Презентація на тему "Атомні електростанції України"

Про матеріал
Презентація для учнів 9 класу з фізики на тему "Атомні електростанції України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атомні електростанції України. Підготувала презентаціювчитель фізики Замглайського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Сусло Ю. В.

Номер слайду 2

Сьогодні в Україні працює чотири АЕС, на яких діють 15 енергоблоків типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор) загальною потужністю 13880 МВт. За останнє десятиліття загальне щорічне виробництво електроенергії в Україні збільшилось, зросла й частка енерговиробітку на атомних електростанціях.

Номер слайду 3

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) — атомна електростанція, розташована в степовій зоні на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України поруч із містом Енергодар. Це найбільша в Європі й шоста у світі атомна електростанція. Вона складається з шести атомних енергоблоків по 1 млн к. Вт кожний.

Номер слайду 4

Рішення про будівництво ЗАЕС було ухвалено в 1978 році. У 1981 р. почалося поетапне спорудження блоків станції. Протягом 1984—1987 р. уведені в експлуатацію чотири енергоблоки.

Номер слайду 5

На Запорізькій АЕС — першій серед атомних станцій України з реакторами типу ВВЕР — побудоване сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Його технологія базується на зберіганні відпрацьованих паливних збірників у вентильованих бетонних контейнерах, розташованих на майданчику в межах атомної станції. Проєктний обсяг сховища — 380 контейнерів, що забезпечить на найближчі 50 років зберігання відпрацьованих паливних касет, які будуть вилучатися з реакторів протягом усього терміну експлуатації станції.

Номер слайду 6

У січні 2021 року сталась історична подія, коли Запорізька атомна електростанція вперше у своїй історії вийшла на повну проєктну потужність. Це відбулось після завершення планового ремонту 5-го енергоблоку та завдяки введенню в експлуатацію лінії електропередачі 750 к. В від ЗАЕС до підстанції «Каховська», що дозволило видати повну потужність станції 6000 МВт у енергосистему України. До введеня нової лінії потужність станції мала мережеве обмеження у 5300 МВт.

Номер слайду 7

Ю́жно-Украї́нська а́томна електроста́нція — атомна електростанція, розташована в степовій зоні на лівому березі річки Південний Буг, при Ташлицькому водосховищі, неподалік (на схід) від міста Южноукраїнська, що в Миколаївській області. Збудована у 1975–1982 роках.

Номер слайду 8

Щорічне вироблення електроенергії на АЕС перевищує 17 млрд кіловат-годин, що становить понад 10 % загальнодержавного виробництва електроенергії і близько 25 % її виробництва атомними електростанціями України.

Номер слайду 9

Рі́вненська атомна електростанція (РАЕС) — перша в Україні атомна електростанція з енергетичним водо-водяним реактором типу ВВЕР-440 (В-213) та найстаріша з діючих АЕС в Україні. Розташована біля міста Вараш, є відокремленим підрозділом ДП «НАЕК «Енергоатом». Рівненська АЕС розташована на західному Поліссі, біля річки Стир.

Номер слайду 10

Відлік своєї історії станція веде з 1971 року, коли почалося проектування Західно-Української АЕС, яку пізніше перейменували в Рівненську АЕС. Будівництво станції почалося в 1973 році. Два перших енергоблоки з реакторами ВВЕР-440 уведені в експлуатацію в 1980—1981 роках, а 3-й енергоблок — мільйонник — в 1986 році.

Номер слайду 11

27 грудня 2019 року на Рівненській атомній електростанції запустили в роботу комплекс з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ). У грудні 2020 року в експлуатацію введено Технічний центр автоматизованих дистанційних засобів контролю металу.

Номер слайду 12

Хмельни́цька а́томна електроста́нція (ХАЕС) — атомна електростанція, яка розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. На електростанції працює 2 ядерних реактори ВВЕР-1000 (підключені у 1987 і 2004 роках) загальною потужністю 2000 МВт. Основне призначення станції — покриття дефіциту електричних потужностей в Західному регіоні України.

Номер слайду 13

22 листопада 2021 року державна компанія «Енергоатом» і американська електротехнічна компанія «Westinghouse Electric» підписали угоду про будівництво двох нових атомних енергоблоків для Хмельницької АЕС

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 4. Атомне ядро. Ядерна енергетика
Додано
8 січня 2022
Переглядів
10794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку