Презентація "Індійський океан"

Про матеріал

Презентація призначена для проведення уроків географія у 8 класі для дітей з інтелектуальними порушеннями

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індійський океан

Номер слайду 2

Індійський океан — третій за площею океан Землі. Більша його частина знаходиться переважно в південній півкулі. Омиває береги Африки, Євразії, Австралії та Антарктиди.

Номер слайду 3

Назва океану походить від Індії — країни, яка ще в давнину славилася своїми багатствами й береги якої він омиває.

Номер слайду 4

Першим морський шлях в Індію відкрив португальський мореплавець Васко да Гама. Пізніше виміри глибин Індійського океану провів англійський мореплавець Джеймс Кук.

Номер слайду 5

Температура поверхневих вод в Індійському океані змінюється від +28 °С поблизу екватора до 0 °С біля берегів Антарктиди.

Номер слайду 6

Кліматичні умови Індійського океану визначаються його розташуванням у жаркому, помірному й південному холодному поясах. Більша частина океану знаходиться в жаркому тепловому поясі. Води північної частини океану вздовж екватора добре прогріваються сонцем, а моря й затоки найтепліші у Світовому океані. Замерзає лише південна частина Індійського океану біля берегів Антарктиди, тут дрейфують великі айсберги.

Номер слайду 7

В Індійському океані часто бувають шторми й урагани.

Номер слайду 8

Через слабке розчленування узбережжя в Індійському океані мало морів і заток. На півночі знаходяться лише два моря — Червоне та Аравійське, а також чотири великі затоки — Аденська, Оманська, Перська та Бенгальська. На сході розмістилися крайові моря — Андаманське, Тиморське. Аравійське море. Червоне море

Номер слайду 9

Островів у Індійському океані мало. Найбільші з них — Мадагаскар і Шрі-Ланка. Мадагаскар Шрі-Ланка

Номер слайду 10

Життя в Індійському океані розподіляється дуже нерівномірно. У мілководних районах жаркого поясу вздовж узбережжя Африки та Євразії розвинені мангрові зарості .

Номер слайду 11

Тут ростуть рослини, корені яких занурені в засолений намул. У них виростають дихальні корені, які стирчать над водою. За їх допомогою рослини вбирають повітря, необхідне для дихання.

Номер слайду 12

Теплі води Індійського океану є середовищем для існування різноманітних рослин і тварин. Рослинний і тваринний світ Індійського океану має багато спільного з Тихим і Атлантичним океанами. 

Номер слайду 13

У північній частині океану серед риб поширені сардина, анчоус, тунець, скумбрія, літаючі риби; багато акул, скатів.

Номер слайду 14

У прибережних районах і на мілководді багато коралових рифів, серед яких живуть каракатиці, кальмари, лангусти, креветки, морські зірки та морські їжаки.

Номер слайду 15

У водах океану мешкають гігантські морські черепахи і дуже отруйні морські змії. Вони добре плавають і пірнають.

Номер слайду 16

В Індійському океані живуть дуже отруйні хижі морські змії, які живляться рибою. Вони добре плавають і пірнають. Морські змії можуть пірнати на глибину до 200 м і перебувати під водою майже 2 години.

Номер слайду 17

Поблизу Антарктиди в холодних водах океану водяться кашалоти, дельфіни, тюлені, морські слони.

Номер слайду 18

Найбільшої шкоди природі океану та узбережжя завдають видобування та перевезення нафти й нафтопродуктів,забруднення шкідливими речовинами, які виносяться річками з полів, побутовими відходами. Вирубування мангрових лісів призводить до ерозії берегів, зникнення тварин, які тут мешкали. З метою захисту молодняку китів в акваторії океану був створений Китовий заповідник. Більшість коралових та вулканічних островів в Індійському океані оголошено заповідними територіями

Номер слайду 19

Через північну частину океану проходять важливі морські судноплавні шляхи. Великі порти. Бомбей (Індія), Карачі (Пакистан) та інші.

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Запитання1. Які материки омиває Індійський океан?2. Які моря Індійського океану вам відомі?3. Яка частина Індійського океану тепліша — північна чи південна? Чому?4. Які рослини є в Індійському океані?5. Які тварини мешкають в Індійському океані?6. Яка затока Індійського океану багата на родовища нафти?https://www.youtube.com/watch?v=9xv-ts4gcz. Y

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
27 серпня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку