воді).

Номер слайду 14

Найбільш широке застосування мають рідкі препарати для прання вовняних і шовкових тканин, такі як «Ваніш», «Лоска» (випускається як у твердому, так і в рідкому вигляді) та ін … Засоби універсального призначення для прання різноманітних тканин, у тому числі хімічних волокон (рН 9-9,5) призначені для тканин з суміші природних і синтетичних волокон.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Найменування сировини  для прання  бавовняних тканин з відбілюванням,% для прання  синтетичних тканин,%  для прання  вовняних і  шовкових тканин,%  для замочування та попередньої прання,%  Поверхнево-активні миючі речовини  Триполіфосфат натрію  Перборат натрію  Силікат натрію  Сода кальцинована  КМЦ  Оптичний відбілювач  Стабілізатор перекисних солей  Толуолсульфонат натрію  Сульфат натрію  до 10  до 8  до 55  до 25  Парфумерна віддушка  Ферменти(ензими)  Волога  до 10  до 10  до 5  до 10 

Номер слайду 17

Синтетичні миючі засоби є найбільш широко вживаними засобами побутової хімії. Перший синтетичний порошок «Новина» був випущений в 1953 році на основі продуктів, виділених з китового саломас.  Сучасний асортимент синтетичних миючих засобів досить великий. Підбір доцільного складу (композиції) синтетичного миючого засобу дозволяє легко виробляти миючі препарати найрізноманітнішого призначення.

Номер слайду 18

Останнім часом намітилася тенденція збільшення виробництва синтетичних миючих засобів комбінованої дії, що забезпечують, крім прання, дезінфекцію, підфарбовування, пом'якшення, антистатична дія. З кожним роком зростає також випуск синтетичних миючих засобів, що містять ферменти, що полегшують видалення білкових забруднень (кошти з біоеффектом). 

Номер слайду 19

Миючі засоби є багатофункціональними складами. Завдяки високій активності вони виявляють миючу здатність, тобто забезпечують відділення та видалення забруднень з поверхні очищуваного матеріалу, відновлюючи тим самим білизну і чистоту продукції. Одночасно вони є емульгуючими, суспензії і диспергуючі речовинами. Багатофункціональність СМС обумовлює задоволення різних потреб. Синтетичні миючі засоби ефективні при пранні текстильних виробів, миття предметів побуту, транспортних засобів, обладнання, полегшують проведення технологічних процесів при відбілюванні і фарбуванні тканин, хутра і шкіри.  Переваги СМС полягають у тому, що вони замінюють жирові мила і не вимагають для свого виготовлення харчових жирів, не утворюють у жорсткій воді нерозчинних солей кальцію і магнію і володіють миючим дією навіть у кислому середовищі. 

Номер слайду 20

Однак синтетичним миючим засобам притаманний і ряд недоліків: не завжди достатня миючу дію, більш низьке піноутворення, викликають сухість шкіри рук при пранні. Тим не менш синтетичні поверхнево-активні речовини перспективні щодо створення миючих препаратів комплексної дії. Тому успішно розширюється асортимент синтетичних миючих засобів, що поєднують ряд властивостей: миючу дію з антистатичним, дезинфікуючим і т.п. 

Номер слайду 21

Енциклопедія юного хіміка. – К., 1986. Хімія в побуті / За ред. Коваленка І.Р. – К., 1994. Цікава хімія. – М., 2000.

ppt
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
6359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку