презентація на тему: "Білки"

Про матеріал
Розробка уроку на тему: "Білки". Тема. Білки: будова, властивості, перетворенні у процесі харчування. Мета. Ознайомити учнів з харчовими та біологічними цінностями білків, структурою, властивостями, методами визначення білків та новими формами білкової їжі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: БІЛКИ – склад, будова та хімічні властивості. у 9 класі

Номер слайду 2

Цілі уроку: Формувати поняття про: білки як природні полімери; первинну, вторинну, третинну й четвертинну рівні структури білкових молекул. Ознайомити учнів з: фізичними властивостями білків; хімічними властивостями білків (реакції гідролізу й денатурації); кольоровими реакціями білків як якісними реакціями на білки. 1

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльності Які функціональні групи водять до складу амінокислот? Наведіть приклади застосування амінооцтової кислоти. 3. Який зв'язок називається пептидним? 4. Запишіть рівняння реакції між двома молекулами амінооцтової кислоти. 2

Номер слайду 4

«Білки як природні біополімери» Білки Склад Будова молекул Якісні реакції Хімічні властивості 3

Номер слайду 5

Білки - природні високомолекулярні нітрогеновмісні органічні сполуки, побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних пептидними (амідними) зв’язками. «Приклади амінокислот, що були виділенні при гідролізі білків» Лізин Цистеїн Глутамінова Аланін Серин Гліцин Формула Назва Формула Назва 4

Номер слайду 6

Типи зв’язків у молекулі білку: Пептидний утворюється при взаємодії карбоксильної групи однієї амінокислоти та аміногрупи - іншої: 2. Дисульфідний зв’язок утворюється внаслідок відщеплення атомів Гідрогену від сульфідних груп двох амінокислотних залишків цистеїну. -SH + HS- → - S-S- + 2H 5

Номер слайду 7

Рівні структурної організації білків Первинна структура білків лінійна послідовність амінокислот в поліпептидному ланцюзі. Вторинна структура білків це конформація поліпептидного ланцюга, закріплена численними водневими зв’язками між групами N-Н і С=О Третинна структура білка це тривимірна структура, єдиної білкової молекули, просторове розташування вторинних структур. Четвертинна структура білка Характерна для тих білків, молекули яких складаються з двох, чотирьох, і більше поліпептидних ланцюгів 6

Номер слайду 8

Хімічні властивості білків Гідроліз білків - взаємодія білків з водою, в результаті якої білок втрачає свою первинну структуру. Кінцевим продуктом гідролізу білків є амінокислоти. Денатурація білка - втрата білком своїх природних властивостей під впливом деяких факторів. 7

Номер слайду 9

Кольорові реакції білків Біуретова реакція – дія на білок розчину лугу й розчину купрум (ІІ) сульфату. Розчин набуває фіолетового забарвлення, що вказує на наявність поліпептидних зв’язків. Ксантопротеїнова реакція (для білків, що містять бензольне кільце) – дія концентрованої нітратної кислоти з появою жовтого забарвлення. При додаванні лугу жовте забарвлення змінюється на оранжеве. Цистеїнова реакція (для білків, що містять сульфур) - кип’ятіння розчину білка із плюмбум (ІІ) ацетатом до появи чорного забарвлення. 8

Номер слайду 10

1. Білок – це ….органічна речовина. 2. Мономером білка є… 3. Основний зв'язок у молекулі білка... 4. Структурні рівні білка- … 5. Денатурація – це … 6. Якісні реакції на білок … Підбиття підсумків уроку: 9

Номер слайду 11

1. Білок – це високомолекулярна органічна речовина. 2. Мономером білка є α-амінокислота. 3. Основний зв'язок у молекулі білка – пептидний. 4. Структурні рівні білка – первинна, вторинна, третинна й четвертинна. 5. Денатурація – це втрата білком своїх природних властивостей під впливом деяких факторів. 6. Якісні реакції на білок – біуретова, ксантопротеїнова, цистеїнова. ТАБЛИЦЯ - КЛЮЧ 10

Номер слайду 12

1. Опрацювати матеріал параграфа 35 2. відповісти на запитання до нього 3. виконати вправи 5 і 6. Творче завдання. Підготувати повідомлення про роль білків у житті живих організмів. Домашнє завдання 11

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
28 січня 2021
Переглядів
2913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку