Різнорівневі тематичні завдання для обліку знань, умінь та навичок учнів з біології у 8 класі з теми: "Зв"язок організму людини із зовнішнім середовищем. Сенсорні системи"!
Завдання для тематичного обліку знань, умінь та навичок з біології у 8 класі!
Тема 9. Зв'язок організму людини із зовнішнім середовищем.
Сенсорні системи!
1 - рівень
1.Які є аналізатори:
а) слухові, зорові; б) довгі і короткі. (1 бал)
2.Рецептори ока – це:
а) колбочки, палички; б) зірочки. (1 бал)
3.Зовнішнє вухо складається з:
а) вушної раковини; б) слухового нерва. (1 бал)
11 – рівень
1.Що таке короткозорість? (1 бал)
2.З яких оболонок складається очне яблуко? (1 бал)
3.Смак сприймається за допомогою……. (1 бал)
111– рівень
1.Намалюйте схему передачі звукових коливань у слуховому аналізаторі. Охарактеризуйте процес сприйняття звуку.
(3 бали)
1V – рівень
1.Відомо, що на сітківці ока людини виникає зменшене обернене зображення. Чому ж людина бачить предмети у нормальному зображенні? Як можна довести, що на сітківці виникає саме обернене зображення?
(3 бали)
11 – варіант
1 – рівень
1.Око належить до аналізатора:
а) тактильного; б) зорового. (1 бал)
2.Спеціальні нейрони – це:
а) детектори; б) аналізатори. (1 бал)
3.Фоторецептори – це:
а) жовта пляма; б) світлочутливі клітини. (1 бал)
11 – рівень
1.Що таке далекозорість? (1 бал)
2.З яких слухових кісточок складається середнє вухо? (1 бал)
3.Аналізатор – це……. (1 бал)
111 – рівень
1.За рахунок чого виникає і що дозволяє контролювати м'язове чуття в людини?
(3 бали)
1V – рівень
1.Тріск, що надходить до вуха, коли розламують сухар, здається ледве чутним. Але коли ми відкушуємо сухар, тріск перетворюється на справжній гуркіт. Чим це пояснюється? (3 бали)
111 – варіант
1 – рівень
1.Слухові кісточки – це:
а) молоточок, коваделко; б) барабанна перетинка. (1 бал)
2.В якій структурі ока людини знаходяться рецептори?
а) у судинній оболонці; б) на сітківці. (1 бал)
3.Де розташовані смакові сосочки у людини?
а) на слизовій оболонці язика; б) на слизовій оболонці носової порожнини. (1 бал)
11 – рівень
1.Що таке дальтонізм? (1 бал)
2.Внутрішнє вухо складається з ……. (1 бал)
3.Нюх сприймається за допомогою ……. (1 бал)
111 – рівень
1.Чому можна чітко бачити предмети на різній відстані? Поясніть суть та значення даного явища. (3 бали)
1V – рівень
1.Зобразіть і поясніть структуру та функціонування рухової сенсорної системи.
(3 бали)
1V – варіант
1 – рівень
1.Відчуття дотику, температури і болю сприймається рецепторами розміщеними на:
а) шкірі; б) слизовій оболонці носової порожнини. (1 бал)
2.Кінчик язика реагує на:
а) солодке; б) гірке; в) кисле. (1 бал)
3.Слухові кісточки сполучені між собою:
а) рухомо; б) нерухомо; в) напіврухомо. (1 бал)
11 – рівень
1.Що таке акомодація? (1 бал)
2.Слуховий аналізатор складається з таких частин ……. (1 бал)
3.Прозорими частинами ока є ……. (1 бал)
111 – рівень
1.Опишіть будову вестибулярного апарату і процеси сприйняття положення тіла в просторі. (3 бали)
1V – рівень
1.Наведіть основні риси ускладнення будови зорової сенсорної системи у різних груп тваринних організмів, починаючи від найпростіших тварин і до людини. (3 бали)