Презентація на тему: "Атмосфера"

Про матеріал
У презентації охоплені теми: повітряний шар Землі; погода і клімат; температура повітря; небезпечні природні явища; вітер; хмари. Для 3 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атмосфера

Номер слайду 2

Повітряний шар земліЗемлю, мов пухка і тепла ковдра огортає атмосфера – щільний шар повітря завтовшки понад 500 км. Атмосфера зігріває нашу планету, захищає її від метеоритів, більшість з яких згорають у верхніх шарах атмосфери, так і не долетівши до земної поверхні. В атмосфері міститься кисень – газ, яким дихають усі живі істоти. Без нього на нашій планеті не було б ані людей, ані тварин, ані рослин.

Номер слайду 3

Будова атмосфери1. Тропосфера. Тут народжуються дощі, сніг, град – усе, що ми називаємо погодою.2. Озоновий шар. Тонкий шар газу озону, який захищає Землю від ультрафіолетового сонячного випромінювання.3. Стратосфера. Ось де ніколи не буває поганої погоди. У стратосфері завжди сонячно. У цьому шарі здійснюють польоти реактивні літаки.4. Іоносфера. Тут повітря дуже розріджене. Саме іоносферою навколо Землі рухаються радіохвилі.

Номер слайду 4

* Які об’єкти та природні явища можна спостерігати в атмосфері???

Номер слайду 5

Погода і клімат. Погода – це стан атмосфери у певному місці у конкретний час. Погода буває теплою, холодною, дощовою, вітряною. Вона дуже часто змінюється. Погоду роблять циклони й антициклони. Клімат – це звична погода для певної місцевості. Наприклад, улітку в Україні завжди тепло, а взимку – холодно. Земля обертається навкруги своєї осі, а її атмосфера трохи відстає від цього обертання. Тому в атмосфері виникають гігантські вихори, які визначають погоду над цілими континентами. Циклони приносять із собою погану погоду – зливи, грози, шторми. Влітку антициклони приносять спекотну, суху погоду, а взимку – відлигу з туманами.

Номер слайду 6

Температура повітря. Температуру повітря завжди повідомляє прогноз погоди. ЇЇ вимірюють термометром. Щоб правильно показувати температуру, термометр має бути розміщений у тіні. Термометри бувають різних видів. Кожен має шкалу з поділками і цифри, які позначають градуси Цельсія (°С).

Номер слайду 7

Небезпечні погодні явища. Гроза – це одне із небезпечних погодних явищ. Під час грози ми бачимо яскравий спалах і чуємо грім. Через тертя крижинок у грозових хмарах накопичуються заряди статичної електрики, і між хмарою та землею проскакує блискавка. Коли електричний розряд – блискавка – летить до Землі, за частки секунди він так сильно нагріває повітря на своєму шляху , що виникає щось схоже на вибух. І грім – усього лише звук цього вибуху. Швидкість світла значно більша за швидкість звуку, тому ми завжди спочатку бачимо спалах блискавки, а вже потім чуємо гуркіт грому. Рідкісне явище – кульова блискавка, коли велика крапля роси потрапляє в канал грозового розряду.

Номер слайду 8

Вітер. Вітер – це рух повітря. Тепле повітря легше за холодне і тому піднімається вгору. Холодне повітря рухається на місце теплого. Так виникає вітер. Смерч або торнадо – це також вітер. Тільки він у багато разів сильніший, ніж звичайний. Смерч – це потік повітря заввишки до 1,5 км, закручений у величезну вирву лійку. Смерч пролітає над землею з величезною швидкістю. Ураган – це вітер величезної руйнівної сили, його швидкість досягає 35 м/c. Він не закручується у вирву, як смерч, а просто “проходить”тисячі кілометрів, змітаючи все на своєму шляху.

Номер слайду 9

Хмари. Хмари – це скупчення крапель води або кристалів льоду в нижніх шарах атмосфери. Туман – це така сама хмара, тільки не в небі, а біля поверхні землі. Зазвичай туман утворюється ночами й рано-вранці в низинах і над водоймами. При зіткненні прохолодного повітря з теплим утворюється туман.

pptx
Додано
2 березня 2022
Переглядів
4572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку