Презентація на тему: "Агресія більшовицької Росії проти УНР. ІV Універсал УЦР".

Про матеріал
Презентація ілюструє викладення нового матеріалу з теми "Агресія більшовицької Росії проти УНР. Четвертий Універсал УЦР".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Агресія більшовицької Росії проти УНР. ІV Універсал УЦР.

Номер слайду 2

Відносини УЦР та РНК в грудні 1917 р.

Номер слайду 3

Перший Всеукраїнський з´їзд Рад у Києві4 – 6 грудня (17 – 19 грудня)1917 р. Висловлення довіри УЦР, незважаючи на спроби більшовиків проголосити радянську владу в Україні. Переїзд більшовиків – делегатів зїзду на чолі з В. Затонським з Києва до Харкова, який був захоплений радянськими військами.

Номер слайду 4

ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З'ЇЗД РАД 1917 РОКУ У ХАРКОВІ. Скликаний за ініціативою більшовиків з метою встановлення в Україні влади рад робітничих, солдатських і селянських депутатів; відбувся 11 - 12 (24–25) грудня 1917 в м. Харків.

Номер слайду 5

Народний секретаріат. Складався з 12 секретарств, які відали певними галузями державного управління. Народні секретарства очолювали: С. Бакинський (міжнаціональні справи), він же представник РНК Росії; В. Шахрай (військові справи); Є. Бош (внутрішні справи); Артем (Ф. Сергеєв) (промисловість і торгівля), Е. Лугановський (харчові справи), В. Ауссем (фінансові справи), В. Люксембург (судові справи), Є. Терлецький (земельні справи), В. Затонський (освіта). Усі нар. секретарі, за винятком есера Є. Терлецького, були  більшовиками. Пізніше до складу Народного секретаріату увійшли: М. Скрипник , Я. Мартьянов, І. Кулик , Ю. Коцюбинський

Номер слайду 6

Перша війна РСФРР і УНР

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Четвертий Універсал УЦР9 січня (22 січня) 1918 року на закритому засіданні Малої Ради, органа Української Центральної Ради, під гуркіт більшовицьких гармат ухвалено Четвертий універсал. В ньому проголошувалася самостійність Української Народної Республіки: “Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу”. 12 січня (25 січня) зміст Універсалу був врочисто оголошений на відкритому засіданні в будинку Центральної Ради її головою Михайлом Грушевським.

Номер слайду 9

Основні положення ІV Універсалу: Проголошення самостійної, вільної, суверенної держави українського народу – УНР. Влада належить тільки народові України. Установлення мирних відносин із сусідніми державами – Росією, Польщею, Австрією, Румунією, Туреччиною. Органи влади в УНР – УЦР та Генеральний Секретаріат, перейменований у Раду народних міністрів.

Номер слайду 10

Підтвердженнявсіх демократичнихправ та свобод,проголошених у ІІІ Універсалі, доповнення їх правом меншин на національно-персональну автономію. Передбачалося створення міліції, відновлення промисловості, проведення земельної реформи в інтересах селян.

Номер слайду 11

Бій під Крутами 16(29)січня 1918 р.зі спогадів: Борис Монкевич, учасник бою під Крутами:​– Озброєні сили більшовиків, заволодівши вже східним шматком України, йшли до нашої столиці Києва двома сильними арміями.​Українське «правительство» опинилося майже безборонним, з відкритими кордонами, оскільки ще в грудні наказом військового міністра було оголошено загальну демобілізацію української залоги столиці. Очевидний брак організованої оборони краю був доконаним фактом, і всі стали перед питанням: «Що ж далі?». І вже в останній час перед лицем небезпеки уряд кинув розпучливий клич до всіх, у кого ще жевріла в серцях надія, в кого ще не опали безсило руки. І молодь одразу на цей поклик боронити батьківщину зголосилася. Без вагання вони покинули свої родини, залишили стіни своєї рідної альма-матер.

Номер слайду 12

Народний університет створив у себе курінь студентів Січових стрільців. У цей курінь записується багато учнів гімназії (майже всі учні 7 і 8 класу) імені Кирило-Мефодіївського братства, записуються студенти Володимирського університету, учні гідротехнічної школи, учні київської військової, тоді вже українізованої лікарської школи.​– Студентський курінь, наспіх зорганізований у Києві, налічував до 300 душ. В курені переважно була молодь, що не була при війську, а частина навіть не вміла стріляти... Ось ці сили мали обороняти найважливіший відтинок фронту – шлях на Київ.

Номер слайду 13

Аверкій Гончаренко, командувач силами УНР у бою під Крутами:​– На оборону цього надзвичайно важливого залізничного вузла командуючий військами отаман Капкан вислав Першу українську юнацьку військову школу імені гетьмана Богдана Хмельницького, у складі якої було чотири сотні – по 150 юнаків, 18 кулеметів та 20 старшин.

Номер слайду 14

26 січня (8 лютого) радянські війська захопили Київ. Муравйов Михайло Артемович

Номер слайду 15

Червоний терор«Ми йдемо вогнем і мечем встановлювати радянську владу. Я зайняв місто, бив по палацах і церквах ... бив, нікому не даючи пощади! 28 січня Дума (Києва) просила перемир'я. У відповідь я наказав душити їх газами. Сотні генералів, а може й тисячі, були безжалісно вбиті ... Так ми мстилися. Ми могли зупинити гнів помсти, проте ми не робили цього, тому що наше гасло - бути нещадними!»

Номер слайду 16

Запитання та завдання для закріплення вивченого матеріалу:1. Схарактеризуйте одним реченням історичних діячів відповідно до їх участі в подіях грудня 1917 – січня 1918 рр.: М. Грушевський, М. Муравйов, В. Голубович.2. Схарактеризуйте зміст ІV Універсалу та зробіть висновок про історичне значення цього документа.3. Чим новий Універсал відрізнявся від попередніх?4. Які події визначили початок війни?

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. панченко карина михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ірина Панченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
16 жовтня 2019
Переглядів
18546
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку