Презентація " Молекули і атоми"

Про матеріал
матеріал теми подано в доступній формі , граючись з атомами і складаючи їх у молекули . розглянуті групи речовин : прості і складні , неорганічні і органічні . встановлені їх особливості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З ЧОГО ВСЕ СКЛАДАЄТЬСЯ ?5 клас

Номер слайду 2

ВЛАСТИВОСТІ МОЛЕКУЛМІЖ МОЛЕКУЛАМИ ЗАВЖДИ Є ВІДСТАНІ , ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ АГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ЗАВЖДИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У РУСІМОЛЕКУЛИ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФІЗИЧНИХ ЯВИЩ , АЛЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ХІМІЧНИХ ЯВИЩМОЛЕКУЛИ Є НОСІЯМИ ВЛАСТИВОСТЕЙ РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ОДНІЄЇ РЕЧОВИНИ ОДНАКОВІ ЗА РОЗМІРАМИ , СКЛАДОМ І ВЛАСТИВОСТЯМИРЕЧОВИНА МОЛЕКУЛА

Номер слайду 3

РЕЧОВИНА МОЛЕКУЛА АТОМ ( «неподільний ) Уявіть , згодом вчені заперечили , що атом неподільний і найменший з частинок речовини. Уявіть , в крапці , яку ви поставили в зошиті – мільйони атомів Уявіть , вчені зазирнули в атоммають властивість сполучатись між собою . Так утворюются

Номер слайду 4

Що в атомі ? НІЧОГО , ПОРОЖНЕЧА !Між ядром і електронами дуже багато місця ( простір ). Якщо вичавити весь цей простір з усіх людей планети , то людство стало б розміром з шматочок цукру . Але цей шматочок ДУЖЕ ВАЖКИЙ«+» заряд«-» заряд

Номер слайду 5

сукупність однакових атомів , що мають однакову будову називають ХІМІЧНИЙ ЕЛЕМЕНТ назва хімічного елемента письмовий символ хімічного елемента {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}оксигеногідрогеннкарбонсферум. Feсиліцій. Siнітроген. NЦЕ ХІМІЧНА АБЕТКА

Номер слайду 6

СКЛАДАЄМО МОЛЕКУЛИ !ООННННОNa. СООCl. Fe. Fe. ОООоксигенхлорферум натрійкарбон ( вуглець )гідрогенмолекула КИСНЮмолекула ВОДНЮатоми молекула ВОДИгідрогеноксигенатоми молекула ВУГЛЕКИСЛОГО ГАЗУмолекула КУХОННОЇ СОЛІ молекула ІРЖІ ЦІКАВО !

Номер слайду 7

ВСІ ХІМІЧНІ РЕЧОВИНИ МАЮТЬ СВОЮ ФОРМУЛУ Хімі́чна фо́рмула — скорочене позначення складу молекул речовини за допомогою хімічних символів. Якісний склад показують за допомогою символів хімічних елементів, а кількісний — за допомогою індексів. Хімічна формула — умовний запис, що відображає якісний і кількісний складречовини. СНО6105Індекс — цифра у хімічній формулі, яка ставиться справа внизу від хімічного знака і позначає число атомів даного елемента. МОЛЕКУЛА КРОХМАЛЮїї склад :6 атомів вуглецю ( карбон )10 атомів гідрогену5 атомів оксигену

Номер слайду 8

ООННННОNa. СООCl. Fe. Fe. ОООоксигенхлорферум натрійкарбон ( вуглець )гідрогенмолекула КИСНЮмолекула ВОДНЮатоми молекула ВОДИгідрогеноксигенатоми молекула ВУГЛЕКИСЛОГО ГАЗУмолекула КУХОННОЇ СОЛІ молекула ІРЖІ ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ МОЛЕКУЛИ ДАНИХ РЕЧОВИН ?он. Н2 РЕЧОВИНА кисень2водень. О2вода СО2 Na. Clвуглекислий газ РЕЧОВИНА Fe. Окухонна сіль 23іржа

Номер слайду 9

ВИДИ РЕЧОВИН ПРОСТІ РЕЧОВИНИСКЛАДНІ РЕЧОВИНИїх молекули складаються з атомів одного видукількість атомів в молекулі обмежена – їх мало :кисеньводень їх молекули складаються з атомів різних видів кількість атомів в складі малекули – велика вода , кухонна сіль іржакрохмаль знайомтесь , молекула сахарози ( цукру )СНО122211молекула складається з атомів трьох видів : вуглецю , гідрогену і оксигену ; у молекулі 45 атомів !!!

Номер слайду 10

ВИДИ РЕЧОВИН НЕОРГАНІЧНІОРГАНІЧНІє в тілах живої і неживої природимають невеликі молекули з малою кількістю атомів мають просту будову. ВИЙНЯТОК : харчова сода ( до складу її молекули входять аж 4 види атомів , а кількість атомів – 6 )мають великі за розмірами молекули з великою кількістю атомівтільки в тілах живої природидо складу молекул входять лише три види атомів - нідроген , оксиген і вуглець ( карбон )НОСNa. HCO3формула соди харчової

Номер слайду 11

ЦІКАВІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИГЛЮКОЗА ЇЇ називають виноградним цукром. Є джерелом енергії для мозку людинимолекула великих розмірів з 24 атомами

Номер слайду 12

ЦІКАВІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИКОЛАГЕНВ перекладі назва речовини означає « клей» . Це основний білок шкіри , який відповідає за її міцність і еластичність З віком кількість колагену у шкірі скорочується. Руйнується під впливом ультрафіолету, тому шкіру потрібно захищати під час перебування на сонці. Це головний будівельний матеріал наших клітин. Природнє вироблення колагену покращують продукти з високим вмістом вітаміну СМає дуже міцне волокно (завтовшки у 1 мм здатне витримати навантаження до 10 кг)Від якості колагенових волокон залежить міцність зв'язок, м'язів, сухожиль, кісток. У складі косметики погано засвоюється через великі розміри молекули

Номер слайду 13

КРОХМАЛЬ ЦІКАВІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИРечовина яку відкладають «прозапас» багато рослин у насінині . Цю речовину рослини виробляють під час фотосинтезу. В насінні кукурудзи його 71 % , а в картоплі – 82 % . Щоб отримати крохмаль , потрібно картоплину потерти на терку у кашку , потім багато разів промити водою на ситах , щоб очистити від крохмального молока. А використовують крохмаль у кулінарії як загущувач у виробництві майонезу , рахат – лукуму . Найчастіше у кулінарії використовують картопляний і кукурудзяний. Його зазвичай використовують як загущувач. У складі продуктів його позначають як Е1404. Кукурудзяний крохмаль на відміну від картопляного не містить глютен, що дозволяє застосовувати його в дієтичному харчуванні. 

Номер слайду 14

Найбільшу щільну консистенцію забезпечує рисовий крохмаль, за ним йде картопляний,кукурудзяний. Якщо взяти однакову кількість картопляного та кукурудзяного крохмалю і зварити кисіль, то перший буде густий і прозорий. А кисіль на кукурудзяному крохмалі буде більш мутний і рідкуватий. Картопляний крохмаль найчастіше використовують для приготування несолодких страв, а кукурудзяний – для приготування солодких страв. З кукурудзяним краще готувати випічку і солодощі, Однак з нього не вийде густий кисіль. Картопляний крохмаль сильніше згущує рідини, ніж кукурудзяний. Також його варто додавати у пісочне тісто. Картопляний крохмаль здатний згущувати рідини при середніх температурах, а для кукурудзяного потрібна висока температура. ВЛАСТИВІСТЬ РЕЧОВИНИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЇЇ БУДОВИ КОНКУРЕНТИ У ВИКОРИСТАННІЦІКАВІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 15

ЦІКАВІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИНазва означає «солодкий» . Має здатність поглинати вологу з повітря і утримувати її. На повітрі моде увібрати до 40 % води від своєї маси . Через це гліцеринова крапля на руці дає відчуття нагріву. Використовується у косметиці ( для кремів ) , додають у зубну пасту. Ця речовина замерзає при дуже низьких температурах , тому перешкоджає висихонню і замерзанню косметичних виробів . Також гліцерин додають до кормів корів , щоб підвищити надої молока.

Номер слайду 16

запамятай

Номер слайду 17

Д / З :§ 7 – 8 ст. 29 – 31 ; матеріал презентації

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
1007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку