Презентація на тему "Техногенез та його вплив на навколишнє середовище"

Про матеріал
У результаті активної діяльності людини в середовищі існування воно поволі змінювало свій вигляд, що призвело до порушення біосфери і появи штучного середовища, яке називають техногенним (техносферою)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальне науково ─ дослідне завдання з предмету організація контролю якості води, грунту, повітря на тему: Техногенез та його вплив на навколишнє середовище. Підготувала: Студентка 31 – Е групи КОГПА ім. Т. Шевченка. Хоршунова Іванна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Завдання: З'ясувати, що таке техногенез.1 Охарактеризувати техногенний вплив.2 Навчитися здійснювати моніторинг за техногенним впливом на природу.3

Номер слайду 4

Вступ. У результаті активної діяльності людини в середовищі існування воно поволі змінювало свій вигляд, що призвело до порушення біосфери і появи штучного середовища, яке називають техногенним (техносферою)

Номер слайду 5

За науковими даними, на сьогоднішній день майже все середовище, в якому перебуває людина, є техногенним. Штучно створена людиною техносфера охоплює практично всю планету і навіть вийшла за її межі у космос.

Номер слайду 6

План123 Техногенез та його вплив на навколишнє середовище. Техногенні зміни зовнішніх геосфер. Техногенні зміни земної кори1

Номер слайду 7

І. Техногенез та його вплив на навколишнє середовище

Номер слайду 8

Техногенний вплив зумовлюєтьсявидами діяльності людини

Номер слайду 9

З усіх факторів техногенезу гірничотехнічні роботи мають найбільш суттєві наслідки, оскільки вони поширюються не тільки на поверхню Землі, але й на глибокі її надра.

Номер слайду 10

Підземна розробка родовищ викликає : 

Номер слайду 11

Для видобутку корисних копалин відкритим способом під гірничі відводи відчужуються значні площі земель сільськогосподарського призначення.

Номер слайду 12

Проведення відкритих гірничих робіт не тільки порушує земну поверхню, але й змінює гідрогеологічні і мікрокліматичні умови місцевості.

Номер слайду 13

Кінцевий результат техногенного впливу залежить від двох основних факторів – характеру самого впливу і геологічних особливостей того природного об'єкта, на який він спрямований.

Номер слайду 14

Характер техногенного впливу на геологічне середовище визначається видом технічної діяльності, що викликає ті чи інші геологічні наслідки

Номер слайду 15

Самі ж наслідки поділяють на:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ІІ. Техногенні зміни зовнішніх геосфер. Техногенні зміни в атмосфері призвели до порушення газової рівноваги в ній. 

Номер слайду 18

Загальне запилення атмосфери викликає парниковий ефект, тому що воно стримує відтік тепла, яке випромінюється Землею у космічний простір.

Номер слайду 19

Неухильно зростає теплове забруднення атмосфери за рахунок розвитку міст і тепловипромінюючих технологій. Усе це підвищує температуру в містах на 1-2°С.

Номер слайду 20

Техногенні зміни гідросфери виявляються у забрудненні поверхневих та підземних вод і у зміні їх режиму.

Номер слайду 21

Виділяють такі види забруднення вод:

Номер слайду 22

У відходах виробництва, що скидаються у водотоки і водойми, міститься велика кількість шкідливих і токсичних речовин. Ці речовини переважно важкорозчинні і не розкладаються.

Номер слайду 23

Особливе місце серед забруднювачів займають нафтопродукти і радіоактивні відходи. 

Номер слайду 24

Одна крапля нафти здатна утворити на воді плівку площею 0,3 м2,яка перешкоджає кисневому обміну, випару води, порушуючи цим екологічну рівновагу.

Номер слайду 25

В океан щорічно надходить близько 6 млн. т нафтопродуктів у зв’язку з їх видобутком і транспортуванням.

Номер слайду 26

ІІІ. Техногенні зміни земної кори. Склад земної кори потерпає змін унаслідок масового витягання з її надр корисних копалин, їх розсіювання і перерозподілу у просторі. 

Номер слайду 27

Гірничі роботи порушують структуру масивів гірських порід, створюють порожнини і порожнечі, які за своїми масштабами перевершують природні печери. 

Номер слайду 28

Тривала відкачка нафти та води призводить до порушень геостатичної рівноваги і перерозподілу мас у земній корі. Утворюються регіональні опускання територій до 5-10 м.

Номер слайду 29

Висновок. Сучасна техніка зробила людину настільки могутньою, що природа стає нездатною протистояти їй.  Техногенний вплив у ряді випадків не можна віднести до розряду розумних дій, оскільки він призводить до поступових незворотніх втрат природних комплексів та загальної деградації біосфери. Усе це ставить під загрозу саме існування людей на Землі.

Номер слайду 30

Види і наслідки техногенного впливу[https://studopedia.su/8_44910_vidi-i-naslidki-tehnogennogo-vplivu.html]Список використаних джерел

Номер слайду 31

Дякую за увагу

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
1972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку