Презентація "На перехресті доль"

Про матеріал

Матеріали на краєзнавчу тематику про дружбу Великого Кобзаря із співаком і композитором С.С Гулаком-Артемовським та відомим промисловцем-меценатом Платоном Симиренком.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

На перехресті доль Про дружбу Тараса Шевченка , Семена Гулака-Артемовського та Платона Симиренка

Номер слайду 2

Мені ж, о Господи, подай Любити правду на землі І друга щирого пошли! Тарас Шевченко

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дорогий серцю Дніпро, що «горами хвилю підійма»

Номер слайду 5

Затишний «садок вишневий коло хати»

Номер слайду 6

І зелені верби «над ярами, над ставами»

Номер слайду 7

Гнучка тополя

Номер слайду 8

Золоте пшеничне поле

Номер слайду 9

Народився Т.Г.Шевченко на землі нашого Черкаського краю. В селі Моринцях Звенигородського району 9 березня 1814 року в сім’ї кріпаків. Хлопцеві рано прийшлося відчути на собі кріпацьку неволю. Довелося йому і наймитувати, та ніде хлопець довго не затримувався через непокірність

Номер слайду 10

За що, не знаю, називають Хатину в гаї тихим раєм село Керелівка. Фото кінця 19-го ст.. Батьківська хата в с.Керелівка. Т.Шевченкo. Олівець. Вересень 1843

Номер слайду 11

Після тривалого часу наймитувань, Шевченкр прибився до двору Павла Енгельгардта. . У панських покоях Тарас вперше побачив картини справжніх художників і був ними зачарований Тарас багато малює, зокрема на цей період припадає намальований аквареллю портрет П. Енгельгардта

Номер слайду 12

У 1836 році Шевченко зустрівся із художником-земляком Іваном Сошенком

Номер слайду 13

Доленосним для Тараса стає знайомство з Карлом Брюлловим і Василем Жуковським, стараннями яких у 1838 році його було викуплено з кріпацтва. Шевченкова воля коштувала його друзям 2500 карбованців, які вони одержали, продавши портрет Жуковського, виконаний Брюлловим.

Номер слайду 14

Сльози болю і радості котилися по обличчю молодого Шевченка, коли він тримав у руках вручену йому друзями 22квітня1838 року відпускну, що свідчила про звільнення його з кріпацтва. Репродукція картини художника Петра Сулименка "Вручення відтпускної Тарасу Шевченку".

Номер слайду 15

У листопаді 1838 році Шевченко знайомиться із своїм земляком Семеном Степановичем Гулаком-Артемовським, для якого, як і для Шевченка, Петербург став містом становлення його як оперного співака, композитора, актора.

Номер слайду 16

На початку жовтня 1838 року Семен Степанович Гулак-Артемовський приїхав у Петербург

Номер слайду 17

Семен Степанович став прекрасним оперним співаком і розпочав свої виступи на сцені Флорентійського оперного театру.

Номер слайду 18

У вересні 1840 ж року Шевченка відзначено третьою срібною медаллю 2-го ступеня за картину "Циганка-ворожка".

Номер слайду 19

Думи мої, думи мої, Лихо мені з вами!

Номер слайду 20

Хутір Гулаківщина – місце народження С.С. Гулака-Артемовського Після закінчення навчання у Академії Шевченко вирішив поїхати на Україну, у рідні місця, де він не був 15 років. Під час поїздки Шевченко, заїжджаючи в Городище, відвідав матір Семена Степановича і опісля не раз у листах до нього згадує цю стареньку жінку, яка виколисала гордість світової культури Семена Степановича Гулак-Артемовського.

Номер слайду 21

Кінець 40-х та 50-і роки були роками творчого розквіту Семена Степановича Гулака-Артемовського. Початком цього переможного маршу була партія «Руслан та Людмила» в опері М.Глінки «Руслан та Людмила». Шевченко, який вперше побачив друга в ролі Руслана, писав до Тарновського: «Теперь через день дают «Руслана и Людмилу». Ну и опера! Особенно, когда Руслана поет Гулак-Артемовский, даже затылок почешеш,ей-ей правда! Замечательный певец – ничего не скажешь!».

Номер слайду 22

Шевченко томився у Новопетрівській фортеці на пустинному березі Каспійського моря.

Номер слайду 23

За богами — панства, панства В серебрі та златі! Мов кабани годовані, — Пикаті, пузаті!..

Номер слайду 24

Вирок був суворим: заслати рядовим Оренбурзького лінійного батальйону під суворий нагляд з забороною писати й малювати. Гіршого для Шевченка не можливо було й придумати. Тяжко було волелюбному Шевченку терпіти солдатську муштру, деспотизм офіцерів, своє казармове становище довгі кошмарні 10 років. Не міг він ні писати, ні малювати

Номер слайду 25

„Чи є така велика душа, - яка б згадала мене в далекій неволі…Немає тепер таких великих душ на світі. Одна твоя залишилася і вигадала собі поему, та таку сердечну, що я досі читаю і плачу. Великий ти поет!”, - сумно жартував Шевченко.

Номер слайду 26

15 червня 1853 року Шевченко писав Семену Степановичу: "Впродовж шести років моєї тяжкої неволі я пробував писати декому зі своїх друзів, приятелів – то що ж! Тяжко, страшно тяжко, друже мій єдиний... Залишайся здоровий і будь щасливий у всіх твоїх починаннях, мій щирий, мій єдиний друже Семене! Твій щирий Т. Шевченко".

Номер слайду 27

А як радів Шевченко успіхам свого друга! "Сьогодні натрапив на аркушик друкованого паперу; читаю, а там ідеться про концерти минулої весни і про концерт Артемовського як про найвизначніший, і про акторку пані Артемовську, що зачарувала слухачів грою на інструменті, давно забутому, тобто арфі! Боже мій! – думаю собі. – Він уже одружений! Господи, пошли тобі щастя у твоєму сімейному житті!.."

Номер слайду 28

«Стоїть явір над водою» Художник Георгій Васильович Терпиловський

Номер слайду 29

Очевидно, під впливом Тараса Шевченка Семен Степанович розпочав роботу над створенням опери "Запорожець за Дунаєм". До речі, автором лібрето її був друг Тараса Михайло Костомаров.

Номер слайду 30

Цукрозавод Яхненків–Симиренків, фото ХІХ ст. Наприкінці травня1858 р. поет прибув до Городища, на цукровий завод Яхненка і Симиренка.

Номер слайду 31

Тарас Шевченко мріє поселитися поблизу Дніпра.

Номер слайду 32

Платон Федорович Симиренко

Номер слайду 33

«Кобзар» вийшов друком на початку 1860 року.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Помер Гулак-Артемовський 5 квітня 1873 року. По сьогоднішній день його прах лежить в московські землі на Ваганьківському кладовищі. У1957 році на могилі С.С Гулака-Артемовського встановлено пам’ятник.

Номер слайду 36

Блажен, хто всі тяготи може знести   За рідний край, за свій народ…   Йому нащадки будуть плести   Безсмертя зоряний вінок. (І. Огієнко)

Номер слайду 37

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,      І голос твій нам душі окриля,      Встає в новій красі, забувши лихоліття,      Твоя, Тарасе, звільнена земля.      У росяні вінки заплетені суцвіття      До ніг тобі, титане, кладемо.      Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття      Тебе своїм сучасником звемо. Василь Симоненко

Номер слайду 38

Дякую за увагу Коваль Надія Антонівна, учитель української мови і літератури Городищенської ЗОШ І-ІІІ ст. №2

ppt
Додано
4 червня 2018
Переглядів
1009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку