Презентація на тему : " Анемія ".

Про матеріал
Матеріал, що висвітлений у презентації допоможе вчителю біології або основ здоров’я пояснити учням що таке анемія та причини її виникнення. Також учні зможуть дізнатися які продукти харчування введені в щоденний раціон зможуть запобігти виникненню анемії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Анемія - захворювання, яке характеризується зниженням рівня гемоглобіну, зменшенням кількості еритроцитів, розвитком кисневого голодування крові.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Білок гемоглобін транспортує через кров кисень до органів і тканин в організмі. Якщо рівень гемоглобіну знижується, відбувається кисневе голодування, внаслідок чого виникає неповноцінне харчування клітин. Визначити залізодефіцитну анемію допоможе загальний аналіз крові, а саме - показник рівня гемоглобіну.

Номер слайду 5

Це досить поширена ситуація.  За даними ВОЗ, кожна четверта людина (24,8%) в світі страждає на анемію; серед дітей дошкільного віку анемія зустрічається у кожного другого (47,4%).

Номер слайду 6

Чому виникає анемія і які вони бувають?Існують 3 загальні напрями виникнення анемії:• Організм не виробляє достатню кількість еритроцитів/гемоглобіну• Надмірна втрата еритроцитів з кровотечею• Надмірне руйнування еритроцитів. Кожен з цих напрямів має багато безпосередніх причині і типів анемій, основні з яких:

Номер слайду 7

1) Дефіцит заліза – залізодефіцитна анемія. Найрозповсюдженіший тип анемії у всьому світі. Кістковий мозок потребує залізо, щоб синтезувати гемоглобін, відповідно, якщо цього мінералу недостатньо - організм не може виробляти достатню кількість гемоглобіну для еритроцитів. Без додаткового вживання препаратів заліза цей тип анемії зустрічається у багатьох вагітних жінок. Також дана патологія може зустрічатися при наявності виразкової хвороби шлунка, порушення всмоктування в кишківнику і регулярного використання препаратів аспірину. 

Номер слайду 8

2) Дефіцит вітамінів – B12- і фолієводефіцитна анемія (Як правило поєднані між собою)Для синтезу достатньої кількості здорових червоних кров’яних тілець, окрім заліза, необхідні вітаміни В9 (фолати) і В12 (кобаламін). Тому раціон, в якому бракує цих поживних речовин, може призвести до даного типу анемії. Також слід зауважити, що існує певний відсоток людей, що можуть споживати достатню кількість вітамінів В9 і В12, але організм не здатний перевести їх в активну, необхідну для забезпечення своїх потреб, форму (5-метилтетрагідрофолат і метилкобаламін відповідно).

Номер слайду 9

3) Гострі та хронічні кровотечі – геморагічна анемія. При гострих масивних крововтратах за короткий час втрачається великий об’єм крові, що включає всі її елементи, в т.ч. і еритроцити. При хронічних кровотечах (наприклад, рясні менструації, виразка шлунку) червоні кров’яні тільця втрачаються в менших кількостях, але довготривало, що в підсумку призводить до анемії.

Номер слайду 10

4) Посилене руйнування еритроцитів – гемолітична анемія. В нормі еритроцити живуть в середньому 60-90 днів, після чого ліквідуються в селезінці. Але при певних станах, таких як аутоімунні захворювання, гіперспленізм, малярія і т.д. еритроцити руйнуються набагато раніше, внаслідок чого розвивається анемія.

Номер слайду 11

Симптоми анемії дуже різноманітні, вони залежать від її виду та ступеню тяжкості. Але спільними для всіх і найчастішими є такі: Втома Слабкість. Блідість або жовтушність шкіри. Аритмія Задишка. Запаморочення. Біль у грудях Мерзлякуватісь рук і ніг. Головний біль. Як запідозрити анемію?

Номер слайду 12

Загальноприйняті показники норми гемоглобіну:жінки - від 120 до 140 г / лчоловікіи - від 130 до 160 г / лновонароджені - від 145 до 225 г / лдіти у віці 3-6 місяців - від 95 до 135 г / л. Від 1 року і до повноліття норма гемоглобіну поступово збільшується і стає такою, як і у дорослих. Для вагітних жінок - від 110 до 140 г / л.

Номер слайду 13

Позбутися від залізодефіцитної анемії допоможе дієта, що складається з необхідних продуктів, багатих на залізо.

Номер слайду 14

Раціональне харчування. Важливим фактором лікування і профілактики залізодефіциту є раціональне харчування.

Номер слайду 15

Сприяють засвоєнню заліза: мясо і риба (містять гемову форму заліза),соки та овочі (містять аскорбінову кислоту (вітамін С), лимонну кислоту, фруктозу),харчові протеїни, метіонін, лізин. Ці продукти варто приймати разом з препаратами заліза для кращого їх засвоєння.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Продукти, багаті на залізо: Тваринного походження: м'ясо, риба, сметана, сир, масло. Та субпродукти - печінка, серце, язик, нирки. Рослинного походження: Крупи - гречка, вівсяні. Бобові. Овочі - помідори, буряк, картопля, зелень, морква, болгарський перець. Фрукти - гранат, груша, смородина, яблуко, сливи, абрикоси, айва, хурма. Ягоди - смородина, чорниця, суниця, полуниця. Гриби, лісові горіхи, курага, пивні дріжджі, морська капуста

Номер слайду 18

Рецепти для підвищення рівня гемоглобіну в крові: Беремо по півкілограма родзинок, кураги, волоських горіхів і чорносливу, а також один лимон. Перемелюємо все це через м'ясорубку, додаємо приблизно 350 г меду. Отриману суміш перекладаємо в ємність і вживаємо перед їжею по 2 столові ложки 3 рази на день.

Номер слайду 19

Готуємо щодня буряково-морквяний сік з медом. Для цього нам знадобиться 50 г соку буряка, 100 г соку моркви і 1 столова ложка меду. Всі інгредієнти ретельно перемішуються, і виходить смачний солодкий напій. Вживати такий сік рекомендується в першій половині дня для кращого засвоєння вітамінів. Пам'ятайте, що вітаміни та інші корисні речовини легко руйнуються під дією повітря, тому не зволікайте і пийте свіжоприготований сік. Також людям, що мають схильність до печії, хвороби шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит, варто дуже обережно споживати такі соки.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Півсклянки яблучного соку потрібно змішати з такою ж кількістю журавлинного морсу. Додаємо 1 столову ложку бурякового соку - і багатий залізом сік готовий! Склянка волоських горіхів і півсклянки сирої гречаної крупи перемолоти за допомогою кавомолки до стану борошна. Додаємо 100 г меду і ретельно перемішуємо. Отриману суміш потрібно вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їжею. Найпростіший рецепт, який швидко підвищує гемоглобін - це напій, що складається з рівних частин натуральних яблучного, морквяного, гранатового, бурякового і виноградного соків.

Номер слайду 22

Заборонені продукти при анемії: що робити, щоб підвищити засвоюваність заліза?Правильне харчування передбачає не просто вживання багатих на залізо продуктів. Важливо також пам'ятати, що є ряд продуктів і напоїв, які уповільнюють засвоєння заліза. Загалом, якщо у вас немає алергії, ви можете їсти майже все, але коли мова йде про засвоюваність заліза, від деяких продуктів все ж краще відмовитися.

Номер слайду 23

Засвоєння заліза уповільнюють: жири, вироби з борошна та здоба, чай, кава, газовані напої з кофеїном, консервація, оцет, алкоголь. Що робити для кращого засвоєння заліза? Намагайтеся комбінувати овочі з м'ясом і печінкою. Овочі, особливо буряк і морква, здатні запустити процес регенерації заліза, що міститься в м'ясі. Вітамін С прискорює засвоєння заліза, тому їх бажано вживати в їжу разом. Наприклад, гречку з м'ясом або овочі з рибою можна вживати паралельно апельсиновим фрешем, але соки необхідно пити за півгодини до їжі, щоб виключити процес бродіння.

Номер слайду 24

Чай зменшує всмоктування заліза коли споживається одночасно з їжею. Водночас чаювання між прийомами їжі ніяк не впливає на всмоктування заліза. Цукор не кращий друг для заліза, але якщо без солодкого світ не милий, то обирайте мед. Всі ці прості правила значно поліпшать процес засвоєння заліза організмом і допоможуть за найкоротші терміни позбутися залізодефіцитної анемії.

Номер слайду 25

Їжте вітаміни та будьте здорові!!!

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
24 липня 2019
Переглядів
1598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку