Презентація "Музикотерапія - музична аптечка"

Про матеріал

Презентація буде корисною для вчителів предметників та психологів.

«Музика багато дає для здоров'я, якщо користуватися нею належним чином»

Піфагор

Для зняття загального емоційного напруження . Звуки флейти, скрипки, фортепіано. Вальси (наприклад, Штрауса). Бах «Італійський концерт», Гайдн «Симфонія». Твори Вівальді, Бетховен «Симфонія 6», Брамс «Колискова», Шуберт «Аве Марія», Дебюссі «Світло місяця». Підходять також етнічні композиції.
Для поліпшення загального настрою . Твори Моцарта, Гендель «Менует», Бізе «Кармен», частина 3.
Для зниження тривожності і невпевненості . Народна і дитяча музика. Шопен «Мазурка», «Прелюдії», Штраус «Вальси», Рубінштейн «Мелодії».
Для підняття тонусу, енергійності, посилення активності . Добре підходять марші. Чайковський «Шоста симфонія», частина 3. Бетховен «Увертюра Едмонд», Аркуш «Угорська Рапсодія» 2.
При мігрені, головних болях . Моцарт «Дон Жуан», «Симфонія № 40», Аркуш «Угорська Рапсодія» 1, Хачатурян «Сюїта Маскарад», Гершвін «Американець в Парижі».
Якщо Ви відчуєте, що музикотерапія дійсно ефективна для Вас, постарайтеся знайти «свої» мелодії - можливо, маловідомі, але які надають потрібний ефект саме на Вас. Це може бути, звичайно, не тільки етнічна чи класична музика. Так, наприклад, із сучасних виконавців відзначено позитивний вплив мелодій Б. Адамса, Т. Тернер, групи Eagles, оркестру Поля Моріа.
Певна музика може бути фоном для роботи, що вимагає підвищеної концентрації, тільки вона повинна звучати неголосно, ледве чутно для Вас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МУЗИКОТЕРАПІЯ -МУЗИЧНА «аптечка»

Номер слайду 2

«Музика багато дає для здоров’я, якщо користуватися нею належним чином» Піфагор

Номер слайду 3

Музикотерапія (музична терапія) — це процес, у якому застосовується музика та всі сторони її впливу — фізична, емоційна, інтелектуальна, соціальна, естетична і духовна — з метою покращення чи збереження здоров'я людини.

Номер слайду 4

Музикотерапія може бути засобом – профілактики, реабілітації, лікування.

Номер слайду 5

Мистецтво лікування за допомогою музики налічує тисячі років, і наша епоха зовсім не є виключенням. Музика є могутнім засобом дії на психіку людини, і часто, послухавши вранці приємну для себе музику, ми створюємо позитивний настрій на весь день.

Номер слайду 6

Виділяють 2 основні типи музики за її впливом на поведінку і стан людини, а саме, заспокійливу музику, що характеризується правильністю ритму, передбачуваністю динаміки й гармонійністю звучання, і музику стимулюючу, що підвищує енергійність людини, спонукає до діяльності і збуджує емоційність.

Номер слайду 7

Музикотерапевтичний вплив на організм людини:впливає на рецептори шкіри;активізує функції нервової системи;зменшує больовий поріг;регулює виділення гормонів, що знижує стрес;впливає на серцевий ритм і пульс;може підвищувати і знижувати кров'яний тиск;знижує м'язову напругу і покращує координацію рухів;нівелює неприємні відчуття, впливає на температуру тіла;впливає на травлення;впливає на енергоінформаційний потенціал організму;може поліпшити пам'ять і здатність до навчання;стимулює внутрішньоутробний розвиток плода.

Номер слайду 8

Музика володіє стимулюючою дією на настрій і емоції, дозволяючи підтримувати спортивний дух і тим самим довгостроково впливаючи на фітнес-досягнення.

Номер слайду 9

МУЗИКОТЕРАПІЯ : Музичні паузи на уроках;Музичні перерви;Гімнастика для очей під музику;Музична ранкова зарядка;Вправи для релаксації;Вокальні конкурси та свята

Номер слайду 10

Якщо діти напружені фізично й емоційно, це може стати причиною їхньої некерованої поведінки. Зняти напругу допоможе слухання музики, виконання спеціальних гімнастичних вправ, які передбачають повільні рухи, рівне, спокійне дихання.

Номер слайду 11

Чудові інструменти. Найбільший лікувальний ефект для серця відзначається при прослуховуванні струнних інструментів – скрипки, віолончелі, альта, гітари, арфи. Барабан нормалізує серцевий ритм. Орган гармонізує енергетичний потік в хребті, приводить в порядок розум. Найбільше позитивний вплив на легені і бронхи надає флейта. Корисно слухати трубу, тромбон та інші мідно-духові інструменти. Лікувальну дію на печінку і жовчний міхур надають барабан, цимбали, ксилофон, дерев’яно-духові інструменти (кларнет, гобой, ріжок, флейта).

Номер слайду 12

Фортепіано, віолончель впливають на нирки і сечовий міхур (фортепіано впливає ще й на щитовидну залозу); барабан, кларнет – на кровоносну систему; саксофон – на сечостатеву систему; металофон і дзвіночки – на кишечник. Скрипка зцілює душу. Фортепіано гармонізує психіку. Ніщо так ефективно не знімає біль, як органна музика Баха і протяжна українська пісня (голос).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

У вашій музичній “аптечці” обов’язково повинні бути Моцарт, Бетховен, Бах, Шуберт, Шуман, Чайковський. Класична музика діє розслабляючи, знімає втому, заспокоює, покращує настрій і сон, підвищує здатність до інтелектуальної діяльності і навіть зміцнює імунний захист організму.

Номер слайду 15

Терапевтичну дію чинить також спеціальна музика – записи природних звуків (шум прибою, дзюрчання потічка, шелест листя, шум дощу, стрекотіння цвіркунів) у поєднанні з класичною, гітарною, мелодійною інструментальною музикою, дзвоном.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Саме від нас, дорослих, залежить, яке здоров’я матимуть наші діти!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семененко Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Onyshchenko Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
7853
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку