Презентація на тему : ''Будова атома.''

Про матеріал
В цій презентації розкрито 3 питання: 1. Будова атома. 2. Створення графічних електронних формул. 3. Основний і збуджений стан атома (розглянуто на прикладі Сульфуру).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова атома. Солтис Н. В.

Номер слайду 2

Атом – це хімічно неподільна електронейтральна частинка речовини, що складається з позитивно зарядженого ядра та негативно заряджених електронів.

Номер слайду 3

Електронна оболонка атома складається з електронів, що рухаються на певних віддалях від ядра, утворюючи енергетичні рівні залежно від запасу енергії електронів. відомо чотири форми електронних орбіталей: s- , р- , d- , f- Орбіталі, що мають однаковий запас енергії, утворюють енергетичний рівень.енергетичні рівні складаються з підрівнів, які різняться між собою неоднаковою енергією зв’язку з ядром кожний підрівень містить певну кількість орбіталей (s-, p-, d-, f-). Найменший за енергією підрівень кожного енергетичного рівня містить одну s-орбіталь. Другий підрівень — три р-орбіталі, третій — п’ять d-орбіталей, четвертий — сім f-орбіталей.на кожній орбіталі може міститися не більш як два електрони.

Номер слайду 4

Послідовність заповнення орбіталей електронами. Заповнення орбіталей електронами здійснюється за принципом «мінімальної енергії», згідно з яким електрон в атомі розміщується так, щоб його енергія була найменшою. Атом, що перебуває в основному стані, має мінімальну енергію. Розподіл енергетичних рівнів і підрівнів хімічних елементів 1-4 періодів визначає така послідовність зростання енергії електронів: 1s < 2s < 2р < 3s < 3р < 4s < 3d < 4р.

Номер слайду 5

Створення графічних електронних формул. Електронна формула 1s22s22p63s23p3

Номер слайду 6

Від числа валентних електронів залежить те, є елемент металом чи неметалом. Якщо в атомах елементів на зовнішньому рівні є невелике число електронів (1-4), то елемент проявляє металічні властивості, а якщо на зовнішньому рівні є більше ніж чотири, то елемент проявляє переважно неметалічні властивості.

Номер слайду 7

Основний і збуджений стани атома. Розглянемо на прикладі Сульфуру. Коли Сульфур в основному стані атама, він має два неспарені електрони, тому може утворити два зв’язки з іншими атомоми. В такому випадку валентність Сульфура ІІ , а ступінь окислення - 2. В основному стані Сульфур утворює молекули з атомами, які мають меншу електронегативність ніж він. H2 S Fe. S Zn. S Cu. S K2 S

Номер слайду 8

В збудженому стані один р електрон переходить на вищий енергетичний підрівень - 3f , внаслідок чого в Сульфура стає 4 неспарені електрони. Одже в такому стані валентність Ⅳ , а ступінь окислення +4 В збудженому стані сульфур перебуває за присутності Оксигену. SO2 Na2 SO3 H2 SO3

Номер слайду 9

Також додаткову енергію може отримати s-електрон і також переміститись на f підрівень. В такому випадку в Сульфура виникає 6 неспарених електронів, а одже він може утворити шість зв’язків з іншими атомами. Валентність Ⅵ , а ступінь окислення +6. SO3 H2 SO4 Ca. SO4 Na2 SO4

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку