Презентація на тему "Предмет та задачі топографії й картографії в екологічному моніторингу"

Про матеріал
Екологічний моніторинг - це спеціальна система спостережень, контро­лю, прогнозування та керування станом природного середовища як у глобаль­ному масштабі, так і в місцях найсильнішого антропогенного впливу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Предмет та задачі топографії й картографії в екологічному моніторингуІНДЗ з предмету Топографія з основами Картографії на тему: Підготувала:студентка 21-Е групи. КОГПА іменіТараса Шевченка. Хоршунова Іванна

Номер слайду 2

Визначення топографії й картографії та їх зміст1 Екологічний моніторинг - це спеціальна система спостережень, контро­лю, прогнозування та керування станом природного середовища як у глобаль­ному масштабі, так і в місцях найсильнішого антропогенного впливу.

Номер слайду 3

Мета моніторингу - виявити критичні та екстремальні ситуації, фак­тори антропогенної дії на довкілля, проводити оцінювання, моделювання й прогнозування стану об’єктів спостереження, керувати дією й впливом об’єктів техносфери, атмосфери, гідросфери та літосфери.

Номер слайду 4

Основні функції моніторингу:

Номер слайду 5

Три рівні спостереження за станом навколишнього середовища: 

Номер слайду 6

Результати аналізу матеріа­лів спостережень за екологічним станом представляють у вигляді:

Номер слайду 7

Топографія - наукова дисципліна, що займається детальним ви­вченням земної поверхні в геометричному відношенні, дослідженням й розробкою способів зображення цієї поверхні на площині в вигляді топо­графічних карт й планів.

Номер слайду 8

 Геодезія - наука, що вивчає форму, розміри й гравітаційне поле Землі, розробляє методи створення ко­ординатної та планової основи для детального вивчення фізичної земної поверхні з метою відображення отриманої геоінформації за допомогою просторових образно-знакових моделей.

Номер слайду 9

Задачі топографії:

Номер слайду 10

Картографія - галузь науки, техніки й виробництва, що включає ви­вчення, створення й використання картографічних творів.

Номер слайду 11

Задача картографії - відображення й дослідження просторового роз­міщення, поєднань /сполучень/ та взаємозв’язку явищ природи й суспільс­тва за допомогою особливих образно-знакових моделей - картографічних зображень.

Номер слайду 12

Структура картографії включає розгалужену систему наукових та технічних дисциплін.

Номер слайду 13

Загальна теорія картографії - розділ, в якому розглядаються загальні проблеми, предмет й метод картографії як науки а також окремі питання методології створення й використання карт.

Номер слайду 14

Математична картографія - дисципліна, що вивчає математичну ос­нову карт, розробляє теорію картографічних проекцій, методи побудови картографічних сіток, аналізу й розподілу спотворення в них.

Номер слайду 15

Видання карт - технічна дисципліна, що вивчає й розробляє техноло­гію друку, розмноження, поліграфічного оформлення карт, атласів та іншої картографічної продукції.

Номер слайду 16

Використання карт - розділ, в якому розробляють теорію й методи використання картографічної продукції в різних сферах наукової, практич­ної, культурної та іншої діяльності.

Номер слайду 17

Історія картографії вивчає історію ідей, методів картографування, розвиток картографічного виробництва, а також стару картографічну про­дукцію.

Номер слайду 18

Картографічне джерелознавство розробляє методи систематизації картографічних джерел, що необхідні для створення карт.

Номер слайду 19

Картографічна інформатика вивчає й розробляє методи збирання, збереження та видачі споживачам інформації про картографічні вироби й джерела.

Номер слайду 20

Картографічна топоніміка - дисципліна, що вивчає географічні на­зви, їх змістове значення з точки зору правильної передачі на картах.

Номер слайду 21

Дякуюза увагу

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку