Презентація на тему "Антропогені джерела іонізуючого випромінювання"

Про матеріал
Радіоактивні речовини характеризуються іонізуючим випромінюванням, енергії якого достатньо для відділення електронів від атомів (в результаті чого утворюються заряджені іони) і розриву хімічних зв'язків. Іонізуюча радіація може зашкодити будь-якому типу тканини людського організму, причому в більшості випадків пошкодження від іонізуючого випромінювання не піддаються відновленню. Більше того – будь-яке порушення природного механізму відновлення організму призводить до утворення ракових клітин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальне науково ─ дослідне завдання з предмету Радіоекологія на тему: Антропогенні джерелаіонізуючого Підготувала: Студентка 21 – Е групи Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Хоршунова Іваннавипромінювання

Номер слайду 2

План. Вступ. Визначення поняття «іонізуючого випромінювання»Антропогенні джерела іонізуючих випромінювань. Висновок

Номер слайду 3

Вступ. Радіоактивні речовини характеризуються іонізуючим випромінюванням, енергії якого достатньо для відділення електронів від атомів (в результаті чого утворюються заряджені іони) і розриву хімічних зв'язків. Іонізуюча радіація може зашкодити будь-якому типу тканини людського організму, причому в більшості випадків пошкодження від іонізуючого випромінювання не піддаються відновленню. Більше того – будь-яке порушення природного механізму відновлення організму призводить до утворення ракових клітин.

Номер слайду 4

Іонізуюче випромінювання — це будь яке випромінювання, взаємодія якого із середовищем, що опромінюється, викликає розпад нейтральних атомів і молекул на частинки іонів, які несуть позитивний заряд.І. Визначення поняття «іонізуючого випромінювання»

Номер слайду 5

Іонізуюча радіація — це потоки елементарних частинок і електромагнітних частинок і електромагнітних хвиль (електронів, позитронів, мезонів, нейтронів, ядер елементів, електромагнітних коливань), проходження яких крізь речовину викликає її іонізацію.

Номер слайду 6

Термін «радіація» у перекладі з латинської (radiation) означає «випромінювання», введений у науку П'єром Кюрі та Марією Склодовською-Кюрі (1898 року).

Номер слайду 7

Значний внесок у підвищення радіаційного фону дають антропогенні джерела випромінювань:ІІ. Антропогенні джерела іонізуючих випромінювань

Номер слайду 8

1. Атомна енергетика. Виробництво електроенергії на атомних електростанціях супроводжується викидами радіонуклідів у довкілля навіть за нормальних умов експлуатації.

Номер слайду 9

Експлуатація реакторів супроводжується викиданням у довкілля продуктів поділу урану, виникають внаслідок ядерних реакцій, що здійснюються за участю потоків нейтронів: ⁶⁰Со (кобальт), 14 С (карбон), 3 Н (гідроген), благородні гази ⁸⁵Кr (криптон). Викидаються в довкілля також ізотопи йоду.

Номер слайду 10

Для забезпечення атомних електростанцій паливом здійснюється так званий ядерний паливний цикл:

Номер слайду 11

У ході технологічний процесів радіоактивні речовини потрапляють у довкілля. Загальна схема міграції радіоактивних речовин у навколишньому середовищі

Номер слайду 12

2. Випробування ядерної зброїЗа період з 1945 по 1980 р. здійснено більш як 400 ядерних вибухів у атмосфері.

Номер слайду 13

Найінтенсивніше випробування ядерної зброї проводилися в 1957 – 1958 й 1961 – 1962 рр. – здійснено 128 вибухів атомних бомб.

Номер слайду 14

Випробування атомної зброї супроводжується викидами великої кількості радіонуклідів, що виникають внаслідок поділу урану, а також у ядерних реакціях за участю нейтронів.

Номер слайду 15

Найбільшу небезпеку для сучасного й прийдешніх поколінь становлять радіонукліди з великими періодами напіврозпаду:{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}№ п/п. Радіонукліди. Період напіврозпаду1 14 С (карбон)5730 років 2137 Cs (цезій)30 років390 Sr (стронцій)30 років4тритій12 років

Номер слайду 16

Найважливіша роль у формуванні піввікової дози належить радіо вуглецю. Із трансурановими елементами нагромаджуються дози на дуже тривалий період.{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}№ п/п. Радіонукліди. Період напіврозпаду1239 Pu (плутоній)тисячі років 2240 Pu (плутоній)3241 Am (америцій)

Номер слайду 17

3. Промислові процеси. До промислових процесів, які призводять до винесення на поверхню землі матеріалів, у яких концентрація природних радіоактивних елементів перевищує середній рівень, належить насамперед:

Номер слайду 18

4. Використання іонізуючих випромінювань у медициніОпромінення в медичних цілях зумовлює істотну складову дози, поглинутої людиною.

Номер слайду 19

Опромінення відбувається:

Номер слайду 20

Встановлено, що щорічна середня доза опромінення від застосування медичної техніки становить 0,4 – 1 м. Зв (зіверт).

Номер слайду 21

Найбільшою дозою опромінення супроводжується рентгенографія грудної порожнини.

Номер слайду 22

Оскільки багато радіонуклідів розпадаються дуже повільно і будуть діяти на населення у віддаленому майбутньому, колективну ефективну еквівалентну дозу від подібних джерел будуть отримувати ще багато поколінь людей, що живуть на планеті. Висновок

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
658
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку