Презентація на тему:«Автоматизація звуків: правила, послідовність.»

Про матеріал
Консультація для батьків. Після постановки звука його вимову обов’язково необхідно закріпити – автоматизувати. Якщо цього не зробити, в повсякденному мовленні дитина буде вимовляти свій колишній дефектний звук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Консультація для батьків:«Автоматизація звуків: правила, послідовність.»Підготувала : вчитель-логопед – Кононець Л. Л. КДНЗКТ №18 «Струмочок.» міста Марганець

Номер слайду 2

Після постановки звука його вимову обов’язково необхідно закріпити – автоматизувати. Якщо цього не зробити, в повсякденному мовленні дитина буде вимовляти свій колишній дефектний звук. Послідовність вправ для автоматизації звуків: Послідовність автоматизації звуків буде описана на прикладі автоматизації звука [р].

Номер слайду 3

• Автоматизація звуків у відкритих складах, коли голосний звук стоїть після приголосного ([ра]). Дитина повинна повторювати за дорослим склади: [ра],[ре],[ри],[ро],[ру]. Якщо автоматизується м’який звук ([р’]), то замість голосних додаються букви я, ю, є, і.• Автоматизація звуків на початку слова перед голосним звуком. Дитина повинна вимовляти слова: рама, риба, робот.• Автоматизація звуків у закритих складах,коли приголосний звук іде після голосного [ар]. Дитина повинна повторювати склади: [ар], [ер], [ир], [ор], [ур], [ір].• Автоматизація звуків в середині слова між голосними звуками ([ара]). Дитина повинна вимовляти слова: нора, береза, ворота, корона. Якщо це завдання виявиться для дитини важким, можна використати такий логопедичний прийом: нехай дитина спочатку повторює відкритий склад з цим звуком, а потім слово з цим складом. Наприклад, [ра] – нора, [ре] – береза, [ро] – корона тощо.

Номер слайду 4

• Автоматизація звуків в кінці слова. Дитина повинна вимовляти слова: комар, буквар, бобер, сир, мур. Якщо виникають труднощі, використовуйте описаний вище логопедичний прийом: нехай дитина спочатку повторює закритий склад з цим звуком, а потім слово з цим складом. Наприклад, [ар] – комар, [ер] – бобер, [ир] – сир тощо.• Автоматизація звуків в словах після приголосного звука перед голосним. Дитина повинна вимовляти слова: три, трава, дрова, труба, відро, метро, цифра.• Автоматизація звуків в словах після голосного звука перед приголосним. Дитина повинна вимовляти: фарби, картон, серветка, форма, йогурт.• Автоматизація звуків у логопедичних чистомовках.

Номер слайду 5

• Автоматизація звуків у словосполученнях. Дитина повинна повторювати за дорослим словосполучення, в яких зустрічається заданий звук. Наприклад: чорний рояль, каркання ворони.• Автоматизація звуків у реченнях. Дитина повинна повторювати за дорослим речення, в яких неодноразово зустрічається заданий звук. Наприклад: Рая продає пиріжки і ватрушки. На городі росте кріп і петрушка.• Автоматизація звуків у віршах. Дитина повинна повторювати за дорослим або розповідати напам’ять вірші, насичені звуком, що автоматизується.• Автоматизація звуків у самостійному мовленні дитини.

Номер слайду 6

Автоматизація звуків у самостійному мовленні дитини З цією метою можна використовувати дуже різні завдання:1. Дитина може складати речення за картинками.2. Можна переказувати тексти (казки), слідкуючи за правильною вимовою звука [р] в усіх словах.3. Слідкуючи за правильною вимовою звука [р], коментувати свої дії (під час конструювання, малювання чи інших режимних моментів).4. Дитина може розповідати про події минулого (як пройшов день у дитячому садку тощо), постійно контролюючи свою вимову.5. Дорослий може записати на диктофон склади, слова і речення зі звуком [р], залишивши паузи для відповідей дитини.

Номер слайду 7

1. Вимову поставленого звуку спочатку слід закріпити в простіших позиціях (відкритий склад), а потім переходити до складніших (закритий склад, сполучення з іншими приголосними звуками). Слова для автоматизації звуків дитина повинна повторювати за дорослим або по картинках (на яких зображений предмет на заданий звук). У словах не повинно зустрічатись звуків, які дитина вимовляє неправильно. Виняток – дитина не вимовляє великої кількості звуків і підібрати для неї відповідні слова дуже важко. Це правило не відноситься до вимови речень. На початку етапу автоматизації звуку в словах не повинен зустрічатись той звук, на який дитина раніше замінювала поставлений. Наприклад, якщо раніше звук [р] промовлявся як звук [л], тоді не можна використовувати слова, в яких обидва звуки присутні одночасно: Лариса, корал, рулон

Номер слайду 8

5. На початковому етапі роботи над автоматизацією звука не повинно зустрічатись інших звуків, які відносяться до цієї ж групи. Наприклад, при автоматизації звука [р] у словах не повинно бути інших сонорних звуків ([л],[л’],[й],[р’]), при автоматизації свистячих звуків ([с],[з],[ц]) не повинні зустрічатись шиплячі ([ш],[ж],[ч],[щ]) звуки і навпаки. Це ж правило стосується і задньоязикових звуків ([к],[г],[х]).6. Слова, які використовуються для автоматизації звуків, можуть бути незнайомими дитині. Тому слід обов’язково пояснити їх значення під час заняття.7. Як тільки дитина з легкістю почне виконувати один вид логопедичних вправ, слід відразу переходити до іншого – більш складного.8. Для ще кращого відпрацювання правильної вимови звуків варто повертатись до опрацьованого раніше матеріалу.

Номер слайду 9

Також, окрім автоматизації, звук необхідно диференціювати, тобто розмежувати його правильну вимову від тієї дефектної, що була у дитини раніше. Особливо важливо провести етап диференціації звуків, якщо дитина не просто пропускала звук у мовленні, а замінювала його на інший (замість «шапка» казала «сапка». )Займатись автоматизацією та диференціацією звуків можна як послідовно, так і одночасно. Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
19 травня 2020
Переглядів
1306
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку