Презентація "Мовний етикет української дитини"

Про матеріал
Проєкт стане у нагоді вчителям початкових класів. Допоможе здобувачам освіти дізнатися більше про мовний етикет української дитини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовний етикет української дитини

Номер слайду 2

Мета проекту: Виховання любові до рідної мови. Формування мовної вихованостіЦілеспрямоване прищеплення дітям низки гуманістичних ідеалів пов'язаних з вивченням мови як засобу спілкування. Формування вимогливості до культури власного мовлення. Оформлення скарбнички народної мудрості

Номер слайду 3

Алгоритм реалізації проекту. Створити логічно-структурні схеми “Усне і писемне мовлення”. Засвоїти вимоги до культури мовлення і основні правила спілкування. Створити азбуку шляхетності “Хай живе ввічливість”. Оформити скарбничку народної мудрості.

Номер слайду 4

Із слова починається людина, Із мови починається мій рід…Моя ласкава, мамина, єдина щебече соловейком на весь світ. Н. Рій

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Усне мовлення. Слово. Міміка. Жести. Сила голосуІнтонація. Усне мовлення має бути правильним, виразним, зрозумілим.

Номер слайду 7

Писемне мовлення. Літери. Цифри. Аа Бб Вв. Аа Бб Вв2 3 4 56 7 8 9 0 Знаки. , ! ? : ; + - : > + = = O -Писемне мовлення має бути каліграфічним, зрозумілим, грамотним,чітким, охайним.

Номер слайду 8

Культура мовленнячистотаправильністьвиразністьточність

Номер слайду 9

Правила культурного мовленнєвого спілкування. Якщо звертаєшся із запитанням, проханням, вибаченням, не забудь про слово "будь ласка". Пам'ятай, що не всяке твоє прохання може бути виконане. Якщо тобі відмовляють, не наполягай, не будь впертим і набридливим. Пам'ятай про чарівні слова "будь ласка", "дякую", "прошу", "вибачте", "дозвольте", "смачного", слова вітання і прощання тощо. Не перебивай розмову дорослих. Якщо тобі терміново треба зверну­ти», то промов: "Вибачте, будь ласка..." і, дочекавшись дозволу, звернись із проханням. Під час розмови поводься скромно, спокійно, дивись в очі співрозмов­никові, не розмахуй руками. Ввічливо розмовляй з усіма рідними, близькими і чужими людьми, з і своїми однолітками. Умій помовчати, коли це необхідно. Не розмовляй голосно там, де дорослі займаються своїми справами, у транспорті, на вулиці. Якщо до тебе звернулись із запитанням, відповідай ввічливо, повним реченням. Чітко вимовляй слова і звуки, говори досить голосно, щоб усім було зрозуміло і чути. Уважно вислухай вказівки старших. Вітайся при зустрічі з друзями і знайомими. Слова вітання чи прощання промовляй доброзичливо і досить чітко, щоб тебе чули, дивлячись при цьому в очі співрозмовнику. Дорослих називай на ''Ви". Не забувай вибачитися за допущену якусь недоречність у поведінці. Дякуй за надану допомогу, увагу, турботу.

Номер слайду 10

Стань цікавим співрозмовником. Вираз обличчя, одяг, манера поведінки, вибір теми бесіди — завжди вважались справжнім мистецтвом. Зневажання навіть найпростішого правила іноді веде до відчуження. З. Вчись уважно слухати. 4. Ніколи не переривай співрозмовника

Номер слайду 11

5. Не кажи того, що може 6. Менше розповідай про себе,образити твого співрозмовника. якщо тебе про це не просять.7. Ніколи не говори про відсутніх. Якщо хтось розпочинає подібну бесіду, не підтримуй її. Але почувши, не передавай цієї розмови, щоб не виглядати плетухою!

Номер слайду 12

8. Не підглядай і не підслуховуй чужих розмов.9. Свої негативні думки про людину можна висловлювати тільки у тих випадках, коли тебе до цього змушують обставини. Пам'ятай, що навіть у таких ситуаціях перш за все треба відмітити позитивні риси людини (те, що тобі подобається).

Номер слайду 13

10. Якщо у компанії у тебе виникло бажання щось сказати своєму другу віч-на-віч, дочекайся, доки ви залишитесь на самоті. Не шепчи на вухо в присутності інших.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Скарбничка народної мудростіПривітному скрізь добре. Слово чемне кожному приємне. Слово ключ, яким відкривають серця. Мале зле слово велику образу творить. Добре слово людині, що дощ в посуху. Добре слово краще за мед. Добре слово і в мороз зігріє. Гостре словечко коле сердечко.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ситченко Діна Миколаївна
    Чудова робота. Гарна візуалізація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
845
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку