ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: АДАПТАЦІЇ ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: АДАПТАЦІЇ ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ. Розкриті понять :адаптація,види адаптіцій, приклади адаптацій. 11 клас профіль. К.Задорожний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: АДАПТАЦІЇ Адаптації та їхнє значення.

Номер слайду 2

Пригадаємо: Що таке природній добір?Виживання, збереження та переважне розмноження у ряді поколінь організмів, найбільш пристосованих до умов середовища.

Номер слайду 3

Екологічна нішавзаємовідносини виду або популяції з екосистемою, та їхнє в ній розташування.

Номер слайду 4

Екологічні чинники. Фактори, що впливають на живі організми.

Номер слайду 5

Значення пристосувальних реакцій для збереження життя. Адаптація, або пристосування, - це адекватна відповідь організму на вплив довкілля.1. Без розвиненої, спадково закріпленої системи пристосувань виживання будь-якої істоти в мінливому середовищі просто неможливе.2. Адаптації певного організму можна розглядати як точне відображення його власної екологічної ніші.3. Умови, оптимальні для одного виду, часто виявляються несприятливими або навіть летальними для іншого.4. Кожен біологічний вид адаптований лише до тих умов, із якими він може зустрітися у природі. 5. Чим краще пристосований організм до певних умов, тим менше йому потрібно ресурсів для підтримання своєї життєдіяльності. 6. Проявляється економічність адаптованих систем(не затрачувати енергію).

Номер слайду 6

Адаптації -це будь-які стереотипні відповідіорганізму на вплив навколишнього середовища. Вони виникають у ході еволюції шляхом природного добору і проявляються через розвиток специфічних структур, процесів, поведінкових реакцій і сезонних явищ.

Номер слайду 7

Пристосованість організмів як результат еволюціїЯк виникли адаптації? У кожній популяції індивіди дещо відрізняються один від одного за різноманітними спадковими ознаками. можуть виявитися цінними для виживання та одержання здорового і численного потомства, тож власники цих ознак частіше за інших передаватимуть їх у спадок наступним поколінням. Зрештою, це забезпечить закріплення цих ознак як обов’язкових для виду. Отже, адаптації є прямим результатом еволюції.

Номер слайду 8

Не всі структури організму утворилися для виконання тієї функції, яку вони виконують зараз. Наприклад, середнє вухо, легені, щелепний апарат хребетних первинно були створені задля виконання зовсім інших завдань. Преадаптація – це утворення органа задовго до того, як він почав реалізовувати сучасну функцію. Череп. Зяброві щілини. Переднізябровідуги. Щелепнийапарат. Приклад преадаптації. Щелепи у хребетних утворилисяз перших двох пар зябрових дуг,первинною функцією яких було під-тримання форми зябрових щілин. Дуги, що перетворился на щелепи,виділені червоним і синім кольорами

Номер слайду 9

Адаптації в мінливому середовищіУмови існування популяцій і видів змінюються ці зміни призводять до поступового підлаштування існуючих адаптацій до нових умов, але окремі структури можуть заважати подальшому розвитку пристосувань: кактусу буде важко відтворити з голок листкові пластинки, навіть якщо вони йому знов знадобляться. Інадаптація – це обмеженість подальшої еволюції, зумовлену занадто вузькими пристосуваннями. Мал. 30.2. Втрата голови у двостулкових молюсків - приклад інадаптації

Номер слайду 10

Маладаптації - це адаптації які настільки втрачають актуальність, що стають шкідливими.

Номер слайду 11

Типи адаптацій:1. Структурні (морфологічні) адаптації - це фізичні складові організму, що забезпечують виживання і розмноження в певних умовах. Належать усі компоненти тіла, його контури, забарвлення, пристосування до руху, ловлі здобичі, закріплення в субстраті, розмноження. Мал. 30.3. Перетинки на ногах шпонковоїжаби — приклад структурної адаптаціїдо руху у воді

Номер слайду 12

2. Фізіологічні адаптації -це сукупність процесів,які відбуваються в тілі у відповідь на зовнішні впливи та внутрішні потреби організму. До них належать процеси життєзабезпечення, усі форми їх регуляції залежно від умов довкілля, імунологічні, терморегу-ляторні, стресові реакції.

Номер слайду 13

3. Фенологічні адаптації, які полягають в обранні впродовж року оптимального періоду росту, живлення, розмноження та міграції. Мал. 30.5. Квітування пролісків у веснянийперіод - приклад фенологічної адаптації донестачі світла в літньому лісі

Номер слайду 14

4. Поведінкові адаптації - це сукупність стерео-типних активних реакцій у відповідь на характернізміни середовища. Мал. 30.6. Токування глухаря – приклад поведінкової адаптаціїДо цього типу належать реакції полювання, втечі, агресії, турботи про потомство.

Номер слайду 15

Визначення типу адаптацій{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Приклади адаптацій. Типи адаптацій1. Побудова гнізда2. Розкривання продихів3. Утворення коренеплодів4. Полювання тигра5. Міграція форелі6. Зміна шерсті у зайця7. Сплячка бурого ведмедя8. Турбота про потомство 9. Цвітіння підсніжників10. Накопичення жиру в кита11. Розмноження птахів12. Агресія вовків

Номер слайду 16

Відповіді1. Поведінкова2. Фізіологічні3. Структурні4. Поведінкові5. Поведінкові Фенологічні6. Структурні Фенологічні7. Фізіологічні Фенологічні8. Поведінкові9. Фенологічні10. Фізіологічні11. Фенологічні12. Поведінкові

Номер слайду 17

Визначте типи адаптацій123456

Номер слайду 18

Запитання1. Наведіть відомі вам приклади преадаптацій. 2. Поміркуйте, які форми соціальної поведінки людини можна вважати маладаптаціями.

Номер слайду 19

Домашнє завдання1. Опрацювати § 30. Адаптації та їхнє значення.2. Вивчити основні поняття з теми.3. Заповнити таблицю « Визначення типу адаптацій». Переслати в «Нові знання»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. колесник олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Надія Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Еккерт Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мельник Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Грустилин Александр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
62678
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку