Презентація на педраду "Удосконалення стилю і методів керівництва групою"

Про матеріал
  • Презентація відображає аналіз сучасних підходів до стилів керівництва керівництва учнями , характеристику основних стилів керівництва: авторитарний, демократичний, ліберальний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Удосконалення стилю і методів керівництва групою класного керівника” Добрий стиль криється в серці. Д. Дідро Підготувала: викладач-методист Кикоть В.П.

Номер слайду 2

Стиль керівництва Спосіб, метод роботи, манера поведінки. Cукупність принципів, норм, методів та прийомів впливу на підлеглих з метою ефективного здійснення керівництва,діяльності та досягнення поставлених цілей. Стиль роботи стосується як керівників, так і підлеглих або виконавців. Кожен має свій стиль роботи, має природне чуття стилю.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Авторитарний стиль керівництва Характеризується: надмірною централізацією влади керівника, самовладним вирішенням усіх питань, що стосуються діяльності, обмеженням контактів з підлеглими. Цей стиль властивий рішучим, владним, вольовим людям, жорстким по відношенню до оточуючих. Автократ «все знає сам» і не терпить заперечень. Нікому не довіряє, не ставить до відома про свої наміри; віддає ділові, короткі розпорядження; голос керівника є вирішальним.

Номер слайду 5

Демократичний стиль керівництва має такі характерні риси, як: взаємовплив керівника і учнів, яке передбачає відмову керівника від виконання частини своїх прав і обов'язків щодо прийняття рішень і передачу їх членам групи, а також не тільки активну участь членів групи у прийнятті рішень, але і їх широке повсякденне співробітництво; функціональна диференціація ролей з урахуванням компетентності членів групи; багатосторонні інформаційні та комунікаційні відносини; врегулювання конфліктів за допомогою переговорів і компромісів; орієнтація на групу; довіру як основу співробітництва; задоволення потреб учнів

Номер слайду 6

Ліберальний стиль керівництва формується у людей, які не люблять брати відповідальність на себе. Суть даного стилю управління полягає в тому, що керівник ставить перед виконавцями проблему, створює необхідні організаційні умови для їх роботи, визначає її правила, задає кордону рішення, а сам відходить на другий план, залишаючи за собою функції консультанта, арбітра, експерта, оцінює отримані результати. Група ж має повну свободу приймати рішення і контролювати власну роботу

Номер слайду 7

Керівник: здійснює повний контроль над діями підлеглих; визначає групові цілі і способи їх реалізації своїми підлеглими; нав`язує підлеглим свою думку; вважає, що підлеглі не дадуть собі ради без нього. Авторитарний Підлеглі: пасивні, не включаються в роботу групи, бунтуються проти керівника; є виконавцями волі керівника; досягнення групою намічених цілей залежить від сили та позиції керівника

Номер слайду 8

Демократичний Керівник: здійснює загальний контроль за діями підлеглих; організовує процес доходження групи до спільних цілей і методів їх реалізації; приймає думку більшості; вважає за найкраще діяти разом з підлеглими – разом легше давати собі раду. Підлеглі: активні, включаються в роботу групи; творчі учні – розвивають ідеї керівника та інших членів групи. досягнення групою намічених цілей залежить від рівня задіяності в роботу її членів; група сильна силою задіяності в роботу своїх членів.

Номер слайду 9

Ліберальний Керівник: здійснює дуже обмежений контроль за діями підлеглих; дозволяє членам групи діяти самостійно; визнає, що люди мають різні думки; вважає, що люди самі дадуть собі раду. Підлеглі: члени групи є активними лише тоді, коли бачать в цьому потребу або свій власний інтерес. група досягає мети шляхом об`єднання дій всіх її членів, котрі реалізують свої індивідуальні цілі; група сильна, коли рівень її членів є високий

Номер слайду 10

Якого стилю дотримуватися? Однозначно негативно оцінювати авторитарний вплив в керівництві не слід. Адже трапляються ситуації : занедбаність роботи, відсутність дисципліни, безвідповідальність, екстремальні умови, тощо), що потребують жорстких форм централізованого впливу. Ефективнішим є демократичний стиль, який засвідчує вміле використання влади і таких психологічних механізмів впливу, як порада, але необхідно враховувати, що група може і негативно відповідати, ігноруючи, заперечуючи оригінальні ідеї, спонукати до вчинків, які не узгоджуються з їхніми етичними та іншими нормами. Ліберальний стиль часто кваліфікують як бездіяльний, що породжує вседозволеність та анархію. Ліберальний стиль керівництва може бути ефективним, а керівник впливовим, якщо робота має індивідуалізований характер.

Номер слайду 11

ефективний вплив керівника на групу та окремих осіб не допускає бездумного наслідування будь-якого стилю, а потребує вироблення власного неповторного стилю діяльності та впливу. Керівник, який хоче працювати якомога ефективніше, отримати від своїх підлеглих максимальну віддачу, не може дозволити собі застосовувати якийсь один стиль впродовж всієї діяльності, а повинен адаптувати свій стиль керівництва для конкретної ситуації, оскільки найефективніші керівники - це ті, хто уміють поводити себе по-різному – залежно від вимог реальності. Якого б стилю ви не дотримувалися в своїй роботі, ви зобов’язані дотримуватись етичних норм поведінки та професійного етикету. Слід пам'ятати:

Номер слайду 12

У процесі роботи має виробитися певний стиль відносин керівника із учнями групи: не забороняти, а направляти; не керувати, а співкерувати не примушувати, а переконувати; не командувати, а організовувати; не обмежувати, а надавати свободу вибору.

ppt
Додано
16 січня 2018
Переглядів
4326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку