Виховний захід до свята Захисників України (14 жовтня)

Про матеріал
Виховний захід до свята Захисників України (14 жовтня). Запитання розроблені у форматі гри "Що? Де? Коли?".
Перегляд файлу

ВИХОВНИЙ ЗАХІД

 

Інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?»

на тему: «Козацька слава»

 

Відповідальні за проведення:

Дата проведення:

Тривалість заходу: 45 хвилин.

Мета: – розширити знання учнів про період козацтва; розвивати в учнів логічне мислення, увагу; виховувати у дітей повагу та інтерес до історичного минулого свого народу,

Аудиторія:

Обладнання: ноутбук, проектор, мультимедійна презентація, «чорний ящик», додатковий реквізит.

ПЛАН

  1. Вступне слово ведучих.
  2. Пояснення правил гри.
  3. Змагання команд.
  4. Підведення підсумків.

 

Хід заходу.

 

  1.               Вітаємо присутніх! Захід присвячується до Дня захисника України. 14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято віднедавна – День захисника України.

Свято Покрови ознаменовує засинання природи та вкривання землі на зиму. Справді, в жовтні перші дерева втрачають листя, всі плоди уже дозріли. У народі говорять:: «Прийшла Покрова – на дереві голо». “Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем".

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І. до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

 

2) На Покрову упродовж всього дня спостерігали за погодою: якщо з півдня дув низовий вітер – зима буде теплою, якщо дув вітер із півночі – холодною, із заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрям, то й зима буде нестійкою і з завірюхами. Якщо на Покрову листя з вишень не опало – зима буде теплою.

14 жовтня також свято української військової честі та звитяги. У серпні 1999 року Указом Президента України цей день було проголошено Днем Українського козацтва.

Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА.

З 2015 року День захисника України є державним святом.

Отож, дізнаємося на скільки ви знавці козацької слави.

 

Змагаються дві команди – (назви команд)

Оголошення правил гри.

Правила гри

  • Запитання обираються командою шляхом жеребкування. Капітан від кожної команди буде виходити і обирати запитання із скляної чаші.
  • Час на обговорення відповіді – 1 хвилина. Буде подано звуковий сигнал на початку, за 5 секунд до закінчення хвилини і по закінченні часу.
  • Правильна відповідь на запитання - 1 бал.  Всього – по 7 запитань для кожної команди. Відповідати може будь-який учасник команди за рішенням капітана.

Кожна команда під час гри може використати наступні пільги:

- допомога  залу (1 раз);

- 1 додаткова хвилина в тому випадку, якщо команда відповіла на запитання достроково.

 

Починаємо гру!

  • Музика «гонг».

Одна з команд обирає запитання.

Час пішов!

 

 

 

Запитання № 1

Усім вам добре знайомий інститут лицарства середніх віків. У Дон Кіхота був Санчо Панса – зброєносець та помічник досвідченого лицаря. ПИТАННЯ: а як називали таких помічників серед козацтва?

ВІДПОВІДЬ:   джура (чура).

Коментар: з арабської «чура» - невільник, раб. Джура – це молодий вихованець, зброєносець і помічник досвідченого козака. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто годився до козацької служби, пройшовши певні випробування (як фізичні, так і моральні).

 

Запитання № 2

Каламар – чорнильниця. За козацькими традиціями набував значення одного з козацьких клейнодів. Каламар-клейнод завжди був похідним і становив собою виготовлений з бронзи або срібла чорнильницю, із завуженою горловиною, спеціальною кришечкою, а також із вушками, за які каламар підв’язувався до пояса. Деякі каламарі були з’єднанні із продовгуватим футляром для пер.

ПИТАННЯ: Яку посаду приймав козак, якому передавався даний інструмент?

ВІДПОВІДЬ: Військовий писар.

 

Запитання № 3

Уявіть собі наступну картину: над істориком Яворницьким схилився генерал Драгомиров, за спиною якого – кучер поміщика Тарновського Микита. А їх з усіх боків оточили сам поміщик Тарновський, художник Мартинович, професор Петербурзької консерваторії Рубець, внучатий племінник композитора Глинки, відомий силач і художник Кузнєцов і деякі інші. Скажіть якомога точніше: що саме роблять всі ці люди?

ВІДПОВІДЬ: пишуть листа турецькому султану.

КОМЕНТАР: вищенаведені люди позували художнику Рєпіну для його картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану»

 

Запитання № 4

Гоголь розповідає як козаки зробили ПЕРШІ із ДРУГИХ, щоб відірватися від переслідувань турків. Назвіть ПЕРШІ і якомога точніше ДРУГІ.

ВІДПОВІДЬ: 1) вітрила, 2) шаровари.

КОМЕНТАР: сутички з турками в основному мали морський характер. (Гоголь «Тарас Бульба»)

 

 

Запитання № 5

Згідно гербовникам Російської імперії, у гербі міста Олександрівська знаходилися рушниця і лук зі стрілами. Про які військові звитяги нагадує нам цей герб?

ВІДПОВІДЬ:   про звитяги запорожців, бо Олександрівськ – це і є Запоріжжя.

 

 

Запитання № 6

Козацькі порохівниці часто робили з природних матеріалів. Назвіть місто, герб якого прикрашає одна з таких порохівниць.

ВІДПОВІДЬ:  Кривий Ріг.

Коментар: власне з рогу вони і робилися.

 

 

 

Запитання №7

ЧОРНИЙ ЯЩИК

Українські козаки ХVІ століття, як пише відомий журнал «Гео», носили на поясі три шкіряних чохла – для шаблі, для ножа і для НЕЇ. ПИТАННЯ: що в третьому чохлі? Відповідь в чорному ящику.

ВІДПОВІДЬ: ложка.

 

Запитання № 8

ЦЕ було обов’язковим атрибутом усіх козацьких ритуалів. У бою під час найбільших урочистостей ЦЕ свідчило про присутність гетьмана. Після винесення ЦЬОГО із січової церкви починали скликати і проводити раду козацьку. ПИТАННЯ: що це за предмет?

ВІДПОВІДЬ:   корогва (хоругва).

Коментар: це прикріплене до древка полотнище, прапор. Гетьманська корогва була державним прапором України, січова – символом Війська Запорозького, а полкові – бойовими прапорами козацького війська. Втрата прапора для козаків означала поразку. Корогва була одним із найшановніших козацьких клейнодів.

 

Запитання № 9

ЧОРНИЙ ЯЩИК

За яким параметром у наші дні гетьман Лівобережної України, який переховувався у свій час від Петра I, вдесятеро перевершує великого князя, за правління якого зміцнювалася Київська Русь? Відповідь у чорному ящику.

ВІДПОВІДЬ:  за вартістю (10 гривень – Іван Мазепа, 1 гривня – князь Володимир).

 

 

 

Запитання № 10

Окрім більш відомого прикладу гігантоманії, автором згадувалися також штани «розміром з Чорне море», а також «вареники величиною з капелюх» і «ватрушки більше тарілки». Назвіть цього автора.

ВІДПОВІДЬ:   Гоголь М.В.

 

Запитання   № 11

Запорізький козак… Так і бачиш бравого парубка на гарячому коні з оголеною шаблею, який скаче назустріч ворогам! Але неперевершену славу козаки отримали зовсім у іншому «амплуа». В ЯКОМУ?

ВІДПОВІДЬ:  піхотинця (піхотинець).

Коментар:  основною тактикою запорізьких козаків було окопатися в замкненому квадраті або трикутнику і відбивати набіги кінних татар.

 

Запитання №12

В усіх козацьких полках ХVIII століття обов’язково була особлива (і, доречі, добре оплачувана) група осіб на чолі з певним «отаманом Трубецьким». До неї входили «трембачі», «пищалки», «сурначі» і «довбиші». Назвіть одним словом спеціальність усіх вище перерахованих козаків.

ВІДПОВІДЬ:   музиканти.

Коментар: прізвисько отамана говорить саме про себе.

 

 

 

 


Список використаної літератури

 

  1.     Багалій Д.І. Історія Слобідської України. – Х.: Дельта, 1993. – 256 с.
  2. Бойко О.Д. Історія України. – К.: Академвидав, 2010. – 688 с.
  3.     Мицик Ю.А., Плохій С.Н. Як козаки воювали. – К., 1991. – 364 с.
  4. Нартов В.В. Історія України від найдавніших часів до сьогодення. – Харків. – 2007.
  5. Танцюра В.І. Історія України: навчальний посібник/ В.І. Танцюра, С.М. Куліш, О.О. Пересада. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2016. – 492 с.
  6.     Українське козацтво: мала енциклопедія. – К., 2002. – 568 с.
  7.     Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. – У 3-х томах. – Т. 1. –К.: Наукова думка, 1990. – 592 с.
  8.     Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. – У 3-х томах. – Т. 2. – К.: Наукова думка, 1990. – 560 с.
  9.     Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків. – У 3-х томах. – Т. 3. – К.: Наукова думка, 1993. – 560 с.
  10. Яковенко Н.М. Нарис історії України з найдавніших часів до кінця XVIII ст. – К.: Генеза, 1997. – 380 с.

 

 

 

doc
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку