Презентація "Молодь проти СНІДу"

Про матеріал
Актуальність проблеми ВІЛ/СНІД у тому, що епідемія перестала бути тільки медичною проблемою. Її поширення охоплює всі сфери життя нашого суспільства та стосується кожного. Погляд на епідемію як на проблему асоціальних людей відійшли до минулого. Нині ВІЛ-інфекція пробралася у усі верстви населення, включаючи благополучні, не прилічені до «груп ризику», але практикуючі ризиковану поведінку. На відміну від інших захворювань діагноз «ВІЛ-інфекція» супроводжується безліччю соціальних і психологічних проблем, внутрішніх криз, стресів, негараздів, що з'являються задовго перед тим моментом, коли може знадобитися медична допомога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У вересні 1989 року в Україні були виявлені перші два пацієнти (жительки Києва), хворі на СНІД.  У 1988 році зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

За даними ВООЗ: загальна кількість людей, які живуть з ВІЛ 33,2 млн.осіб; біля половини всіх заражень ВІЛ та інших захворювань, що передаються статевим шляхом, припадає на молодь у віці від 10 до 25 років; кожен четвертий з людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, молодший 21 року.

Номер слайду 8

Щоденно в Україні: інфікується ВІЛ – 54 особи; захворює на СНІД – 12 осіб; помирає від СНІДу – 7 осіб.

Номер слайду 9

Середній по Україні – 0,55% 0,64% - 1,59% 0,3% – 0,54% 0,04% – 0,28% Київ Луганськ Чернігів Суми Харків Донецьк Запоріжжя Полтава Дніпропетровськ Херсон Сімферополь Миколаїв Кіровоград Черкаси Одеса Вінниця Житомир Рівне Луцьк Львів Тернопіль Хмельницький Ужгород Чернівці Івано- Франківськ Севастополь Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції в Україні

Номер слайду 10

м. Прилуки – 385,3 на 100 тис.нас. м. Чернігів – 391,1 на 100 тис.нас. Щорський р-ні – 339,8 на 100 тис.нас. Н-Сіверському р-ні – 246,0 на 100 тис.нас. Прилуцькому р-ні – 234,0 на 100 тис.нас.

Номер слайду 11

30-39 років - 47% 25-29 років – 21% 40-49 років - 16% 20-24 роки – 9% старше 50 років – 4% до 15 років – 1,3% 15-19 років – 0,5%

Номер слайду 12

це Вірус Імунодефіциту Людини. ВІЛ Передається від людини до людини різними шляхами, ,викликає порушення або руйнування імунної системи організму людини.

Номер слайду 13

Групи ризику: ін’єкційні наркомани; гомосексуалісти; жінки легкої поведінки; люди, яким переливали кров; медичний персонал; ВІЛ-інфіковані вагітні; діти, народжені від ВІЛ інфікованої матері.

Номер слайду 14

при введенні наркотиків у вену; при переливанні крові; при використанні нестерильних інструментів; при статевих контактах; від хворої СНІДом матері до дитини в процесі: вагітності; під час пологів; при грудному вигодвування дитини. ВІЛ передається:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Наявність постійного статевого партнера Уникнення випадкових статевих зв'язків Використання індивідуальних шприців і голок Протестована на ВІЛ донорська кров Для ВІЛ-позитивної матері застосовувати штучне вигодовування дитини

Номер слайду 25

Позитивний результат аналізу на наявність ВІЛ-інфекції можна одержати тільки через 2-3 місяці з моменту зараження На початковому етапі ВІЛ-інфікована людина відчуває себе здоровою. Такий стан може продовжуватися до 10 і більше років без зовнішніх проявів.

Номер слайду 26

Безсимптомний перебіг Персистуюча генералізована лімфаденопатія У дорослих людей латентний період може тривати роками.

Номер слайду 27

Втрата маси тіла до 10 % від початкової. Мінімальні прояви ураження шкіри та слизових оболонок (себорейний дерматит, грибкові ураження нігтів, рецидивуючі ураження слизової оболонки порожнини рота, ангулярний хейліт). Епізоди оперізуючого лишая. Рецидивні інфекції верхніх дихальних шляхів (бактерійний синусит). Нормальний рівень повсякденної активності пацієнта. Рівень вірусного навантаження низький. Вміст CD4+-лімфоцитів високий (як правило, вище 500 клітин в 1 мкл).

Номер слайду 28

Тяжка немотивована втрата маси тіла (понад 10 % від попередньої або розрахованої). Хронічна діарея, яка триває понад 1 місяць; тривалим (більше 1 міс.) Підвищення температури тіла. Кандидоз порожнини рота. Волосиста лейкоплакія слизової оболонки порожнини рота. Туберкульоз легенів. Тяжкі бактеріальні інфекції (наприклад, пневмонія). Вірусне навантаження значно зростає. Кількість CD4+-лімфоцитів помітно зменшується (частіше у діапазоні від 500 до 200 клітин в 1 мкл). У цій стадії пацієнт проводить у ліжку менше 50 % денного часу.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Пацієнт проводить у ліжку більше 50% денного часу. Основні клінічні прояви захворювання - опортуністичні інфекції та пухлини. Опортуністичними інфекціями називаються хвороби, які виникають у людей з імунодефіцитом, що викликані бактеріями, вірусами, грибами або найпростішими – природними мешканцями зовнішнього середовища, безпечними для людей з нормальним імунітетом Кількість CD4+-лімфоцитів різко знижується (як правило, менше ніж 200 клітин в 1 мкл). Вірусне навантаження стрімко зростає.

Номер слайду 36

Перебіг і основні прояви ВІЛ-інфекції у дітей, інфікованих шляхом від матері до дитини, істотно відрізняються від таких у дорослих. У 30% ВІЛ-інфікованих дітей відсутня безсимптомна стадія хвороби. У ряді випадків захворювання може дуже швидко прогресувати. Важке порушення функції імунної системи розвивається на першому році життя дитини. Приблизно у 70% ВІЛ-інфікованих дітей спостерігається повільне прогресування захворювання, важке порушення імунної системи розвивається у віці старше 5 років.

Номер слайду 37

Збільшення лімфатичних вузлів є однією з ранніх ознак ВІЛ-інфекції у дітей Збільшення розмірів печінки і селезінки часто спостерігають у дітей з ВІЛ-інфекцією. Порушення темпів фізичного розвитку. Ураження шкіри. ВІЛ-енцефалопатія.

Номер слайду 38

Бактериальнне ураження (імпетіго) Вірусне ураження (вітряна віспа, конгіозний молюск) Грибкове ураження (кандидоз) Пухлини (лимфома Беркитта)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Пам’ятайте: ваше тіло-це ваш вибір! Хто хоче народити хвору дитину? Хто хоче страждати тілесно і духовно все життя? Пам’ятайте: здоровья,радість життя і щастя у ваших руках! КОХАЙТЕ ТА БУДЬТЕ КОХАНІ!

Номер слайду 42

ppt
Додано
30 січня
Переглядів
185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку