Презентація ( Мо Янь. Оповідання "Геній")

Про матеріал
Презентація "Той, хто не зміг мовчати" до уроку з теми "Мо Янь- сучасний китайський письменник, лауреат Нобелівської премії. Оповідання «Геній» - історія талановитого юнака, який наполегливо шукає спосіб убезпечення людей від руйнівних землетрусів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОЙ, ХТО НЕ ЗМІГ МОВЧАТИ До вивчення оповідання китайського письменника Мо Яня«Геній»

Номер слайду 2

Епіграф. Тепер, коли ми навчилися літати у повітрі, як птахи,плавати під водою, як риби,нам не вистачає тільки одного: навчитися жити на землі, як люди. Б. Шоу

Номер слайду 3

Подумаємо!Чи всі ми завжди віримо у свою удачу? Чи не підривають нашу віру в себе бодай невеличкі труднощі або кепкування інших? Як зберегти в собі добро і душевну силу навіть тоді, коли здається, що весь світ проти тебе?

Номер слайду 4

Тема уроку. Мо Янь - сучасний китайський письменник, лауреат Нобелівської премії. Оповідання «Геній» - історія талановитого юнака, який наполегливо шукає спосіб убезпечення людей від руйнівних землетрусів

Номер слайду 5

Мо Янь 莫言 ( псевдонім автора, з китайської означає «мовчи»)Справжнє ім»я Гуань Моє

Номер слайду 6

Анкета письменника{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім»я при народженніЛітературний псевдонім. Дата народження. Місце народження. Громадянство. Походження. Освіта. Діяльність. Твори. Мова творів. Сім»я. Нагороди. Життєве кредо

Номер слайду 7

Анкета письменника{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Прізвище, ім»я. Гуань Моє Літературний псевдонім. Мо Янь Дата народження17 лютого 1955 року. Місце народженнямістечко Гаомі китайської провінції Шаньдун Громадянство. КНР ( Китайська народна республіка)Походження. Селянська родина Освіта. Магістр літератури й мистецтва. Діяльність. Письменник, викладач. Твори11 романів і понад 70 оповідань, повістей, есе, п»еси, кіносценарії,(найвідоміші з них: «Червоний ґаолян», «Геній», «Країна вина», «Великі груди, широкі стегна», «Жабка»)Мова творів. Китайська. Сім»я. Дружина, донька. Нагороди. Нобелівська премія 2012 року. Життєве кредо. Не роби іншим того, чого не бажаєш собі

Номер слайду 8

Принципи конфунціанства. Конфуцій- середньовічний китайський філософ і мислитель

Номер слайду 9

Моральний принцип: «Для благородного мужа обов'язок понад усе». Принцип самовдосконалення:«У бідності, самовдосконалюйся, коли справи на підйомі, вдосконалюй Піднебесну». Принцип жертовності. Одна з важливих якостей - стояти на смерть за добру справу, що означає безстрашно відстоювати правду. Конфуцій говорив: «У гуманності не поступатися вчителю». «Усім серцем бути відданим чесності, вченню, чеснотам». Немає нічого дорожчого за життя, а вища моральність - віддати своє життя за моральні ідеали».

Номер слайду 10

Досконала людина має слідувати трьом правилам: По-перше, бути чесною і великодушною. Це правило включає в себе дві сторони: «Чого не бажаєш собі, не роби іншому». «Той, хто прихильний до інших, отримає прихильність від інших; той, хто великодушний до інших, отримає великодушне ставлення від інших». По-друге, досконала людина має бути зрілою. Це означає єдність істини, добра і краси, або знань, відчуттів і волі. По-третє, необхідно проявляти самодисципліну. Для конфуціанців моральність не може бути встановлена законом або силою. Конфуцій говорив: «Чи можна чекати гуманності від інших, якщо сам не дотримуєшся гуманності?»

Номер слайду 11

Життєве кредо письменника«Чого не бажаєш собі, не роби іншому»

Номер слайду 12

Вручення Нобелівської премії( 2012р.)

Номер слайду 13

Премія присуджена за його роботи, в яких «галюциногенний реалізм поєднується з народними казками, історією та сучасністю»

Номер слайду 14

Проводимо дослідження«Шлях від ненависті до поваги»(взаємини однокласників з генієм)Робота із інформаційною карткою ( в парах)

Номер слайду 15

Єгіше Тадевосян. Геній і натовп. Уважно розглянте картину. Хто попереду?Кого ми бачимо на задньому плані?Які ті, хто позаду генія? Пригадайте твір, у якому натовп не розуміє генія?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Проблематика оповідання( кроссенс)123467895

Номер слайду 19

Проблематика оповідання китайського письменника Мо Яня «Геній»1. Проблема геніальності ( 1,2)2. Проблема взаємин генія з навколишнім середовищем ( 3)3. Проблема виховання дитини в родині та школі(4)4. Проблема відповідальності вченого перед суспільством (8, 6)5. Проблема людської жорстокості.( 7)6. Проблема призначення науки в суспільстві.( 9)

Номер слайду 20

Мо Янь і Україна. Протягом доби, з 18:00 13 червня до 18:00 14 червня 2016 року, вперше в Україні у режимі non-stop у Національній спілці письменників України відбулись цілодобові читання на пошану китайського письменника, нобелівського лауреата з літератури Мо Яня. Захід було спрямовано на утвердження читання в Україні як важливої соціокультурної практики.

Номер слайду 21

Мо Янь – китайський письменник, почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. У 2012 році здобув Нобелівську премію з літератури. Його твори за стилістикою споріднені з романами магічного реалізму. Життя сучасного Китаю автор описує без прикрас і замовчувань. Письменник часто вдається до іронії та гумору.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сходинки до успіху. Дослідження. Характеристика Цзян ДажчіСенкан«Пінг-понг» УРА! Я на вершині!

Номер слайду 25

Рефлексія. Урок дав мені для життя…1.2.3.4.5.

Номер слайду 26

«Не роби іншим того, чого не бажаєш собі»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Василькова Ірина
    Щиро дякую за змістовний і цікавий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іволін Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Savchuk Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гвоздікова Олена Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Головко Лідія
Додано
14 березня 2019
Переглядів
11613
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку