Презентація на тему "Корінь:будова та функції"

Про матеріал

Мета:Розкрити особливості будови кореня у зв'язку із його основними функціями, які він виконує у рослини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Актуалізація опор­них знань учнів. Кросворд.1. Сукупність клітин, спільних за походженням, особливості будови яких пов’язані виконанням певної функції організму (тканина)2. Тканина, яка створює внутрішній простір організму рослини, виконує запасальну функцію (основна)3. Тканина, яка забезпечує транспорт речовин в організмі рослини (провідна)4. Тканина, яка забезпечує міцність рослинного організму, є опорою. (механічна)5. Тканина, яка забезпечує ріст рослини, складається з живих клітин, які активно діляться. (твірна)6. Тип тканини, яка розташована на верхівці органів, які ростуть. (апікальна) 

Номер слайду 6

Корінь: будова, основні функції Людина без друзів, що дерево без коріння. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Корінь — осьовий підземний вегетативний орган рослин. 

Номер слайду 9

Функції кореня :трофічна провіднаопорна запасаюча; вегетативне розмноження, взаємодія з коренями інших організмів. 

Номер слайду 10

трофічна – поглинання з ґрунту мінеральних речовин, виділення в ґрунт продуктів обміну провідна – забезпечує проведення поживних речовин до стебла і листків

Номер слайду 11

Опорна (механічна) - забезпе-чує закріплення рослини в ґру-нті, її вертика-льне положен-ня, утримання надземних ор-ганів, протидія вітрам. 

Номер слайду 12

Запасаючі корені містять велику кількість паренхіми, в живих клітинах якій накопичуються необхідні речовини. Паренхіма може перебувати в різних місцях – корі, ксилема або в серцевині. У багатьох дворічних утворюється складна структура – коренеплід (рис. 181). У його формуванні, поряд з коренем, бере участь стебло, причому частка участі цих органів у різних рослин варіює. Наприклад, у ріпи або буряків коренеплід, в основному, утворений стеблом, на корінь припадає лише його сама нижня частина. Навпаки, у моркви, за винятком верхньої частини, коренеплід складається з кореня.

Номер слайду 13

Вегетативне розмноження. Розмноження поділом (кущів — бузок, коренів — малина). Розмноження поділом кущів найчастіше практикують у декоративному садівництві.

Номер слайду 14

Взаємодія з коренями інших організмів. Симбіоз - це тривале або постійне співжиття двох або більше організмів, зазвичай приносить їм взаємну користь. Найбільш відомий приклад симбіозу - лишайники (симбіоз грибів і водоростей), дерев і грибів (білий гриб і дуб)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Зони кореня

Номер слайду 17

Кореневий чохлик. Кореневий чохлик захищає нижню верхівку кореня під час росту та просування пoмiж часточками ґрунту. Клітини, які розташовані у глибині кореневого чохлика, містять великі pyxoмi крохмальні зерна. Ці зерна під дією сили тяжіння опускаються на нижню ділянку клітинної мембрани i дають кореню «відчути» де верх, а де низ. Поверхневі клітини кореневого чохлика постійно злущуються та відмирають. При цьому вони виділяють слиз, що полегшує просування кореня вглиб ґрунту. Із середини кореневий чохлик відновлюється клітинами верхівкової твірної тканини.

Номер слайду 18

Зона поділу. З клітин верхівкової твipнoї тканини у зоні поділу (2-3 мм) утворюється решта клітин, з яких складається корінь. Клітини зони поділу дуже дрібні, вони постійно діляться , і також вони наймолодші за віком

Номер слайду 19

Зона розтягування У зоні розтягування клітини швидко ростуть i починають перетворюються на клітини постійних тканин у цій зоні корінь інтенсивно видовжується і проштовхує прикриту кореневим чохликом зону поділу між часточками ґрунту.

Номер слайду 20

Всисна зона. Зона кореневих волосків складена клітинами, які завершили процес росту i остаточно перетворилися на клітини постійних тканин. Клітини шкірочки кореня у цій зоні утворюють довгі вирости - кореневі волоски,які сягають 1 см завдовжки. Кореневі волоски входять у щільний контакт із часточками ґрунту і відіграють визначальну роль і поглинанні води і мінеральних речовин, оскільки значно збільшують поверхню кореня . Вони також закріплюють рослину у ґрунті. У зоні кореневих волосків корінь вже не може зміщуватись відносно часточок ґрунту

Номер слайду 21

Провідна зона. Провідна зона кореня розташована вище зони всмоктування. Ця зона найдовша. У провідній зоні кореневі волоски відмирають і всмоктування речовин практично пропиняється. Цією зоною по деревині та лубу транспортуються речовини , вона закріплює рослину в ґрунті завдяки бічним кореням, а також може запасати поживні речовини в корі. У багатьох рослин з часом між деревиною і лубом провідного пучка утворюються шари клітин бічної твірної тканини. Завдяки поділу цих клітин корінь потовщується.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Поперечний переріз кореня Внутрішня будова кореня -покривна тканина (4)-кора , основна тканина (2,7)- камбій – твірна тканина- центр циліндру (1) - провідна тканина (3,5)

Номер слайду 24

Покривна тканина в цій ділянці кореня складається з одного шару клітин шкірки з тоненькими стінками. Саме ці клітини й утворюють кореневі волоски. Глибше, під шкіркою, розмщена кора кореня. Вона складається з багатьох шарів клітин основної тканини. По цій тканині розчини поживних речовин рухаються від кореневих волосків до провідних тканин, розташованих у центральній частині кореня. Центральну частину кореня утворює центральний циліндр. У багаторічних рослин він може бути оточений шаром клітин бічної твірної тканини. Завдяки поділу цих клітин корінь потовщується.

Номер слайду 25

У центральному цилшдрі формується npoвіднa система рослини, до складу якої входять судини i ситоподібні трубки. По судинах відбувається висхідний pyx води з розчиненими мінеральними речовинами, тобто від кореня до надземної частини рослин. А по ситоподібних трубках органічні речовини транспортуються від зелених надземних частин до кореня - це низхідний рух. У центральному циліндрі також розташована механічна та основна запасаюча тканини.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Цікаві факти про кореневу систему: Жито . Вважається, що найбільш розвиненою кореневою системою має знайоме кожному з нас озиме жито. Якщо скласти довжину всіх її численних корінців, ви отримаєте в результаті відстань в кілька сотень кілометрів. Так найбільша сумарна тривалість кореневої системи однієї рослини озимого жита, яку вдалося вирахувати вченим, дорівнює шістсот двадцять трьох кілометрів. Джерело: https://lovehealthukr.ru/vagitnist-i-pologi/10626-cikavi-fakti-pro-korinnja-roslin.html

Номер слайду 28

Сосна . Серед дерев таким рекордсменом є звичайна сосна, максимальна сумарна тривалість її кореневої системи досягає п`ятдесяти кілометрів. Джерело: https://lovehealthukr.ru/vagitnist-i-pologi/10626-cikavi-fakti-pro-korinnja-roslin.html

Номер слайду 29

Інжир і дуб. На нашій планеті є також рослини, коріння яких проникають особливо глибоко під землю. Абсолютним рекордсменом у цій номінації є дикий інжир, адже його коренева система заглиблюється на сто двадцять метрів. Наш рідний дуб знаходиться на другому місці, його коріння іноді проникають на сто метрів під землю. Джерело: https://lovehealthukr.ru/vagitnist-i-pologi/10626-cikavi-fakti-pro-korinnja-roslin.html

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Успіхів у вивченні теми!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
16 листопада 2020
Переглядів
8251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку