Презентація на тему: «Богдан Хмельницький як політик і людина»

Про матеріал
Мета: на основі історичних документів сформувати уявлення про гетьмана Богдана Хмельницького як політика і людини, дати оцінку його діяльності, а також розкрити його людські якості; розвивати вміння давати характеристику видатним діячам, спираючись на знання, здобуті з аналізу джерел і зіставлення різних відомостей; виховувати інтерес до історичного минулого, почуття гордості за свій народ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття

Номер слайду 2

Мета: на основі історичних документів сформувати уявлення про гетьмана Богдана Хмельницького як політика і людини, дати оцінку його діяльності, а також розкрити його людські якості; розвивати вміння  давати характеристику видатним діячам, спираючись на знання, здобуті з аналізу джерел і зіставлення  різних відомостей; виховувати інтерес до історичного минулого, почуття гордості за свій народ.

Номер слайду 3

«Так чи ні» Варіант І Національно-визвольна війна розпочалася у січні 1648 р. (так) Битва на Жовтих Водах для козацького війська була переможною. (так) Битва під Пилявцями відбулася у 1653 р (ні) Статті які укладалися від гетьмана і Війська Запорізького із Москвою називалися Березневими? (так) Бунчук, литаври, хоругви, булава – це є козацькі клейноди. (так) Варіант ІІ Національно-визвольну війну очолив Б. Хмельницький (так) Після перемоги під Жовтими Водами військо Б.Хмельницького одержало поразку під Корсунем. (ні) Генеральна військова канцелярія – вища адміністративна установа Гетьманщини. (так) 4. 8 січня 1954 р. на міському майдані відбулася Переяславська військова рада? (так) Гетьманщина – це козацька держава на чолі з наказним гетьманом? (ні)

Номер слайду 4

Тема: «Богдан Хмельницький як політик і людина» (1595 — 1657 рр.)

Номер слайду 5

Хмельницький як людина. Хмельницький як політик. Хмельницький як воєначальник План уроку:

Номер слайду 6

Епіграфом уроку «Чи не той то хміль» Чи не той то хміль, що коло тичин в’ється? Гей, той то Хмельницький, що з ляхами б’ється. Гей, поїхав Хмельницький ік Жовтому Броду, Гей, не один лях лежить головою в воду.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Як скласти історичний портрет? Походження особистості? Де і коли він народився? В яких умовах виховувався та здобував освіту? Особисті риси характеру? Риси зовнішності? Його діяльність? Основна справа життя? Де і коли помер?

Номер слайду 9

Воєначальник командувач великим військовим об'єднанням, на якого покладено обов'язки управління військами, як у мирний так і у воєнний час.

Номер слайду 10

У чому Б. Хмельницький вбачав остаточну мету війни з поляками? Як це втілено в проголошеній на початку 1649 р. промові під час зустрічі з королівськими послами? Якими засобами гетьман сподівався досягти мети?

Номер слайду 11

Політик – це людина, яка професійно займається політичною діяльністю, прагне до певної громадської посади. Дипломат – посадова особа, яка уповноважена урядом вести переговори з представниками інших держав.

Номер слайду 12

Самостійна робота Аргуентуйте або спростуйте 2–3 реченнями міркування, що зовнішньополітичні відосини Гетьманщини визначалися принципом: «У держави немає постійних друзів і постійних ворогів, а є постійні інтереси».

Номер слайду 13

Б – О – Г – Д – А – Н – бойовий, безстрашний; організатор; герой; дисциплінований; амбіційний; надійний, ненависний до ворогів.

Номер слайду 14

Опрацювати § 19 підручника. Підготувати есе на тему «Моє ставлення до Б. Хмельницького як політика і людини»

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лучинська Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
5842
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку