Презентація на тему: "Боротьба з корупцією"

Про матеріал
Ця презентація допоможе учням більше ознайомитися з боротьбою з корупцією на прикладі США
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Боротьба з корупцією в СШАПідготував Галіціян Роман

Номер слайду 2

Америка має практично найбільший досвід боротьби з корупцією. Організована злочинність тут вперше стала предметом обговорення на "високому рівні" ще у 1929 році, коли її вивченням займалась так звана "Комісія Цікершема". З того часу ця проблема знаходиться в центрі ува­ги комісій, комітетів та підкомітетів, що створювались згідно з рішенням конгресу чи президента, які в результаті довгого та ретельного вивчення різних аспектів боротьби з організованою злочинністю та корупцією розробляли ре­комендації, які були покладені в основу федеральних законів.

Номер слайду 3

Важливим організаційним заходом, здійсненим урядом США, було створення в червні 1970р. "Національної ради по боротьбі з організованою злочинністю", головним завданням якої є розробка загальнонаціо­нальної програми дій. Керівну роль в діяльності по боротьбі з органі­зованою злочинністю відіграє Міністерство юстиції США, яке розроб­ляє національну стратегію боротьби зі злочинністю в країні та здійснює методичне керівництво цією роботою. Головним підрозділом Міністерс­тва юстиції, на яке безпосередньо покладена боротьба з організованою злочинністю, є Федеральне бюро розслідувань (ФБР).

Номер слайду 4

В законодавстві США поняття корупції посадовців визначено достатньо широко. Воно включає ряд протиправних діянь, передбачених в основному в чотирьох главах розділу 18 Зводу Законів: “Хабарництво, нечесні доходи і зловживання своїм положенням публічними посадовцями”; “Посадовці і службовці по найму”; “Здирство і погрози”; “Вибори і політична діяльність”. Кримінальному переслідуванню за хабарництво в США піддаються не тільки ті, хто одержує хабарі, але і ті, хто їх дає. В Зводі Законів детально вказано, які категорії посадовців розуміються під особами, що одержують хабарі. Відповідальності за дачу хабара підлягає всякий, хто дає, пропонує, обіцяє що-небудь цінне публічному посадовцю або кандидату на цю посаду з протиправною метою. Важливо, що покаранню за хабарництво разом з нині функціонуючим підлягає як колишній, так і майбутній службовець.

Номер слайду 5

Законодавство США передбачає обмеження ділової активності колишніх державних посадовців після звільнення з органів державної влади. Законодавчо обмежена можливість отримання державними службовцями додаткового доходу, а також подарунків і підношень, якщо це пов'язано з їх службовою діяльністю. Вони зобов'язані звітувати про доходи, а також надавати інформацію про компанії, з якими афілійовані самі і (або) члени їх сімей. Ефект посилюється тим, що заходи однаково застосовуються для чиновників будь-якого рівня, починаючи з президента, якому може бути оголошено імпічмент тільки з двох причин, одна з яких - хабарництво. Досвід США визнається ефективним незважаючи на те, що за рівнем корупції країна знаходиться на 19-му місці.

Номер слайду 6

Поліграф (так званий «детектор брехні» – поширений пристрій в США, на якому держчиновники проходять обов'язкову перевірку. Якщо хтось хоче відмовитися від процедури, то ризикує залишитися без робочого місця. Що ж стосується покарань, то в США корупціонеру загрожує штраф, який в три рази перевищує розмір хабара. У деяких випадках чиновнику загрожує ще і тюремний строк до 15 років. Суд, до речі, може поєднати обидва ці покарання.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Галіціян Роман
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку