Презентація "Моря України. Азовське море" 9 клас

Про матеріал
Презентацію призначено для проведення уроків географії для учнів 9 класу з інтелектуальними порушеннями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моря України «Азовське море»

Номер слайду 2

Географічне положення. Друге море, що омиває береги України, — Азовське. Воно є наймілкішим, найбільш прісноводним та віддаленим від Світового океану. Загальні відомості про Азовське море• Площа — 39 тис. км2• Об'єм води — 290 км3• Загальна протяжність берегової лінії — 2686 км (у межах України — 1472 км, 56 %)• Середня глибина — 7 м• Максимальна глибина — 15 м• Найбільша затока — Таганрозька

Номер слайду 3

Азовське море – напівзамкнене море Атлантичного океану на сході Європи. Найдрібніше море в світі: глибина не перевищує 14 метрів, середня глибина близько 7,4 м (за різними оцінками від 6,8 до 8 м). Азовське море з’єднується з Атлантичним океаном довгим ланцюжком проток та морів (Керченська протока – Чорне море – Протока Босфор – Мармурове море – Протока Дарданелли – Егейське море – Середземне море – Гібралтарська протока – Атлантичний океан). На відміну від замкнутих морів – Каспійського і Аральського, – Азовське море через Керченську протоку і Чорне море пов’язане з світовим океаном, тому рівень його вод залишається відносно постійним.

Номер слайду 4

Між таврійськими степами і буйною зеленню кубанських плавнів вільно розкинулося море. На всіх географічних картах планети воно іменується Азовським. Але жодне море в світі не має такої великої кількості назв, яке має Азовське море. І це цікавий факт!

Номер слайду 5

Походження назви. У давнину Азовське море називалося у греків Меотійське озеро, у римлян — Меотійське болото , у скіфів Каргалук. У арабів — Нітшлах або Бараль-Азов, в турків — Бар'ял-Ассак або Бахр-Ассак (Темно-синє море). Історична українська назва — Озовське море. Також слов'яни називали море Сурозьким або Синім.. Сучасна назва Азовське море, за однією з версій, походить від арабської назви Бахр-ель-Азов. Інша версія походження назви — від міста Азов. У слов'ян уперше вона згадується у 1389 році літописцем Піменом. Прийнято вважати, що сучасна назва Азовського моря прийшла в сучасну топонімію на початку XVII ст завдяки літопису Пімена. Причому на початку воно закріпилося лише за його частиною (Таганрогзька затока) і лише під час Азовських походів Петра I назва Азовське море закріпилося за всім водоймищем.

Номер слайду 6

Геологічна будова та рельєф дна. У будові дна Азовського моря лежить земна кора материкового типу у вигляді затоплених ділянок Східноєвропейської та Скіфської платформ. Континентальне походження улоговини моря обумовлює рекордно малі глибини: середня — 7 м, максимальна — 15 м. За формою дно нагадує блюдце з наростанням глибини в напрямку центра западини.

Номер слайду 7

Береги Азовського моря на заході, півночі та сході переважно низинні, а на півдні — урвисті. Характерною особливістю північних берегів є наявність довгих вузьких піщано-черепашкових кіс: Федотова, Обитічна, Бердянська, Білосарайська, Крива. Вони відділяють від моря низку мілководних заток і лиманів: Молочний, Утлюцький тощо. Федотова коса

Номер слайду 8

Білосарайська коса

Номер слайду 9

Бердянська коса

Номер слайду 10

Обитічна коса

Номер слайду 11

Пам'ятник природи «Крива коса»

Номер слайду 12

Найбільша коса — Арабатська Стрілка

Номер слайду 13

Арабатська Стрілка — відокремлює мілководну лагуну — затоку Сиваш.

Номер слайду 14

Вузькою Генічеською протокою Сиваш сполучається з Азовським морем. Затока Сиваш (Гниле море )

Номер слайду 15

Затока Сиваш. Саме сюди з XVI ст. прямували українські чумаки, щоб купити в кримських татар сіль. Унаслідок природного випаровування в Сиваш з азовською водою надходить близько 12 млн тонн солей — сполук брому, натрію, магнію та інших цінних мінералів. Солоність затоки подекуди сягає 270 %.

Номер слайду 16

Найбільша затока — Таганрозька — лише частково омиває береги України.

Номер слайду 17

В Азовське море впадають річки: Кальміус. Міус Дон. Кубань. Протока. Малий Утлюк. Великий Утлюк. Молочна. Корсак. Лозуватка. Обитічна. Берда. Грузький Яланчик. Мокрий Еланчик. Самбек. Кагальник. Мокра Чубурка 18. Бейсуг 19. Єя 21831112

Номер слайду 18

Деякі з річок , впадаючи в Азовське море, утворюють широкіУтлюцький. Солодкий. БейсузькийЄйський Іноді лимани відокремлюються від моря піщаними пересипами (озеро Молочне , яке утворилось з колишнього Молочного лимана).лимани :

Номер слайду 19

Кліматичні умови. Азовське море розташоване в південній частині помірного поясу. Для неї характерні м’яка похмура зима та дуже тепле, відносно сухе літо. У січні середня температура повітря змінюється від -1 °С у південній частині моря до -6 °С — у північній, влітку повітря прогрівається в середньому до +22...+24 °С. Влітку вода у відкритому морі досягає +25...+28 °С, а біля берегів навіть до +32 °С.

Номер слайду 20

Щорічно на Азовському морі утворюється льодовий покрив. У суворі зими він поширюється на значну частину моря, а в окремі роки — на всю його площу.

Номер слайду 21

Видовий склад рослинного і тваринного світу Азовського моря бідніший, ніж у Чорному морі.судакхамсатюлькаосетрсеврюгабілуга

Номер слайду 22

Оселедець. Камбала. Кефаль. Бичок. Колючка триголкова. Пеленгас

Номер слайду 23

У середині минулого століття щорічний вилов риби в Азовському морі був найвищим у світі та сягав 300 тис. тонн. Значну частку складали цінні види: осетер, севрюга, камбала, кефаль, білуга. Сьогодні рибний промисел в Азові базується на хамсі, тюльці, бичках і пеленгасі. Ссавці представлені одним видом дельфінів — азовкою.

Номер слайду 24

Саме молюски займають домінантне положення. Їх скелетні залишки представлені карбонатом кальцію, мають значну питому вагу у формуванні сучасного донного осаду і акумулятивних надводних тіл. Мідія середземноморська. Трітія сітчаста. Мія піщана. Анадара. Морський черенок

Номер слайду 25

Серед рослин переважають діатомові водорості, бурі, червоні, зелені водорості, морська трава.

Номер слайду 26

Корисні копалини. З мезозойськими породами пов’язують відклади нафти та газу, з пізнішими — залізних руд. Територія Азовського моря знаходиться в межах Причорноморсько – Кримського нафтогазоносного регіону. В регіоні розвідано біль як 60 родовищ нафти і газу. В межах українського сектору відкрито 6 газових родовищ: Стрілецьке, Морське, Північно-Керченське, Північно–Казантипське, Східно-Казантипське і Північно-Булганакське.

Номер слайду 27

Географічні об′єкти Характерну рису північного, західного та східного берегів Азовського моря становлять миси та намивні піщано-ракушнякові коси: Мис  — частина суходолу, що врізається в море, озеро, річку. Може бути утворений як корінними породами, так і наносами.мис Хронімис Зюкмис Чагани. Казантипмис Чумбурськиймис Ачуєвський

Номер слайду 28

Екологічні проблеми Серед основних чинників, що порушують рівновагу в екологічній системі моря і призводять до гибелі живих організмів, можна виділити: Забруднення річок, що впадають у море, стічними промисловими водами підприємств міст.2. Забруднення вод нафтою і нафтопродуктами.

Номер слайду 29

3. Підвищення солоності морської води (до 14 ‰) внаслідок скорочення річкового стоку через будівництво на річках дамб і водосховищ.4. Зниження біопродуктивності моря через хвороби, забруднення води.

Номер слайду 30

5. Браконьєрство6. Викид сміття на узбережжях, пляжах.

Номер слайду 31

Азово-Сиваський національний природний парк України. Природоохоронні території

Номер слайду 32

Національний природний парк «Меотида» 

Номер слайду 33

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
27 серпня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку