Презентація "Модальі дієслова"

Про матеріал
Презентація для 7 класу. Детальні правила використання різних модльних слів в англійській мові. Адаптовано українською мовою для більш зрозумілого засвоєння. В кінці презентації наявні вправи на відпрацювання та закріплення набутих знань з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Modal Verbs. Модальні дієслова

Номер слайду 2

Що таке модальні дієслова в англійській мовіМодальні дієслова (modal verbs) в англійській мові – це вид дієслів, які завжди використовуються разом з іншими дієсловами та означають не дію, а ставлення до неї того, хто говорить. Модальні дієслова в англійській демонструють можливість, намір, здатність або необхідність.

Номер слайду 3

Серед модальних дієслів розрізняють такі: Модальні дієслова: can, could, should, must, will, would, may, might, shall;Наполовину модальні дієслова: dare, need, ought to;Дієслова з модальними значеннями (еквіваленти модальних дієслів): have to, to be to.

Номер слайду 4

Правила використання модальних дієслів. Модальні дієслова – це виняток із правила, між двома дієсловами ставиться to (крім фраз, які вже містять to – have to, be to, ought to). Поряд з модальним дієсловом завжди стоятиме дієслово, що означає дію. Модальні дієслова в англійській мові використовуються у теперішньому часі, часто навіть з натяком на майбутнє. Тут головне пам’ятати, що до модальних дієслів не додають закінчення -ed у минулому часі або слово will в майбутньому часі. Виняток становлять дієслова have to, be to і can, який має свою форму could. Модальні дієслова використовуються в одній формі для будь-якого числа та роду. Винятком знову будуть дієслова have to та be to.

Номер слайду 5

Розглянемо правила побудови речення з модальними дієсловами. Ствердження

Номер слайду 6

Заперечення

Номер слайду 7

Питання

Номер слайду 8

Значення модальних дієслів

Номер слайду 9

Модальні дієслова can і could. Can – вміння або фізична здатність виконувати дії: I can swim. – Я вмію плавати. Could – це форма can у минулому часі, отже використовується, коли говоримо, що вміли робити щось у минулому: She could speak Spanish well 5 years ago. – Вона могла добре говорити іспанською 5 років тому.

Номер слайду 10

Модальні дієслова must та have to. Говоримо про те, що повинні виконати дію, оскільки самі прийняли таке рішення: I must do sport three times a week. – Я маю займатися спортом тричі на тиждень. Говоримо іншій людині, що вона повинна виконати ту чи іншу дію: Your team must finish this project before your vacation. – Ваша команда має завершити цей проект перед твоєю відпусткою. Даємо емоційну рекомендацію: You must watch this movie! It’s so good! – Ти маєш подивитися цей фільм! Він дуже класний!

Номер слайду 11

Використання дієслова have to: У стверджувальній формі це дієслово означає, що людина змушена щось робити, їй доводиться. Тобто, на відміну від must, тут є вже не особисте рішення, а воля іншої людини: Peter has to put up with his boss’s rude words. – Пітерові доводиться миритися з грубими словами його начальника. Have to у запереченнях використовується, щоб сказати, що людині не обов’язково виконувати дію: I don’t have to stick to the rules. – Мені не обов’язково дотримуватися правил. У питаннях have to набуває значення питання щодо обов’язковості дії: Do you have to work so late? – Ти маєш працювати так пізно?

Номер слайду 12

Модальні дієслова may та might. Дієслово may застосовується, щоб дати або попросити дозвіл: You may go. – Ви можете йти. May I go to my friend’s place after school? – Чи можна піти до друга додому після школи?Сказати, що можливо щось станеться у майбутньому: The professor may be late for the lesson. – Професор може запізнитись на урок.

Номер слайду 13

Might можна використовувати в кількох значеннях: Дія може статися, але впевненості у цьому зовсім немає: Mary might know him, but I’m not sure. – Можливо, Мері його знає, але я не певен. У чому тоді різниця з may? Якщо використовувати may – мається на увазі, що дія станеться з більшою ймовірністю, а якщо might – тоді схиляємось до того, що це малоймовірно.

Номер слайду 14

Модальні дієслова should та ought to. Модальне дієслово should використовується в ситуаціях, коли потрібно дати пораду, тобто виражається думка людини про те, що варто зробити за певних обставин. My parents think I should enter another university. – Мої батьки вважають, що мені варто вступити до іншого університету. Ought to є більш офіційним синонімом слова should, але використовується досить рідко та в основному у британському варіанті англійської мови. Children ought to read more. – Дітям варто більше читати

Номер слайду 15

Модальне дієслово need. Need як модальне дієслово використовується в основному в негативній формі з метою сказати, що немає потреби щось робити. Також іноді його використовують у питаннях. This man needn’t wash the car now, it looks clean. – Цьому чоловікові не обов’язково мити машину зараз, вона виглядає чистою. Need you talk to me when I’m busy? – Чи обов’язково тобі говорити зі мною, коли я зайнятий?

Номер слайду 16

Модальне дієслово to be to. Фраза be to набуває модальності у випадках, коли говоримо про те, що дію необхідно виконати відповідно до певних інструкцій, правил, тобто так належить зробити. People are to cross the road when they see the green traffic light. – Люди повинні переходити дорогу, коли вони бачать зелений колір світлофора. The customer is to come at 11 a.m. – Покупець має прийти об 11-й.

Номер слайду 17

Модальне дієслово shall. Модальне дієслово shall рідко використовується в сучасній англійській. У формальному контексті воно означає зобов’язання: Our company shall send the goods twice every month. – Наша компанія зобов’язується відправляти товари двічі на місяць. У питаннях висловлюємо пропозицію щось зробити: Shall I open the window? – Відкрити вікно?

Номер слайду 18

Модальне дієслово dare. Говоримо про те, що людині вистачає зухвалості чи сміливості, щоб виконати дію. Найчастіше його можна побачити у значенні «ризикнути» або «посміти» виконати дію. How dare you talk to me like that? – Як ти смієш так зі мною розмовляти?I wonder if Pete dare ask her out again. – Мені цікаво, чи наважиться Піт ще раз запросити її на побачення.

Номер слайду 19

Вправи на закріплення

Номер слайду 20

Вправи на закріплення

Номер слайду 21

Дайте пораду, використовуючи модальне дієслово should. (Можливі кілька порад.)Н-р: My eyes are tired. (Мої очі втомилися.) – You should go to bed

Номер слайду 22

Складіть речення з модальними дієсловами, розставивши слова в потрібному порядку. Перекладіть утворені речення

Номер слайду 23

THE END

pptx
До підручника
Англійська мова (7-й рік навчання) 7 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку