Презентація " На шлях я вийшла ранньою весною..."

Про матеріал
Презентація про біографію Лесі Українки у доступній формі для дітей початкової школи з ілюстраціями, поезіями та тестовими завданнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Про вишеньки-черешеньки Писала, про спілі, Чого вони так високо Виросли на гіллі. Як же звати Українку, Невмирущу в часі, Що її ми вірші любим Ще з дитячих ясел? Прочитай з кінця, будь ласка, Виділене слово Й відгадаєш цю загадку Ти обов'язково. Дмитро Білоус

Номер слайду 3

Номер слайду 4

—Хто ця дівчинка білява? — Запитає хтось із вас... Про її велику славу Чули, певно, ви нераз! Леся Українка звалась, Добре це запам'ятай, Що палкі вірші писала, Що любила рідний край. Леся Храплива

Номер слайду 5

Народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) 25 лютого 1871 року на Волині в місті Новоград-Волинську (колись м. Звягель).

Номер слайду 6

З часом сім'я переїжджає до Луцька. У кінці травня 1882 року сім'я Косачів (Петро Антонович, Ольга Петрівна і троє дітей — Михайло, Лариса і Ольга) переселилася з Луцька до Колодяжного . Жила родина в будинку, що звався „великим", „старим", а серед селян „палацом"; до наших днів не зберігся; тут народилися менші діти Оксана, Микола, Ізидора.

Номер слайду 7

Ізидора Косач. 1895 p. Ольга Косач Леся та Михайлик В сім'ї було шестеро дітей. Леся мала двох братів — Михайла і Миколу та три сестри — Ольгу(Олесю), Оксану, Ізидору.

Номер слайду 8

В Колодяжному і минуло дитинство Лесі Українки. На все життя полюбила вона росянисті волинські луки, тихі лісові озера, предковічні соснові бори.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Перша кімната “білого будинку” Друга кімната “білого будинку”

Номер слайду 11

Номер слайду 12

В 10 років на Водохрещі Леся застудилася. З цього часу починається її тяжка виснажлива боротьба з хворобою. Лесі не довелося із-за цього жодного дня ходити до школи. Вчителями були мати — письменниця Олена Пчілка, батько — юрист Петро Антонович, книги, життя, природа.

Номер слайду 13

Леся була такою ж дитиною, як і ми. Мала великі здібності. В п'ять років уже вміла читати і писати. Рано навчилась грати на фортепіано. Вміла гарно вишивати, співати. Але над усе любила природу.

Номер слайду 14

Лісопарк закладений на честь сторіччя з дня народження Лесі Українки В 9 років вона написала свій перший вірш "Надія". В 13 років почала друкувати свої вірші в журналі (журнал "Зоря", вірш "Конвалія").

Номер слайду 15

Мати вибрала їй псевдонім (придумане прізвище) Леся Українка. Чому Українка? Цим підкреслювалось, що вірші пише справжня українська дівчинка. Леся Українка написала багато творів для дорослих і дітей.

Номер слайду 16

Померла Леся Українка 1 серпня 1913 року на Кавказі в м. Сурамі.

Номер слайду 17

Поховано її у Києві на Байковому кладовищі.

Номер слайду 18

Пам΄ятник в центрі села Колодяжне

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

— В якому році народилася Леся Українка? а) 1894 р.; б) 1871 p.; в) 1861р. — Який літературний псевдонім матері Лесі Українки? а) Олена Прокопенко; б) Олена Правденко; в) Олена Пчілка. — Яке справжнє прізвище Лесі Українки? а) Кравчук; б) Косач; в) Космач. — Який перший вірш написала Леся Українка? а) "На зеленому горбочку"; б) "Вишеньки-черешеньки"; в) "Надія". — В якому селі на Волині пройшло дитинство Лесі? а) Колодіївка; б) Біла Криниця; в) Колодяжне. — Де і в якому році померла поетеса? а)Єгипет(1916р.); б)Грузія(1913р.); в)Україна(1915р.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Буянова Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Харчук Надія
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
814
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку